Τροχοί & TIR

Τα αστικά Crossway της IVECO

Στο Πίλσεν της Τσεχίας και στην εταιρεία δημόσιων μεταφορών Arriva, παραδόθηκαν πρόσφατα από την IVECO BUS, 145 μονάδες του Crossway Low Entry Line. Λόγος γίνεται για ένα αστικό λεωφορείο χαμηλής ει
Δευτέρα 31/08/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Στο Πίλσεν της Τσεχίας και στην εταιρεία δημόσιων μεταφορών Arriva, παραδόθηκαν πρόσφατα από την IVECO BUS, 145 μονάδες του Crossway Low Entry Line.

Λόγος γίνεται για ένα αστικό λεωφορείο χαμηλής εισόδου, το οποίο έχει μήκος 10,8 μέτρων και μπορεί να μεταφέρει 37 καθήμενους και 39 όρθιους επιβάτες, την επιβίβαση και αποβίβαση των οποίων, διευκολύνουν οι δύο πόρτες πλάτους 1,2 μέτρων, με την κεντρική να έχει απόσταση από το έδαφος 330 χλστ. (320 χλστ. η εμπρόσθια). Επιπλέον, διαθέτει μηχανική ράμπα για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Σημειώνεται, πως το Crossway Low Entry προσφέρεται σε αστικές (City) και περιαστικές (Line) εκδόσεις μήκους 10,8, 12, 13 και 14,5 μέτρων, με την τελευταία να διαθέτει τρεις άξονες. Από την «αδελφή» εταιρεία FPT Industrial προέρχονται οι εξακύλινδρο Euro VI πετρελαιοκινητήρες, με τον Tector 7 των 6,7 λτ. να έχει ισχύ 320 ίππων, ροπή 1.100 Nm και να αποτελεί την επιλογή των ανθρώπων της Arriva Τσεχίας. Ο μεγαλύτερος Cursor 9, έχει χωρητικότητα 8,7 λτ. και αποδίδει 360 ίππους ισχύος και 1.650 Nm ροπής.

Οι εν λόγω κινητήρες συνεργάζονται με μηχανικά κιβώτια, ενώ δίνεται η επιλογή για αυτόματα κιβώτια των ZF και Voith, όπως και για το αυτοματοποιημένο της ZF. Αξίζει να αναφερθεί, πως στις εκδόσεις των 12 και 13 μέτρων παρέχεται η εναλλακτική λύση του Cursor 9 NP (Natural Power), ο οποίος λειτουργεί με φυσικό αέριο. Επιπλέον, αποκλειστικά στο αστικό Crossway Low Entry City, ο diesel κινητήρας Tector 7 προσφέρεται και σε μικρότερη έκδοση 285 ίππων. Μονόδρομο για την τριαξονική έκδοση αποτελεί ο πετρελαιοκινητήρας Cursor 9.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως το Crossway λανσαρίστηκε πριν από μία περίπου δεκαετία, με τους ανθρώπους της IVECO να γιορτάζουν πέρυσι την παραγωγή 40.000 μονάδων του δημοφιλούς λεωφορείου τους.

Το Crossway τριών αξόνων με μήκος 14,5 μέτρων.

Στο ίδιο τεύχος #388

PreviousNext