Τροχοί & TIR

Πράσινη λωρίδα TIR συνοριακών διελεύσεων

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της.
Σάββατο 27/07/2024 - 11:00
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Τελωνειακές αρχές, εταιρείες μεταφορών TIR και μέλη της IRU από την Κίνα, τη Γεωργία, το Καζακστάν, τη Μογγολία και το Ουζμπεκιστάν (φωτό) συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στο Διεθνές Κέντρο Συνοριακής Συνεργασίας Κίνας-Καζακστάν Khorgos για να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με σκοπό τη διευκόλυνση των μεταφορών TIR. 

Μετά από μια επισκόπηση των εξελίξεων TIR στην Κίνα, την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο από την IRU, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους όσον αφορά την προώθηση των μεταφορών TIR. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, τις βέλτιστες πρακτικές για τις μεταφορές TIR, ιδίως για την έναρξη και τον τερματισμό των μεταφορών TIR από και προς την Κίνα. 

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης σε μέτρα αποτελεσματικότητας του εκτελωνισμού μέσω της ψηφιακής ανταλλαγής δεδομένων διαμετακόμισης μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Άλλα θέματα που διερευνήθηκαν περιλαμβάνουν τις προσπάθειες των ενώσεων τελωνείων και οδικών μεταφορών να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των μεταφορών Κίνας-Κεντρικής Ασίας/Καύκασου, καθώς και λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας στα σύνορα για διελεύσεις TIR. 

Το TIR Green Lanes, όπως λέγεται, μειώνει τους χρόνους διέλευσης των συνόρων, βελτιστοποιεί τις ροές διαμετακόμισης με μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνου και αυξάνει την ασφάλεια της διέλευσης.

Οι συμμετέχοντες στάθμισαν επίσης ενέργειες για την ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας. Το εργαστήριο χρησίμευσε ως πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταλλαγής γνώσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στην προώθηση της ανάπτυξης των μεταφορών TIR και στην υποστήριξη της διαφοροποιημένης και βιώσιμης ανάπτυξης της αλυσίδας εφοδιαστικής σε όλη την Ευρασία. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της IRU AIRCUZ (Ουζμπεκιστάν), CEVA Logistics (Κίνα), CRTA (Κίνα), KAZATO (Καζακστάν), NARTAM (Μογγολία) και GIRCA (Γεωργία). 

Μετά τη σύσκεψη, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τη συνοριακή διέλευση Nur-Zholy στο Καζακστάν, όπου οι τελωνειακές αρχές της χώρας απέδειξαν πως η TIR Green Lanes δίνει προτεραιότητα στις διελεύσεις των φορτηγών TIR που εισέρχονται στο Καζακστάν από την Κίνα.

PreviousNext