Τροχοί & TIR

Οδηγούμε τα Ηλεκτρικά Scania 45R & 45S

Διαβάστε για την εμπειρία μας στο δρόμο με τα ηλεκτρικά Scania, την ισχύ, το κόστος και την αυτονομία τους στη δοκιμή μας στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί.
από Παύλος Μαυρομύτης | Παρασκευή 01/12/2023 - 07:24
Κοινοποίηση στα Social Media
Ηλεκτρικά Scania
Η αυτονομία κίνησης για συρμούς 40 τόνων φτάνει μέχρι τα 350 χιλιόμετρα, με μέση ταχύτητα κίνησης τα 80 χλμ/ώρα.

 Στον χορό της ηλεκτροκίνησης περνά και η Scania για τα φορτηγά μακρινών αποστάσεων, παρουσιάζοντας σε μια ομάδα ευρωπαίων δημοσιογράφων στο Sodertalje της Σουηδίας τους ηλεκτροκίνητους τράκτορες 45 R και 45 S. Εκεί βρέθηκε και ο συντάκτης μας Παύλος Μαυρομύτης ο οποίος πέρασε από τη θέση οδήγησης, καταγράφοντας στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί τις πρώτες εντυπώσεις, από τους δύο διαθέσιμους τράκτορες προπαραγωγής.

Δύναμη έλξης, αδιάκοπη ισχύς και υψηλή αποδοτικότητα είναι μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα ηλεκτρικά 45 R και 45 S στους οδηγούς τους. Η μετάβαση της σουηδικής εταιρείας σε καθαρές μεταφορές χωρίς εκπομπές ρύπων, επιτυγχάνεται με δύο ισχυρά σύνολα τα οποία είναι κατάλληλα για εθνική, αλλά και διεθνή μεταφορά. Ας τα γνωρίσουμε.

scania 45R & 45S
Όλα τα χειριστήρια και οι διακόπτες είναι οι ίδιοι με τα συμβατικά Scania, επομένως η εξοικείωση του οδηγού είναι άμεση.

Καμπίνα


Κοιτώντας εξωτερικά το ηλεκτρικό Scania, οι διαφορές σε σχέση με τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις είναι δυσδιάκριτες. Σαφώς πιο βελτιωμένη είναι η αεροδυναμική της καμπίνας, χάρη στα ανασχεδιασμένα σπόιλερ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε kWh παρέχει τη μέγιστη απόσταση και εμβέλεια. 

Καινούργιας σχεδίασης είναι και ο μπροστινός προφυλακτήρας, με τη χαρακτηριστική επιμήκυνσή του. Οι ηλεκτρικοί τράκτορες φέρουν τις γνωστές καμπίνες από τις δημοφιλείς σειρές R και S.

 Σε αυτήν του R η είσοδος γίνεται από τρία σκαλοπάτια και ο θόλος του κινητήρα προεξέχει μερικά εκατοστά. Αντιθέτως, στο S η είσοδος γίνεται από τέσσερα σκαλοπάτια και το πάτωμα είναι εντελώς επίπεδο. Οι χώροι είναι άφθονοι και στα δύο μοντέλα και το S είναι ιδανικό όχημα για μακρινές αποστάσεις και διεθνή μεταφορά. 

Το μεταξόνιο ενός τράκτορα 4x2 είναι στα 4.150 χιλιοστά, όταν εφοδιάζεται με έξι μπαταρίες.

scania 45R & 45S

Μπαταρίες – Αυτονομία

Οι μπαταρίες έχουν χωρητικότητα 624 kWh και η διάρκεια φόρτισής τους εξαρτάται από τον τύπο του φορτιστή. 

Η φόρτιση μπορεί να γίνει σε παροχές ισχύος έως και 375 kW, ενώ μελλοντικά αυτό θα επιτυγχάνεται και σε παροχές έως και 750 kW. 

Όσον αφορά το εύρος των χιλιομέτρων φτάνει μέχρι τα 350 χιλιόμετρα (συρμούς 40 τόνων) ενώ για τους συρμούς των 64 τόνων, μέχρι τα 270 χιλιόμετρα με μέση ταχύτητα κίνησης τα 80 χλμ/ ώρα. 

Η δυνατότητα φόρτισης κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής ανάπαυσης των 45 λεπτών του οδηγού θα αυξήσει το εύρος, περίπου κατά 270 χιλιόμετρα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί όλο το δρομολόγιο, ακόμη και για τους επαγγελματίες που καθημερινά οδηγούν για 500 με 600 χιλιόμετρα

scania 45R & 45S
Εργονομική η θέση οδήγησης προσφέροντας πολλά οφέλη στους οδηγούς τους

Διαβάστε για την εμπειρία μας στο δρόμο με τα ηλεκτρικά Scania, την ισχύ, το κόστος και την αυτονομία τους στη δοκιμή μας στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί.

 

PreviousNext