Τροχοί & TIR

FIA ETRC 2020: Και μετά, το τέλος! (+VIDEO)

Ο δεύτερος αγώνας φορτηγών του πρωταθλήματος FIA ETRC 2020 υπό συνθήκες πανδημίας, πραγματοποιήθηκε υπό πολλές αντιξοότητες στην πίστα Hungaroring της Ουγγαρίας. Ωστόσο, με την κατάσταση να επιδεινώ
από Παναγιώτης Εμμανουήλ, Richard Kienberger | Παρασκευή 04/12/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Ο δεύτερος αγώνας φορτηγών του πρωταθλήματος FIA ETRC 2020 υπό συνθήκες πανδημίας, πραγματοποιήθηκε υπό πολλές αντιξοότητες στην πίστα Hungaroring της Ουγγαρίας
Ο δεύτερος αγώνας φορτηγών του πρωταθλήματος FIA ETRC 2020 υπό συνθήκες πανδημίας, πραγματοποιήθηκε υπό πολλές αντιξοότητες στην πίστα Hungaroring της Ουγγαρίας

Ο δεύτερος αγώνας φορτηγών του πρωταθλήματος FIA ETRC 2020 υπό συνθήκες πανδημίας, πραγματοποιήθηκε υπό πολλές αντιξοότητες στην πίστα Hungaroring της Ουγγαρίας. Ωστόσο, με την κατάσταση να επιδεινώνεται σε όλη την Ευρώπη, ακυρώθηκε ο επόμενος γύρος που ήταν προγραμματισμένος να λάβει χώρα στο Misano της Ιταλίας. Οπότε, το grand prix της Ουγγαρίας ήταν και το τελευταίο για φέτος.

Ωστόσο, δύο μόλις αγώνες προφανώς δεν είναι αρκετοί για να μιλάμε για πρωτάθλημα, οπότε η Επιτροπή της FIA αποφάσισε πως φέτος δεν θα απονεμηθούν οι τίτλοι τόσο στους οδηγούς όσο και στις ομάδες. Πλέον, ο ETRA (European Truck Racing Association) στρέφει το ενδιαφέρον στο πώς θα πραγματοποιηθεί του χρόνου ο θεσμός.

«Αν και είναι απογοητευτικό να μην απονεμηθούν οι τίτλοι του πρωταθλήματος φέτος, πρέπει να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πιστεύω πως θα έχουμε μια ισχυρή και ανταγωνιστική σεζόν FIA ETRC τον επόμενο χρόνο», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της επιτροπής FIA Truck Racing Commission, Manuel Vidal.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ομάδες, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές για τη στήριξή τους σε αυτές τις δυσμενείς στιγμές. Παρόλο που οι περισσότεροι φίλαθλοι δεν μπορούσαν να είναι μαζί μας στην πίστα, μέσω των προσπαθειών όλων μας είχαμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να έχουμε δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις, στο Most και στο Hungaroring. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε πολύ θετικές συνομιλίες με τους υπάρχοντες διοργανωτές αγώνων και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε το καλεντάρι του επόμενου έτους», είπε με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος του FIA ETRC, Rolf Werner.

Οι δυσκολίες της Ουγγαρίας

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε πως ορισμένα από τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο οι διοργανωτές όσο και οι ομάδες στην Ουγγαρία, ήταν οι διαφορετικοί κανονισμοί που ισχύουν στα ευρωπαϊκά κράτη, η χαοτική γραφειοκρατεία πριν τον αγώνα, τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα και η τιτάνια διοικητική προσπάθεια

που χρειάστηκε να καταβάλλουν οι ιθύνοντες του αγώνα, προκειμένου αυτός να πραγματοποιηθεί. Έστω και χωρίς θεατές…

Η διάθεση μεταξύ των μασκοφορεμένων συμμετεχόντων κυμάνθηκε μεταξύ της συγκρατημένης αισιοδοξίας, της άρνησης της πραγματικότητας και της έντονης μελαγχολίας, την οποία επιδείνωναν οι άδειες κερκίδες. Λόγω περιορισμών καραντίνας, από τη Γερμανία δεν συμμετείχαν οι Sascha Lenz, Sven Walter και Rene Reinert. Από την Ουγγαρία, απουσίαζε επίσης και ο Βρετανός Jamie Anderson, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος του Promoter's Cup (Goodyear Cup) μετά το ντεμπούτο του Most της Τσεχίας (διαβάστε Τ&Τ Οκτωβρίου 2020).

Η κυριαρχία της ΜΑΝ

Αυτό που ήταν ήδη εμφανές στο Most, η κυριαρχία δηλαδή των ομάδων που συμμετέχουν με φορτηγά ΜΑΝ, συνεχίστηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο Hungaroring, αν και στον εναρκτήριο αγώνα που πραγματοποιήθηκε υπό βροχή και ξεκίνησε με κίτρινες σημαίες, κυριάρχησε ο Adam Lacko με Freightliner. Πίσω από τον Τσέχο πρώην πρωταθλητή, τερμάτισε απροσδόκητα ο Γάλλος Anthony Janiec (ΜΑΝ). Ωστόσο, οι αγωνοδίκες τον χρέωσαν με ποινές, που τον έριξαν στην έβδομη θέση.

Έτσι, στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο τοπικός ήρωας Norbert Kiss (ΜΑΝ), συνεχίζοντας τις καλές επιδόσεις της Τσεχίας. Μάλιστα, ο Ούγγρος ξεκίνησε πέμπτος και λίγο πριν το τέλος προσπέρασε τον Jochen Hahn (IVECO), αφήνοντάς τον τρίτο. «Ήταν φανταστικά. Έλεγξα τον αγώνα και δεν έκανα κανέναλάθος. Απόλαυσα τη βρεγμένη πίστα του Hungaroring», δήλωσε ο Adam Lacko.

Ο δεύτερος αγώνας το Σάββατο πραγματοποιήθηκε υπό περίεργες συνθήκες, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των οδηγών. Ο λόγος ήταν πως στον πέμπτο γύρο ξαφνικά άρχισαν να κυματίζουν οι κόκκινες σημαίες, ενώ δεν υπήρχε κάποιο ατύχημα που θα δικαιολογούσε την ακύρωση του αγώνα. Η εξήγηση τελικά ήταν πως ο αγώνας αυτοκινήτων του πρωταθλήματος WTCR που επίσης φιλοξενείτο στην πίστα, έπρεπε να βγει «ζωντανά» στην τηλεόραση, κάτι που απαιτούσε την προσωρινή διακοπή του αγώνα των φορτηγών και τη συνέχισή του 1,5 ώρα αργότερα!

Σε ό,τι αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, το Σάββατο το απόγευμα ξεκίνησε η κυριαρχία του Norbert Kiss, παρόλο που η Steffi Halm (IVECO) είχε εκκινήσει από την pole position. Ο Ούγγρος μάλλον ευνοήθηκε από τη διακοπή της κούρσας, όπως και ο Adam Lacko, ο οποίος προσπερνώντας τον μαχητικό Antonio Albacete (ΜΑΝ) και τον ομόσταβλό του, Teo Calvet (Freightliner), κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

«Είναι ωραίο συναίσθημα να κερδίζεις στην πατρίδα σου. Με τη 2η και την 1ηθέση στους αγώνες σήμερα, κάναμε το καλύτερο δυνατό δεδομένων των κακών προκριματικών. Ωστόσο, ο Adam (Lacko) μάζεψε περισσότερους πόντους από εμάς, αλλά και πάλι είμαι χαρούμενος, γιατί οι συνθήκες σήμερα ήταν πραγματικά δύσκολες. Αύριο ελπίζω σε στεγνές συνθήκες που πιστεύω ότι θα μας ταιριάζουν καλύτερα», δήλωσε ο Norbert Kiss.

Το χατ-τρικ του Norbert Kiss

Οι ευχές του Ούγγρου μάλλον εισακούστηκαν, καθώς την Κυριακή ο καιρός έφτιαξε. Έτσι, ο Norbert Kiss κέρδισε με εμφατικό τρόπο και στους δύο αγώνες, κάτι που είναι απόρροια τόσο του «καλοκουρδισμένου» φορτηγού ΜΑΝ όσο -κυρίως- της εμπειρίας που έχει στη συγκεκριμένη πίστα, στην οποία προφανώς έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες γύρους.

Αναλυτικότερα, στον πρώτο αγώνα της δεύτερης ημέρας, ο Norbert Kiss εκκίνησε από την pole position και δεν είχε κανένα πρόβλημα να δει την καρό σημαία με διαφορά 13 δλ. από τον δεύτερο Adam Lacko. Ο Τσέχος άντεξε στην πίεση του Jochen Hahn καθ’ όλη τη διάρκεια της κούρσας, με τον Γερμανό πρωταθλητή να ανεβαίνει για μία ακόμα φορά στο βάθρο. «Ήταν ένας καλός αγώνας για εμάς.

Ένα μεγάλοευχαριστώ στην ομάδα για την εξαιρετική δουλειά. Το φορτηγό ήταν απίστευτο σε στεγνές συνθήκες», είπε ο Norbert Kiss. Εκεί που εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο ο Ούγγρος, ήταν στον τελευταίο αγώνα του διημέρου, στον οποίο επικράτησε αν και είχε εκκινήσει από την όγδοη θέση. Μάλιστα, στο τέλος του πρώτου γύρου ήταν ήδη τρίτος και τελικά πέρασε τη γραμμή του τερματισμού με διαφορά 12 δλ. από τον δεύτερο Jochen Hahn, ο οποίος είχε ξεκινήσει τον αγώνα έκτος.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Anthony Janiec (ΜΑΝ). Σε ό,τι αφορά στο Goodyear Cup, ο Steffen Faas (Scania) με καλά πλασαρίσματα βρέθηκε επικεφαλής, ακολουθούμενος από τον νεαρό Γάλλο, Teo Calvet (Freightliner).

«Τι μέρα! Ήταν υπέροχοι αγώνες και προκριματικά σήμερα. Ρώτησα την ομάδα πόσο επιθετικά πρέπει να πάω στον δεύτερο αγώνα και μου είπαν να παίξω φουλεπίθεση.

Ήμουν επίσης πολύ τυχερός γιατί κάθε προσπέραση που επιχείρησα, δεν κατέληξε σε τρακάρισμα. Οι ανταγωνιστές μου με είδαν και μου έδωσαν χώρο. Είμαι πολύ ευγνώμων με όλους εκεί έξω. Μια διπλή νίκη την Κυριακή στον αγώνα της πατρίδας μου είναι πολύ ωραία. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Ευχαριστώ τους πάντες», δήλωσε περιχαρής ο Norbert

Kiss μετά το τέλος του αγώνα. Κρίμα μόνο, που οι εμφανίσεις του τελικά δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, πέρα του να αποτελέσουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα «χτίσει» μια ακόμα πιο ένδοξη καριέρα στους αγώνες φορτηγών. Το μέλλον θα δείξει…

Video URL

Στο ίδιο τεύχος #392

PreviousNext