Τροχοί & TIR

Ρεκόρ πωλήσεων για Scania, Volvo και MAN

Πιθανότατα ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας βαρέων οχημάτων.
Σάββατο 25/05/2024 - 11:00
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι κατασκευαστές ανακοινώνουν οικονομικά στοιχεία και επιδόσεις που δείχνουν ότι το 2023 πιθανότατα ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας βαρέων οχημάτων. 

Χρονιά ρεκόρ για τη Scania 

Η Scania ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης 2023 σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται πως συνέχισε να έχει ισχυρές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έχοντας αυξήσει σημαντικά τόσο τις πωλήσεις όσο και τα κέρδη της.

Οι πωλήσεις του Scania Group ξεπέρασαν τα 200 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ), αυξημένες κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τα λειτουργικά κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 26 δισεκατομμύρια κορώνες, και το περιθώριο κέρδους έφτασε ένα πολύ εντυπωσιακό 12,7%. Οι παραδόσεις σε πελάτες ανήλθαν στις 96.727 μονάδες, εκ των οποίων οι 246 αφορούσαν σε οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων (262 μονάδες το προηγούμενο έτος). Αυξημένα κατά 11% ήταν τα έσοδα από τις υπηρεσίες μετά την πώληση, ενώ οι παραγγελίες για νέα οχήματα αυξήθηκαν κατά 2% στις 82.040. 

MAN: Σταθερή η ζήτηση φορτηγών αυξημένη των λεωφορείων 

Η MAN Truck & Bus SE πέτυχε ισχυρές επιδόσεις κατά το οικονομικό έτος 2023 με σημαντική αύξηση των πωλήσεων ανά επιχειρηματική μονάδα, των εσόδων και του περιθωρίου κέρδους επί των πωλήσεων. Ειδικότερα, τα έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 14,8 δισ. ευρώ - αύξηση 31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (11,3 δισ. ευρώ). Ο αριθμός των νέων οχημάτων που πωλήθηκαν αυξήθηκε κατά 37% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ξεπέρασε τις 116.000 μονάδες. Παρά τις ισχυρές αντισταθμιστικές επιδράσεις, όπως οι υψηλότερες τιμές υλικών και ενέργειας, τα συνολικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 935 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 1,08 δισ. ευρώ – η καλύτερη επίδοση στην ιστορία της εταιρείας. 

.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΑΝ Alexander Vlaskamp δήλωσε: «Η ΜΑΝ πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη το 2023. Για να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, θα επεκτείνουμε σημαντικά το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας με τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών το 2024 και θα εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία εντός του Traton Group. Επίσης, εισερχόμαστε στο τρέχον έτος με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές μας γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες και το περιβάλλον της αγοράς γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Ενώ η δραστηριότητά μας στον τομέα των λεωφορείων αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει, η ζήτηση για φορτηγά μειώνεται σημαντικά. Οι δραστηριότητές μας στον τομέα των φορτηγών και των υπηρεσιών αναμένεται να παραμείνουν σταθερές. 

Ιστορική χρονιά για τη Volvo Trucks 

Η Volvo παρέδωσε περισσότερα φορτηγά από ποτέ το 2023, με τις παγκόσμιες παραδόσεις να ανέρχονται στο απίθανο νούμερο των 145.395 μονάδων, και να συνοδεύονται από ισχυρά μερίδια αγοράς σε όλο τον κόσμο (Σημείωση: Και στην Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη μάρκα στις ταξινομήσεις των βαρέων φορτηγών). Η εταιρεία συνέχισε επίσης να επενδύει σημαντικά στην εξέλιξη νέων φορτηγών (βλ. Aero) και διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά των αμιγώς ηλεκτρικών βαρέων οχημάτων. Οι συνολικές παραδόσεις φορτηγών της Volvo αυξήθηκαν ελαφρώς και έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 145.395 φορτηγών (2022: 145.195) που αναφέραμε, με τις τρεις πρώτες αγορές να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα συνολικά μερίδια αγοράς της εταιρείας παρέμειναν υψηλά σε όλο τον κόσμο το 2023. Η Volvo Trucks διατήρησε επίσης την ισχυρή της θέση στην αγορά ηλεκτρικών φορτηγών με συνολικές παγκόσμιες παραδόσεις 1.977 μονάδων κατά τη διάρκεια του 2023, μια αύξηση 256% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το μερίδιο της Volvo στην κατηγορία των ηλεκτρικών βαρέων φορτηγών στην Ευρώπη αυξήθηκε στο 47,2% (32,3%).

.

Σήμερα, η Volvo Trucks διαθέτει συνολικά οκτώ ηλεκτρικά μοντέλα φορτηγών, σχεδιασμένα για να διεκπεραιώνουν μια μεγάλη ποικιλία μεταφορικών αποστολών. Από το 2019, η Volvo Trucks έχει παραδώσει ηλεκτρικά φορτηγά σε πελάτες σε 45 χώρες σε έξι ηπείρους. Κατά τη διάρκεια του 2023 η Volvo παρέδωσε τα πρώτα της βαρέως τύπου ηλεκτρικά φορτηγά στη Λατινική Αμερική, με τα οχήματα να πηγαίνουν σε πελάτες στη Βραζιλία, τη Χιλή και την Ουρουγουάη. Η Volvo έγινε επίσης ο πρώτος κατασκευαστής που παρέδωσε βαρέα φορτηγά με μπαταρία στο Μαρόκο, τη Νότια Κορέα και τη Μαλαισία.

PreviousNext