Η βρετανική Κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες προγραμματισμού των τελωνειακών ελέγχων μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου (31/12/ 20).

Το γεγονός, επιβεβαίωσε επισήμως ο Υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου, κ. Michael Gove, ο οποίος διεμήνυσε στην Ε.Ε. ότι το Η. Β. δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε να αιτηθεί παράταση της μεταβατικής περιόδου. Ειδικότερα, το Η. Β. έχει λάβει αποφάσεις καθιέρωσης νέων τελωνειακών ελέγχων στις εισαγωγές προϊόντων από την Ε.Ε., οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε τρία στάδια από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2021. Έτσι:

Οι εμπορευόμενοι οι οποίοι μεταφέρουν αγαθά θα πρέπει να διεκπεραιώνουν τις διασαφήσεις στο σημείο εισαγωγής του αγαθού και να καταβάλλουν τους σχετικούς δασμούς. Πλήρης διασάφηση ασφάλειας θα απαιτείται για όλα τα αγαθά (δεν θα απαιτείται δηλαδή για το πρώτο εξάμηνο του 2021), ενώ για τα εμπορεύματα υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών προτύπων θα πραγματοποιούνται αυξημένοι φυσικοί έλεγχοι και λήψη δειγμάτων. Οι έλεγχοι των ζώων, των φυτών και των προϊόντων τους θα λαμβάνουν χώρα στους βρετανικούς συνοριακούς σταθμούς ελέγχου.

Για την υλοποίηση της επιτάχυνσης των εν θέματι διαδικασιών έχουν εγκριθεί 50 εκ. λίρες (και συνολικά μέχρι στιγμής 84 εκ. λίρες), ποσό το οποίο θα διατεθεί κυρίως για την ενίσχυση του ενδιάμεσου και βοηθητικού των τελωνείων τομέα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους εκτελωνιστές, τους εκτελούντες εμπορευματικές μεταφορές και τους ναυλομεσίτες, τους ταχυμεταφορείς δεμάτων και άλλων, οι οποίοι υποστηρίζουν εξ επαγγέλματος τις νέες διαδικασίες που θα τύχουν εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουλίου 2021. Επίσης, το κονδύλι αυτό θα χρηματοδοτήσει την πρόσληψη, εκπαίδευση και αγορά εξοπλισμού τεχνολογίας πληροφορικής για τη διαχείριση των τελωνειακών διασαφήσεων, λόγω της μεγάλης αύξησης του όγκου των τελευταίων.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ, στο τεύχος Αυγούστου (388) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR, που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.