Τροχοί & TIR

Στην Ελλάδα οι νέες V-Class και EQV

Τι περιλαμβάνει ο βασικός τους εξοπλισμός.
Σάββατο 13/07/2024 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Τα μεσαία πολυθέσια και πολυτελή transfer/ΙΧ της Mercedes-Benz Vans, V-Class και EQV μόλις δέχθηκαν τις φροντίδες των σχεδιαστών και μηχανικών της εταιρείας, και οι Έλληνες πελάτες μπορούν πλέον, ταυτόχρονα με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές να επιλέξουν τα super premium οχήματα της Mercedes-Benz Vans τα οποία παρουσιάστηκαν σε μία μοναδική εκδήλωση σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. 

Όλη η έμφαση των νέων vans V-Class μοιάζει να έχει δοθεί στον εξωτερικό σχεδιασμό, την προσθήκη ακόμη περισσότερων συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας, τον εκλεπτυσμένο διάκοσμο στο εσωτερικό της καμπίνας και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των οχημάτων

Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, οι γρίλιες των EQV, και V Class περιβάλλονται από μία λεπτή λωρίδα LED, ενώ η κορυφαία V-Class Exclusive διαθέτει για πρώτη φορά στην ιστορία του μοντέλου ένα κάθετα τοποθετημένο αστέρι στο εμπρός μέρος του καπό, ως δείγμα του ξεχωριστού της περίστασης. Ανάλογα με την έκδοση, όλα τα νέα μοντέλα μπορούν να φέρουν προσαρμοζόμενα (adaptive) Multibeam LED φώτα με ιδιαίτερο σχεδιασμό στο εμπρός τμήμα. 

.

Στο πίσω τμήμα, καινούργιο είναι το σχήμα του προφυλακτήρα, ενώ και τα φώτα είναι διαφορετικά, εννοείται LED σε όλες ανεξαιρέτως τις εκδόσεις, με νέο σκούρο περίγραμμα –για την τελευταία αλλαγή, ο λόγος είναι ότι, έτσι δημιουργείται ένα πολύ πιο διακριτό σχήμα όταν τα φώτα είναι αναμμένα. Το οπτικό κομμάτι των εξωτερικών αλλαγών ολοκληρώνεται με νέες ζάντες ελαφρού κράματος στις 17, 18 και 19 ίντσες, οι οποίες, σύμφωνα με τον κατασκευαστή φέρουν τώρα πιο αεροδυναμικό σχεδιασμό, και από πέντε νέα χρώματα για το αμάξωμα. Το κεντρικό θέμα που επέλεξαν οι σχεδιαστές στο εσωτερικό, είναι η ψηφιοποίηση των πάντων, η οποία επιδεικνύεται κυρίως στο κόκπιτ. 

Καινούργια σε όλα τα μοντέλα είναι τα τιμόνια (με πλήκτρα αφής), ο πίνακας οργάνων και οι αεραγωγοί. Στις EQV, V Class και Marco Polo, οι ιδιοκτήτες των υφιστάμενων μοντέλων θα καταλάβουν άμεσα τις αλλαγές, και θα αντικρίσουν μία ψηφιακή πανδαισία: ο μισός αναλογικός-μισό ψηφιακός πίνακας οργάνων και η οθόνη των 10,25 ιντσών στην κεντρική κονσόλα έχουν αντικατασταθεί από δύο widescreen οθόνες των 12,3 ιντσών που προ έρχονται από τα κορυφαία σεντάν και SUV της εταιρείας. Προαιρετικά, η νέα κεντρική κονσόλα υποστηρίζει την ασύρματη φόρτιση smartphone. 

Άλλα νέα στοιχεία εξοπλισμού άνεσης, ορισμένα από τα οποία διατίθενται προαιρετικά, περιλαμβάνουν την keyless λειτουργία πρόσβασης και εκκίνησης, θερμαινόμενο τιμόνι και κρυφό φωτισμό στο χώρο πίσω επιβατών που αναδεικνύει σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας την πολυτελή αισθητική των νέων πολυθέσιων. Με ούτε λίγο, ούτε πολύ 64 διαφορετικές επιλογές χρωματισμών, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός προσφέρει ακόμα πιο εξατομικευμένο και ιδιαίτερο περιβάλλον μετακίνησης. 

Για πιο άνετη πρόσβαση στο πίσω μέρος, η V-Class και η EQV διαθέτουν επίσης συρόμενες πόρτες στην αριστερή και δεξιά πλευρά του οχήματος στο βασικό εξοπλισμό. Επιπλέον, συνδυαστικά με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διαθέτουν και ηλεκτρικό χειρόφρενο. Όλα τα νέα μοντέλα διαθέτουν το σύστημα infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience) το οποίο στην τελευταία του εκδοχή διαθέτει αυξημένη υπολογιστική ισχύ και ειδικά χαρακτηριστικά για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, ενώ διαθέτει δυνατότητες streaming και πλοήγησης με γραφικά επαυξημένης πραγματικότητας. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η λειτουργία «Energizing» η οποία σκοπό έχει να κρατά τον οδηγό σε εγρήγορση, αλλάζοντας αυτόματα την απόδοση του κλιματισμού τη μουσική και τον ambient φωτισμό στο εσωτερικό της καμπίνας.

.

Ενεργητική ασφάλεια 

Αναμενόμενα για τα πιο πολυτελή πολυθέσια του κατασκευαστή, σε ό,τι έχει να κάνει με συστήματα υποβοήθησης οδήγησης και ενεργητικής ασφάλειας, έχουμε να κάνουμε με υπερπαραγωγή. Η ενεργή υποβοήθηση πέδησης περιλαμβάνει τώρα τη λειτουργία ελέγχου διασταυρώσεων και μπορεί πλέον να προειδοποιήσει για διερχόμενα οχήματα από το πλάι ή από μπροστά και για επικίνδυνους ελιγμούς προσπέρασης, να παρέμβει ώστε να φρενάρει το όχημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να παρέχει υποστήριξη στις στροφές. 

Ο βασικός εξοπλισμός των V-Class, EQV και V-Class Marco Polo περιλαμβάνει: 

- ATTENTION ASSIST, 

- αυτόματος φωτισμός πορείας με αισθητήρα βροχής, 

- ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC, 

- ενεργή υποβοήθηση πέδησης με λειτουργία διασταύρωσης, 

- σύστημα υποβοήθησης ορατότητας τυφλού σημείου, 

- ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας,  

- σύστημα υποβοήθησης ορίων ταχύτητας.

Για πρώτη φορά, διατίθενται οι προσαρμοζόμενοι προβολείς MULTIBEAM LED με υποβοήθηση φώτων μεγάλης σκάλας PLUS. Αποτελούνται από 84 ξεχωριστά ελεγχόμενες λυχνίες LED που επιτρέπουν εξαιρετικά γρήγορη και ακριβή προσαρμογή των προβολέων στην εκάστοτε κατάσταση κυκλοφορίας. Το σύστημα υποβοήθησης φώτων μεγάλης σκάλας MULTIBEAM LED PLUS φωτίζει συνεχώς τον δρόμο μπροστά χωρίς να ενοχλεί τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Το πακέτο στάθμευσης περιλαμβάνει ενεργό σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης, σύστημα προειδοποίησης πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας Rear Cross Traffic Alert, σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης για πεζούς Pedestrian Emergency Braking και σύστημα υποβοήθησης σε λανθασμένη πορεία. Το πακέτο στάθμευσης με κάμερα 360° περιλαμβάνει επίσης υποβοήθηση ελιγμών ρυμουλκούμενου σε συνδυασμό με διάταξη ρυμουλκούμενου και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. 

Επιπλέον συστήματα υποβοήθησης συνδυάζονται στο νέο πακέτο υποβοήθησης οδήγησης, το οποίο περιλαμβάνει: ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC με ρύθμιση ταχύτητας βάσει διαδρομής και διευρυμένη αυτόματη επανεκκίνηση σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης και ενεργό σύστημα υποβοήθησης τήρησης ορίων ταχύτητας. Το νέο πακέτο στάθμευσης με κάμερα 360 μοιρών είναι διαθέσιμο για άνετο και γρήγορο παρκάρισμα.

Γραμμή μετάδοσης κίνησης, διαστάσεις 

V-Class και EQV μπορούν να μεταφέρουν έως και 8 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού. Οι V-Class εξακολουθούν να προσφέρονται ως Compact, Long και Extra Long (από 4.895 έως 5.370 χιλιοστά), και η EQV ως Long και Extra Long. Δεν υπάρχουν αλλαγές στον κινητήρα, με τον τετρακύλινδρο ΟΜ654 των 1.950 κ.εκ. να προσφέρεται σε εκδόσεις ισχύος 163, 190 και 237 hp. Θα υπάρχει και βενζινοκινητήρας με mild-hybrid τεχνολογία (Μ254) ισχύος 231 hp. Όλες οι V-Class προσφέρονται είτε με κίνηση πίσω είτε με τετρακίνηση (με κινητήρα βενζίνης μόνο ως πισωκίνητες). 

Σε κάθε περίπτωση το κιβώτιο είναι αυτόματο 9G Tronic, 9 σχέσεων. Όσο για τις EQV, οι επιλογές είναι ανάμεσα σε δύο πακέτα μπαταριών 60 και 90 kWh, με μέγιστη αυτονομία 247 και 365 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Η μέγιστη ισχύς αγγίζει τα 204 hp, και υπάρχει κόφτης τελικής στα 140 χλμ./ώρα, που προαιρετικά μπορεί να αυξηθεί στα 160 χλμ./ώρα.

Πακέτα εξοπλισμού υψηλής ποιότητας

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η Mercedes-Benz Vans έχει αναβαθμίσει εκτενώς τις βασικές διαμορφώσεις και έχει προσαρμόσει τη λογική των πακέτων εξοπλισμού ακόμη περισσότερο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των πελατών. Στοιχεία λειτουργικού εξοπλισμού που οι πελάτες αγοράζουν συχνά συγκεντρώνονται πλέον όλο και περισσότερο σε πακέτα. Αυτό μειώνει σημαντικά τη χρονοβόρα επιλογή πολλών μεμονωμένων στοιχείων προαιρετικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, η V-Class STYLE διαθέτει στο βασικό της εξοπλισμό δερμάτινο τιμόνι, πακέτο καθρεπτών, σύστημα κλιματισμού TEMPMATIC για το χώρο των πίσω επιβατών, πακέτο συνδεσιμότητας smartphone και ένα κάθισμα ανέσεων για τον συνοδηγό. 

Από τη γραμμή AVANTGARDE, οι πελάτες μπορούν επίσης να αναμένουν ότι το όχημά τους θα διαθέτει σύστημα κλιματισμού THERMOTRONIC, ασύρματη φόρτιση smartphone, μπροστινά καθίσματα με οσφυϊκή υποστήριξη 4 κατευθύνσεων και ρυθμιζόμενο βάθος έδρας, προσαρμοζόμενους προβολείς LED MULTIBEAM, πλοήγηση με Live Traffic Information και ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών. Και για τις δύο αυτές γραμμές προσφέρεται πακέτο με επιπλέον στοιχεία λειτουργικού εξοπλισμού. Η κορυφαία VClass EXCLUSIVE περιλαμβάνει περαιτέρω χαρακτηριστικά, όπως σπορ ανάρτηση, τιμόνι με δέρμα νάπα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού με λειτουργίες μνήμης, φιμέ πίσω παράθυρα, ηλεκτρικά συρόμενες πόρτες, ηλεκτρική πόρτα χώρου αποσκευών EASY-PACK καθώς και ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών. 

Να σημειωθεί ότι, το «πακέτο» AMG Line είναι τώρα έξτρα. Συνολικά, η Mercedes «πηγαίνει» τις V-Class και EQV ακόμη πιο ψηλά σε επίπεδο πολυτέλειας, σε μία κατηγορία στην οποία ακόμη δεν έχει ανταγωνισμό. Τιμές και μπροσούρες θα βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.vans.mercedes-benz. gr/pricelist-and-brochures/.

PreviousNext