Τροχοί & TIR

Ο ΟΗΕ τονίζει τη συμβολή του TIR στην αντιμετώπιση της πανδημίας

«Πρέπει να χρησιμοποιούνται καινοτόμα εργαλεία όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα eTIR / eCMR του ΟΗΕ και άλλα εργαλεία που επιτρέπουν την ανταλλαγή ηλεκτρονικών πληροφοριών χωρίς φυσική επαφή και διευκο
Παρασκευή 24/04/2020 - 13:34
Κοινοποίηση στα Social Media
Για την αξία του TIR μίλησε ο σημερινός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίοε διετέλεσε Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 μέχρι το 2002.
Για την αξία του TIR μίλησε ο σημερινός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίοε διετέλεσε Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 μέχρι το 2002.

«Πρέπει να χρησιμοποιούνται καινοτόμα εργαλεία όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα eTIR / eCMR του ΟΗΕ και άλλα εργαλεία που επιτρέπουν την ανταλλαγή ηλεκτρονικών πληροφοριών χωρίς φυσική επαφή και διευκολύνουν τη διασυνοριακή ροή εμπορευμάτων».

Η παραπάνω δήλωση, αποτελεί την άμεση απάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην επιστολή που του απέστειλε πρόσφατα η IRU, της οποίας ο Γενικός Γραμματέας, Umberto de Pretto, ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη «να χρησιμοποιούν τη Σύμβαση TIR του ΟΗΕ και συναφή εργαλεία πληροφορικής, τα οποία επιτρέπουν τη μεταφορά σε ένα ασφαλές περιβάλλον φορτίου που πραγματοποιείται υπό τελωνειακό έλεγχο και, ως εκ τούτου, δεν απαιτεί φυσικούς ελέγχους και συνεπώς μειώνει την επαφή μεταξύ των ανθρώπων στα σύνορα».

Σημειώνεται, πως στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ «Κοινή ευθύνη, παγκόσμια ευθύνη: απάντηση στην κοινωνικοοικονομική επίδραση του COVID-19», αναφέρεται -μεταξύ πολλών άλλων- και η ζωτική συμβολή του TIR και των ψηφιακών λύσεων στο παγκόσμιο εμπόριο, ιδίως την εποχή του COVID-19.

«Μια παγκόσμια κρίση όπως η πανδημία του COVID-19 απαιτεί παγκόσμια δράση. Το TIR προσφέρει αυτό το είδος παγκόσμιας ανταπόκρισης, παρέχοντας την καλύτερη λύση για την επίτευξη ασφαλών ροών των συναλλαγών», σχολίασε ο κ. De Pretto (φωτό επάνω), ο οποίος δεν παρέλειψε να συμπληρώσει: «Εκτιμώ το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις ότι το TIR είναι το μόνο παγκόσμιο εργαλείο διευκόλυνσης των μεταφορών, αποτελώντας τον πιο ασφαλή, σίγουρο και αποτελεσματικό τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 70 χρόνια».

Τα οφέλη του TIR

Αξίζει να σημειωθεί, πως -όπως τονίζει και στην ανακοίνωσή της η IRU- χρησιμοποιώντας το σύστημα TIR κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, οι αρχές και οι εταιρείες είναι σε θέση να:

  • Προστατεύσουν τους οδηγούς και τους τελωνειακούς υπαλλήλους, καθώς δεν υπάρχουν φυσικοί έλεγχοι ή φορτοεκφορτώσεις στα σύνορα.

  • Επιταχύνουν τη διαδικασία διέλευσης των συνόρων μέσω ειδικών πράσινων λωρίδων, για να επιτρέπεται η γρήγορη μεταφορά βασικών αγαθών και καθημερινών προμηθειών.

  • Απαλλαγούν από τη χρήση χαρτιού μέσω του ηλεκτρονικού eTIR, που επιτρέπει την παρακολούθηση των αποστολών ανά πάσα στιγμή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο απάτης.

  • Επωφεληθούν από το παγκόσμιο δίκτυο μελών της IRU για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων TIR.

  • Απολαμβάνουν οικονομικές εγγυήσεις χάρη στη διεθνή παγκόσμια αλυσίδα εγγυήσεων TIR που παρέχει έως και 100.000 ευρώ ανά μεταφορά στις τελωνειακές αρχές

Σημειώνεται, πως η σημασία του TIR για τη συνέχεια του εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας, έχει επίσης επισημανθεί στις πρόσφατα δημοσιευμένες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας σχετικά με τη διεθνή διασυνοριακή διευκόλυνση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της IRU. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές επικεντρώνονται στη διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής της Σύμβασης TIR του ΟΗΕ και των σχετικών εργαλείων πληροφορικής σε αυτήν την εποχή της παγκόσμιας κρίσης, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις των περιορισμών της αλυσίδας εφοδιασμού και επιτρέποντας την απρόσκοπτη διέλευση των οδηγών φορτηγών για να διατηρήσουν τη ροή των βασικών προμηθειών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Συμβουλευτική Ομάδα Ιδιωτικού Τομέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων έχει επίσης εκδώσει ένα παγκόσμιο έγγραφο σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19. Σε αυτό, επεξεργάζεται τον ζωτικό ρόλο του TIR στο γεγονός ότι οι ιατρικές προμήθειες και τα καθημερινά προϊόντα φτάνουν σε όσους τα χρειάζονται.

PreviousNext