Τροχοί & TIR

Το Mercedes-Benz eActros 600 ψηφίστηκε Διεθνές Φορτηγό της Χρονιάς 2025

Σε ποια κριτήρια βασίστηκε η αξιολόγηση.
Δευτέρα 16/09/2024 - 20:00
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Το eActros 600 της Mercedes-Benz Trucks ψηφίστηκε ως «Διεθνές Φορτηγό της Χρονιάς 2025» από μια κριτική επιτροπή 24 δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου, που εκπροσωπούν τα 24 σημαντικότερα ευρωπαϊκά περιοδικά φορτηγών από αντίστοιχο αριθμό χωρών. 

Το υψηλού κύρους βραβείο απονεμήθηκε στην Karin Rådström, διευθύνουσα σύμβουλο της Mercedes-Benz Trucks, κατά τη διάρκεια της έκθεσης IAA Transportation στο Ανόβερο της Γερμανίας. Με 88 ψήφους, το αμιγώς ηλεκτρικό (BEV) όχημα βαρέως τύπου με μπαταρία (BEV) νίκησε τον σκληρό ανταγωνισμό της Volvo Trucks με τη νέα γκάμα Aero με ηλεκτρικά ή συμβατικά συστήματα κίνησης και τον ηλεκτρικό τράκτορα Iveco S-eWay. Την Ελλάδα στην επιτροπή κρίσης εκπροσωπεί το περιοδικό TΡΟΧΟΙ & TIR με τον συντάκτη Βασίλη Δαραμούσκα.

Σύμφωνα με τους κανόνες της επιτροπής κρίσης του Διεθνούς Φορτηγού της Χρονιάς (IToY), το ετήσιο βραβείο απονέμεται σε εκείνο το φορτηγό που λανσαρίστηκε τους προηγούμενους 12 μήνες, και το οποίο έχει να επιδείξει την πιο σημαντική συμβολή στην αποτελεσματικότητα των οδικών μεταφορών. Η αξιολόγηση βασίζεται σε μια σειρά από κρίσιμα κριτήρια, όπως η τεχνολογική καινοτομία, η άνεση, η ασφάλεια, η οδηγική συμπεριφορά, η γενικότερη αποδοτικότητα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO). Είναι η δεύτερη φορά που ένα ηλεκτρικό φορτηγό κερδίζει το Διεθνές Φορτηγό της Χρονιάς βραβείο, το οποίο χρονολογείται από το 1977. Επιπλέον, πέντε από τα επτά οχήματα που ήταν φέτος φιναλίστ, είναι ηλεκτρικά μοντέλα με μπαταρία και μηδενικές εκπομπές καυσαερίων. Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι η ενεργειακή μετάβαση κερδίζει δυναμική μεταξύ των κατασκευαστών βαρέων οχημάτων και προσελκύει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων μεταφορέων.

Οι πολυάριθμοι δημοσιογράφοι του IToY που συμμετείχαν στα περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα της διαδρομής eActros 600 European Testing Tour 2024, που διοργάνωσε η Mercedes-Benz Trucks, επαίνεσαν την προηγμένη αεροδυναμική του νέου ProCabin. Με το προεξέχον μπροστινό μέρος του τμήματος και τις ομαλές, καμπύλες επιφάνειες, το ProCabin έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει τη ροή του αέρα κατά 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο Actros. Οι δημοσιογράφοι της επιτροπής IToY εκτίμησαν επίσης την απόδοση του συστήματος κίνησης που βασίζεται σε δύο ηλεκτροκινητήρες των 400 kW στον επίσης ηλεκτρικό άξονα και τρεις συστοιχίες μπαταριών LFP των 207 kWh η καθεμία. Αυτό το σύστημα κίνησης παρέχει ομαλή επιτάχυνση με τρία διαφορετικά προγράμματα οδήγησης σε ένα αθόρυβο περιβάλλον εργασίας χωρίς κραδασμούς.

Όπως διαπίστωσαν οι κριτές της επιτροπής Διεθνές Φορτηγό της Χρονιάς, με πάνω από 600 kWh εγκατεστημένης ισχύος, ένας τυπικός συνδυασμός τράκτορα- ημιρυμουλκούμενου 40 τόνων μπορεί να επιτύχει εμβέλεια άνω των 500 χιλιομέτρων χωρίς ενδιάμεση επαναφόρτιση. 

Συνοψίζοντας την ψήφο της κριτικής επιτροπής, ο πρόεδρος του International Truck of the Year Gianenrico Griffini δήλωσε: «Η Mercedes-Benz Trucks σχεδίασε το eActros 600 ως ένα ηλεκτρικό φορτηγό από την αρχή, με αποκλειστικά γι' αυτό φτιαγμένο σασί. Αυτή η απόφαση έφερε ένα υπερσύγχρονο BEV στο δρόμο, ικανό να εκπληρώσει ένα ευρύ φάσμα αποστολών μεγάλων αποστάσεων».

PreviousNext