Τροχοί & TIR

Βιομηχανικό πάρκο στον Ασπρόπυργο

Καθοριστικής σημασίας για τις επιχειρήσεις (μεταφορικές, Logistics, μεταποιητικές, εμπορικές κ.α.) αποτελεί η έγκριση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή του Ασπροπύργου και σε έκταση 2.06
Πέμπτη 04/07/2019 - 12:16
Κοινοποίηση στα Social Media

Καθοριστικής σημασίας για τις επιχειρήσεις (μεταφορικές, Logistics, μεταποιητικές, εμπορικές κ.α.) αποτελεί η έγκριση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή του Ασπροπύργου και σε έκταση 2.061 στρεμμάτων.

Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται νότια του οδικού άξονα της Λεωφόρου Ειρήνης (ή λεωφ. ΝΑΤΟ) και διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ασπροπύργου. Ειδικότερα, το βόρειο όριο της προς οριοθέτηση περιοχής ταυτίζεται με τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, νοτιοανατολικά, σε μεγάλο τμήμα το όριό της ταυτίζεται με τη βόρεια οριογραμμή του ρέματος της Μαύρης Ώρας και δυτικά το όριο της περιοχής αποτελεί η ανατολική οριογραμμή του ρέματος του Αγ. Γεωργίου ή Γιαννούλας.

Το πράσινο φως για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασπροπύργου δόθηκε με την υπογραφή της Κοινής Απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου. Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, εγκρίθηκε η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Β’ Ασπρόπυργου (Νότιος Τομέας) από την εταιρεία «Φορέας Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΠΑ) Ασπροπύργου Νότιος Τομέας» και με διακριτικό τίτλο «ΒΙΠΑΝΟΤ Ασπροπύργου». Το ύψος της προβλεπόμενης δαπάνης ανέρχεται συνολικά σε 25,023 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει καθαρές δαπάνες 20,180 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ 4,843 εκατ.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ. απόφαση, στο Επιχειρηματικό Πάρκο, μεταξύ άλλων, μπορούν να εγκατασταθούν επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), αποθήκες και συγκροτήματα αποθηκών, οι οποίες δεν αποτελούν τμήματα των βιομηχανικών - βιοτεχνικών εγκαταστάσεων. Ομοίως, μπορούν να εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, εργαστήρια, ερευνητικά κέντρα, Σχολές, υπηρεσιακές μονάδες δημόσιων υπηρεσιών κ.α.

Στο Καλοχώρι

Υπενθυμίζεται πως δυο βδομάδες πριν, στις 27 Ιουνίου, παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης για την εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης στους εμπλεκόμενους τοπικούς και επιχειρηματικούς φορείς κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Βιομηχανίας, κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει στη χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Καλοχωρίου. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αξιολογώντας τα σοβαρά περιβαλλοντικά και λειτουργικά προβλήματα της περιοχής, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει όλες τις απαραίτητες δράσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων για την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής Καλοχωρίου.

PreviousNext