Τροχοί & TIR

Αυτόνομα Scania δοκιμάζονται σε αυτοκινητόδρομο (+VIDEO)

Σε συνέχεια της συμφωνίας του ομίλου TRATON με την εταιρεία τεχνολογίας TuSimple, η Scania έλαβε πρόσφατα άδεια από τη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών, για να υποβάλλει σε δοκιμές τα αυτόνομα φορτηγά τη
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Τετάρτη 17/03/2021 - 07:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Ο αυτόνομος τράκτορας επιπέδου 4 της Scania.
Ο αυτόνομος τράκτορας επιπέδου 4 της Scania.

Σε συνέχεια της συμφωνίας του ομίλου TRATON με την εταιρεία τεχνολογίας TuSimple, η Scania έλαβε πρόσφατα άδεια από τη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών, για να υποβάλλει σε δοκιμές τα αυτόνομα φορτηγά της στον αυτοκινητόδρομο Ε4, στο τμήμα μεταξύ των πόλεων Sodertalje και Jonkoping.

Τα εν λόγω φορτηγά, υποστηρίζουν την παραγωγική διαδικασία του Εργαστηρίου Μεταφορών της Scania, μεταφέροντας προϊόντα. Σημειώνεται, πως τα φορτηγά της Scania φέρουν τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 της κλίμακας SAE και για λόγους ασφαλείας έχουν στις καμπίνες τους οδηγούς, όπως και μηχανικούς δοκιμών, προκειμένου οι τελευταίοι να παρακολουθούν και να επαληθεύουν τις πληροφορίες που μεταδίδονται στα φορτηγά από τους αισθητήρες του συστήματος.

«Ήδη στις ΗΠΑ και στην Κίνα πραγματοποιούνται δοκιμές αυτόνομων φορτηγών επιπέδου 4 σε δημόσιους δρόμους, αλλά από ό,τι γνωρίζω η Scania δοκιμάζει πρώτη στην Ευρώπη τις συγκεκριμένες τεχνολογίες σε φορτηγά που φέρουν φορτίο», δήλωσε ο επικεφαλής του εγχειρήματος «Hub2hub», Hans Nordin, ο οποίος δεν παρέλειψε να συμπληρώσει: «Στα επόμενα χρόνια θέλουμε να δοκιμάσουμε τα αυτόνομα φορτηγά μας σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και στην Κίνα».

Σημειώνεται, πως αργότερα φέτος, η Scania σχεδιάζει να επεκτείνει τις δοκιμές της, καλύπτοντας όλη τη διαδρομή ανάμεσα στο Sodertalje και στο Helsingborg. Αξίζει να αναφερθεί, ακόμα, πως η σουηδική μάρκα δοκιμάζει ήδη από το 2017, αυτόνομα φορτηγά σε ορυχεία της Αυστραλίας. «Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από αυτές τις δοκιμές, δείχνει πως τα αυτόνομα φορτηγά μπορούν να είναι γεγονός σε λίγα μόλις χρόνια, σε ελεγχόμενους χώρους όπως ορυχεία και τερματικοί σταθμοί», είπε ο κ. Nordin.

Video URL
Αυτόνομο Scania στον αυτοκινητόδρομο Ε4, όπου πήρε άδεια κυκλοφορίας.
PreviousNext