Τροχοί & TIR

Το νέο διώροφο της Volvo Buses (+VIDEO)

Με ύψος 4 μέτρων και δυνατότητα μεταφοράς έως και 96 επιβατών, λανσάρεται το Volvo 9700 DD, το νέο διώροφο τουριστικό λεωφορείο της Volvo Buses για τις αγορές της Ευρώπης. Μετά το διώροφο λεωφορείο
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Τετάρτη 10/03/2021 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Το νέο 6x2 μοντέλο μοιράζεται το ίδιο σασί -Volvo B11RLE- με τα υπόλοιπα τουριστικά λεωφορεία της σουηδικής μάρκας.
Το νέο 6x2 μοντέλο μοιράζεται το ίδιο σασί -Volvo B11RLE- με τα υπόλοιπα τουριστικά λεωφορεία της σουηδικής μάρκας.

Με ύψος 4 μέτρων και δυνατότητα μεταφοράς έως και 96 επιβατών, λανσάρεται το Volvo 9700 DD, το νέο διώροφο τουριστικό λεωφορείο της Volvo Buses για τις αγορές της Ευρώπης.

Μετά το διώροφο λεωφορείο ύψους 4,25 μέτρων που κατασκευάστηκε ειδικά για τις ανάγκες των σκανδιναβικών χωρών, η Volvo Buses παρουσιάζει και το ύψους τεσσάρων μέτρων, Volvo 9700 DD, το οποίο προορίζεται για τις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης. Το νέο 6x2 μοντέλο μοιράζεται το ίδιο σασί -Volvo B11RLE- με τα υπόλοιπα τουριστικά λεωφορεία της σουηδικής μάρκας, τα επίσης νέα Volvo 9700 και Volvo 9900. Υπεύθυνη για το αμάξωμα του διώροφου πούλμαν είναι η αμαξοποιός εταιρεία Carrus Delta από τη Φινλανδία και ανάμεσα στα στοιχεία της εξωτερικής μορφής του οχήματος, ξεχωρίζουν οι Bi-Xenon προβολείς που φέρουν φώτα ημέρας LED.

Το μήκους έως και 14,8 μέτρων, Volvo 9700 DD, έχει μικτό βάρος 26.500 κιλών και μπορεί να μεταφέρει έως και 96 επιβάτες και τις αποσκευές τους, με την μπαγκαζιέρα να έχει ωφελιμο όγκο έως και 8,0 κ.μ. και τις ραφιέρες οροφής του εσωτερικού να χωρούν ακόμα αντικείμενα όγκου μέχρι και 3,0 κ.μ. Στο εσωτερικό -σύμφωνα με την εταιρεία- προσφέρονται υψηλότερα επίπεδα άνεσης χάρη στη βελτιωμένη ηχομόνωση, τα εργονομικά καθίσματα και το αποδοτικό σύστημα κλιματισμού ξεχωριστών ζωνών. Ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού, οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους τελευταίας γενιάς συστήματα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, πλευρικά κουρτινάκια, ατομικά LED φωτιστικά σώματα και χρηματοκιβώτιο. Προαιρετικά, προσφέρεται ακόμα τουαλέτα με δεξαμενή νερού χωρητικότητας 100 λίτρων καθώς και ένα μικρό κουζινάκι.

Πλήρως εξοπλισμένος είναι και ο χώρος εργασίας του οδηγού, όπου -σύμφωνα με τη Volvo- επικρατεί υψηλή εργονομία και ανεμπόδιστη περιμετρική ορατότητα. Υπάρχει επιλογή για τιμόνι 450 ή 500 χλστ., με το κάθισμα να είναι μάρκας ISRI. Για την αποτροπή της οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ προσφέρεται το σύστημα Volvo Alcolock, με τα γόνατα του οδηγού να προστατεύονται σε περίπτωση σύγκρουσης, από ειδικά πάνελ απορρόφησης ενέργειας, μια τεχνολογία γνωστή ως KIP (Knee Impact Protection).

Ο οδηγός έχει ακόμα στη διάθεσή του, περιμετρική κάμερα 360ο , πλενόμενη κάμερα οπισθοπορείας, όπως και σύστημα καμερών που αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς καθρέπτες. Το έργο του διευκολύνεται περαιτέρω από επικουρικά συστήματα όπως τα Driver Alert System (DAS), Lane Keeping Support (LKS) και Collision Warning με Emergency Braking (CW-EB). Το σύστημα πέδησης είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, όπως και το σύστημα σταθεροποίησης του οχήματος και επιπλέον προσφέρεται και σύστημα αποτροπής της ανατροπής.

Σε ό,τι αφορά στον διαχειριστή στόλου, αυτός -χάρη στον εξοπλισμό συνδεσιμότητας του νέου Volvo 9700 DD- δύναται να παρακολουθεί το όχημα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να βλέπει το πώς οδηγείται, να προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις και να προγραμματίζει τη βέλτιστη συντήρησή του. Επιπροσθέτως, μέσω του συστήματος «Zone Management», ο διαχειριστής είναι σε θέση να καθορίσει το πόσο γρήγορα θα κινείται το πούλμαν σε προεπιλεγμένες ζώνες, κάτι που επιδρά θετικά τόσο στην κατανάλωση όσο και στην ασφάλεια του οχήματος.

Σημειώνεται, πως το νέο τριαξονικό τουριστικό λεωφορείο της Volvo φέρει τον γνωστό 11λιτρο κινητήρα D11K στην έκδοση των 460 ίππων, με το 6κύλινδρο σύνολο να συνεργάζεται με το κιβώτιο I-Shift. Ο υποψήφιος ιδιοκτήτης, ανάλογα με την αυτονομία που επιθυμεί, μπορεί να επιλέξει από 2 έως 4 ντεπόζιτα πετρελαίου χωρητικότητας 205 λτ. έκαστο. Αξίζει να αναφερθεί, κλείνοντας, πως ο Euro 6 κινητήρας -εκτός από πετρέλαιο- μπορεί να λειτουργήσει και με ανανεώσιμα βιοκαύσιμα, όπως HVO (κατεργασμένα φυτικά έλαια) και RME (βιοντίζελ).

Video URL
PreviousNext