Τροχοί & TIR

VOLVO: Σύστημα υποστήριξης των οδηγών στις στάσεις

Η ανάπτυξη των πολλών συστημάτων που απαιτούνται για την κίνηση ενός αυτόνομου λεωφορείου έχει διευρύνει τους τεχνολογικούς ορίζοντες των ειδικών, με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά τα συστήματα να εφα
Πέμπτη 21/10/2021 - 08:41
Κοινοποίηση στα Social Media
volvo bus autonomous

Η ανάπτυξη των πολλών συστημάτων που απαιτούνται για την κίνηση ενός αυτόνομου λεωφορείου έχει διευρύνει τους τεχνολογικούς ορίζοντες των ειδικών, με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά τα συστήματα να εφαρμόζονται και για την υποστήριξη των οδηγών στα επανδρωμένα λεωφορεία.

Ένα παράδειγμα είναι η εφαρμογή του συστήματος προσέγγισης του λεωφορείου στις στάσεις που έρχεται να υποστηρίξει τον οδηγό στη διαδικασία της ασφαλούς από-επιβίβασης των επιβατών και της αναχώρησης.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από τη Volvo Buses σε συνεργασία με τα τεχνολογικά πανεπιστήμια του Gothenburg και του Nanyang της Σιγκαπούρης.

Σε μελέτη επί πραγματικών συνθηκών, δέκα οδηγοί αστικών λεωφορείων πραγματοποίησαν 250 προσεγγίσεις σε στάσεις με το λεωφορείο έχοντας ενεργοποιημένο το συγκεκριμένο σύστημα με το οποίο το όχημα πλησίαζε τη στάση, σταματούσε, λειτουργούσε τις πόρτες και αναχωρούσε, αλλά με τον οδηγό να το ελέγχει και να «συμφωνεί» με τις ενέργειες του συστήματος ή να αναλαμβάνει πλήρως τη λειτουργία, εφόσον έκρινε ότι έτσι θα ήταν ασφαλέστερη η κίνηση.

Ακολούθησε ανάλυση αυτών των 250 διαδικασιών στάθμευσης και συζήτηση με κάθε οδηγό για την καταγραφή των απόψεών τους και της εμπειρίας που αποκόμισαν.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι οδηγοί αποδέχτηκαν το σύστημα, λέγοντας ότι πραγματικά αναβαθμίζει το επίπεδο ασφάλειας και ότι κάνει ευκολότερη τη διαδικασία.

Ανέφεραν ως παράδειγμα ότι το σύστημα λειτουργεί με ακρίβεια και ασφάλεια τόσο κατά την προσέγγιση όσο και κατά την αναχώρηση του λεωφορείου από τις στάσεις, ελέγχοντας την κίνηση των άλλων οχημάτων και δίδοντας στον οδηγό την άνεση χρόνου να παρακολουθεί την κυκλοφορία των επιβατών εντός του λεωφορείου, αν τυχόν ηλικιωμένα άτομα έχουν καθίσει ή παραμένουν όρθια κ.λπ.

«Η δεξιά πλευρά του οχήματος ευθυγραμμίζεται με ακρίβεια προς το πεζοδρόμιο που βρίσκεται η στάση και κάθε φορά το λεωφορείο έρχεται στην ακριβή απόσταση από την άκρη του πεζοδρομίου, διευκολύνοντας την είσοδο-έξοδο των επιβατών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Joakim Jonsson, διευθυντής ανάπτυξης των αυτόνομων λεωφορείων της Volvo Buses. 

PreviousNext