Τροχοί & TIR

Ασύρματη φόρτιση 40τονου σε ηλεκτρικό δρόμο

Οι πρώτες στον κόσμο δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες ενός ηλεκτρικού φορτηγού 40 τόνων που φόρτιζε τις μπαταρίες του ασύρματα σε έναν δημόσιο ηλεκτρικό δρόμο, ολοκληρώθηκαν στο νησί Γκότλαντ της Σου
Σάββατο 30/05/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Οι πρώτες στον κόσμο δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες ενός ηλεκτρικού φορτηγού 40 τόνων που φόρτιζε τις μπαταρίες του ασύρματα σε έναν δημόσιο ηλεκτρικό δρόμο, ολοκληρώθηκαν στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας.

Οι εν λόγω δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από τη σουηδική εταιρεία ElectReon και συνιστούν μέρος του προγράμματος «Smartroad Gotland», που αποτελεί τον πρώτο παγκοσμίως ασύρματο δημόσιο ηλεκτρικό δρόμο για φορτηγά και λεωφορεία. Διεξήχθησαν μεταξύ του αεροδρομίου και της πόλης Βίσμπυ του σουηδικού νησιού, όπου επικρατούσαν χειμερινές συνθήκες με βροχή και χιόνι.

Αρχικά, η μονάδα διαχείρισης εγκαταστάθηκε στην άκρη του δρόμου, συνδεόμενη με το ηλεκτρικό δίκτυο και τα πηνία που έχουν τοποθετηθεί κάτω από τον δρόμο. Στη συνέχεια δοκιμάστηκε η ασύρματη επικοινωνία με τα πηνία και ακολούθησε η στατική φόρτιση του φορτηγού μέσω των πέντε δεκτών του. Τέλος, το σύστημα πραγματοποίησε τη δυναμική φόρτιση του φορτηγού σε τμήμα 50 μέτρων, με ταχύτητα μέχρι 30 χλμ./ώρα.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν άκρως ικανοποιητικά σύμφωνα με την εταιρεία ElectReon, καθώς το σύστημα φόρτισε τις μπαταρίες του κινούμενου φορτηγού με ισχύ 45 kW. Κατά τους επόμενους μήνες, η μεταφερόμενη ισχύς και η ταχύτητα του οχήματος θα αυξηθούν σταδιακά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 125 kW φόρτισης όσο το φορτηγό αναπτύσσει ταχύτητα αυτοκινητόδρομων. Επιπλέον, στον δρόμο θα κατασκευαστούν πρόσθετα ηλεκτρικά τμήματα και παράλληλα ένα ηλεκτρικό λεωφορείο θα αναλάβει τη σύνδεση με το αεροδρόμιο.

PreviousNext