Τροχοί & TIR

«Έξυπνη» δωρεάν εφαρμογή για τους χρόνους διέλευσης των συνόρων

«Galileo Green Lane» ονομάζεται η νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που ενημερώνει τους επαγγελματίες οδηγούς για τους χρόνους διέλευσης των συνόρων της Ευρώπης. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια τ
Πέμπτη 07/05/2020 - 11:26
Κοινοποίηση στα Social Media

«Galileo Green Lane» ονομάζεται η νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που ενημερώνει τους επαγγελματίες οδηγούς για τους χρόνους διέλευσης των συνόρων της Ευρώπης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λειτουργία των Πράσινων Λωρίδων (Green Lanes) τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των εμπορευμάτων. Η νέα εφαρμογή αναμένεται να βοηθήσει στον καλύτερο προγραμματισμό των εμπορευματικών δρομολογίων, δίνοντας ενημέρωση για την κατάσταση στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. στην εποχή του COVID-19.

Η εφαρμογή βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Global Navigation Satellite Systems Agency (GSA) έχει αρχίσει να προσεγγίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ που επιθυμούν να την δοκιμάσουν. Η ΟΦΑΕ με την συνεργασία της IRU, δίνει τη δυνατότητα σε ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις διεθνών μεταφορών να δοκιμάσουν τη χρήση της εφαρμογής, χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση και κόστος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Στον GSA, ένας από τους βασικούς μας ρόλους είναι η προώθηση της χρήσης του Galileo και η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η πρωτοβουλία Galileo Green Lane της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ταιριάζει ακριβώς σε αυτό το προφίλ», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του GSA, Pascal Claudel, ο οποίος δεν παρέλειψε να συμπληρώσει: «Υποστηρίζοντας μια λύση που διευκολύνει τη διασυνοριακή μεταφορά κρίσιμων εμπορευμάτων, το Galileo συμβάλλει στη μείωση του αντίκτυπου της πανδημίας κορονοϊού στην οικονομία της ΕΕ και στους πολίτες της».

Πώς λειτουργεί το Galileo

Η νέα εφαρμογή έχει δύο διεπαφές, μία για τις Αρχές και μία για τους χρήστες. Στην πρώτη, οι συνοριακές Αρχές κάθε χώρας θα έχουν μια συνολική εικόνα για την κατάσταση των συνόρων. Οι Αρχές με τη σειρά τους, θα μπορούν να συνεισφέρουν πληροφορίες στο σύστημα, τροφοδοτώντας τακτικά την εφαρμογή με ενημερώσεις σχετικά με τη ροή της κυκλοφορίας και τους χρόνους αναμονής στα σύνορά τους.

Σε ό,τι αφορά στη διεπαφή χρήστη, αυτή θα παρέχει στους οδηγούς μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο των συνόρων που τους ενδιαφέρουν. Αυτό θα γίνεται μέσω ενός χάρτη της ΕΕ, που δείχνει τους χρόνους διέλευσης των συνόρων στις Green Lanes. Όταν οι οδηγοί εισέρχονται σε μια περιοχή με τεχνολογία γεωγραφικών οριοθετήσεων (geofencing), σε μια καθορισμένη απόσταση από ένα συνοριακό σταθμό μπορούν να λάβουν μια ειδοποίηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί. Σημειώνεται, πως οι πληροφορίες κάθε φορτηγού συλλέγονται ανώνυμα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ενημέρωση της συνολικής εικόνας των συνόρων.

Αξίζει να αναφερθεί, πως εμπειρογνώμονες από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΚ (JRC) υποστηρίζουν τον σχεδιασμό του αλγορίθμου geofencing, με τον GSA να συντονίζει το έργο με επιχειρησιακές μονάδες στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της Επιτροπής (DG DEFIS) και με τη Διεύθυνση της Γενικής Επιτροπής για την κινητικότητα και τις μεταφορές (DG MOVE) σχετικά με τις ανάγκες που συνδέονται με τις Green Lanes.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΟΦΑΕ στο info@ofae.gr ή καλέστε στο 210 2019760, για να λάβετε οδηγίες για τη διαδικασία εγκατάστασης και χρήσης της εφαρμογής.

PreviousNext