Τροχοί & TIR

Στα ύψη τα ναύλα των κοντέινερ λόγω του πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα

Tα κόστη των εναλλακτικών δρομολογίων είναι τεράστια, τα οποία όμως μετακυλίονται στους φορτωτές
Παρασκευή 09/02/2024 - 11:24
Κοινοποίηση στα Social Media
κοντέινερ

Καθώς οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες αλλάζουν ρότα στα πλοία τους για να αποφύγουν τον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, τα κόστη των εναλλακτικών δρομολογίων είναι τεράστια, τα οποία όμως μετακυλίονται στους φορτωτές, με αποτέλεσμα τα ναύλα των κοντέινερ να έχουν διπλασιαστεί. 

Ειδικότερα, το κόστος μεταφοράς ενός container από την Ασία στην Ευρώπη, στη spot αγορά, εκτινάχθηκε μέχρι και 115% μέσα σε μια εβδομάδα, στη γραμμή Σαγκάη προς το Ρότερνταμ στα 3.577 δολ. ανά container 40 ποδών (feu), ενώ λίγο χαμηλότερα (ποσοστιαία) κατά 114% εκτινάχθηκε το κόστος μεταφοράς από τη Σαγκάη στη Γένοβα (στα 4.178 δολ.). 

Η τιμή spot από τη Σαγκάη προς τη Μεσόγειο έχει αυξηθεί στα 3.620 δολάρια ανά κουτί, δηλαδή 187% υψηλότερα σε σύγκριση με τις τιμές των αρχών Δεκεμβρίου. Ο σύνθετος δείκτης Drewry World Container Index αυξήθηκε στα 2.670 δολ. και είναι μόλις τρία δολάρια χαμηλότερος από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, ο οποίος αυξήθηκε την περίοδο της πανδημίας. Επίσης, είναι ψηλότερα κατά 88% από τον μέσο όρο του 2019 (το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία) που κινούνταν στα 1.420 δολ. ανά feu.

Ωστόσο, οι μετοχές των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών στα χρηματιστήρια όχι μόνο δεν επηρεάζονται από τον πόλεμο, αλλά αντίθετα σημειώνουν άνοδο. Για παράδειγμα, η μετοχή της Maersk έκλεισε στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη στις 10.500 δανικές κορώνες και στις 15 του Ιανουαρίου είχε φτάσει τις 14.000 δανικές κορώνες. Άνοδο περί το 10% σημείωσε, επίσης, η μετοχή της Cosco και το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ναυτιλιακές. 

Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα για το διεθνές εμπόριο μετά το υψηλό κόστος των ναύλων είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παραλαβή των κοντέινερ, προκαλώντας δυσμενείς συνέπειες στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στο εμπόριο γενικότερα.

PreviousNext