Τροχοί & TIR

Συμμαχία κατασκευαστών για το platooning

Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Ensemble», η Scania ενώνει τις δυνάμεις της με τις DAF, Daimler, Iveco, MAN και Volvo, προκειμένου να αναπτύξουν και να επιδείξουν από κοινού τη λειτουργία τ
Τρίτη 13/02/2018 - 10:37
Κοινοποίηση στα Social Media

Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Ensemble», η Scania ενώνει τις δυνάμεις της με τις DAF, Daimler, Iveco, MAN και Volvo, προκειμένου να αναπτύξουν και να επιδείξουν από κοινού τη λειτουργία του platooning ανάμεσα σε φορτηγά διαφορετικών κατασκευαστών.

Όταν το παραπάνω καταστεί εφικτό στην Ευρώπη, ένα φορτηγό θα μπορεί να σχηματίσει κομβόι με το προπορευόμενο φορτηγό άλλης μάρκας, προκειμένου να περιορίσει την κατανάλωση καυσίμου, αλλά και να βελτιώσει τη ροή της κυκλοφορίας, ειδικά σε δρόμους με αυξημένη κίνηση. Όπως έχουμε εξηγήσει, το πρώτο όχημα οδηγείται με χρήση όλων των συστημάτων μείωσης της κατανάλωσης και ασφάλειας, έναντι των προπορευόμενων οχημάτων. Αυτές οι λειτουργίες μεταφέρονται μέσω συστήματος συνδεσιμότητας στα ακολουθούντα φορτηγά, τα οποία με τη σειρά τους επιτυγχάνουν μειωμένη κατανάλωση.

Αρχικά το platooning αναπτύχθηκε μεταξύ φορτηγών της ίδιας μάρκας, όμως η Ε.Ε. αποδέχθηκε την άποψη των μεταφορικών επιχειρήσεων ότι θα πρέπει να λειτουργεί και μεταξύ φορτηγών διαφορετικών κατασκευαστών, οπότε υιοθετήθηκε η πρωτοβουλία «Ensemble» και πλέον η βιομηχανία χρειάζεται να εναρμονίσει τόσο τις επικοινωνίες ανάμεσα στα οχήματα όσο και τα διάφορα συστήματα, ώστε τα οχήματα να συνδέονται ομαλά. Ανάλογη δράση με αυτή της Scania επιδεικνύουν και οι υπόλοιπες κατασκευάστριες εταιρείες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με αντίστοιχες δοκιμές και εντατική έρευνα και εξέλιξη των σχετικών τεχνολογιών.

Το εγχείρημα «Ensemble» περιλαμβάνει δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να εξεταστούν οι επιδράσεις στην κυκλοφορία, στις δομές και τα logistics. Έως το 2021 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα εστιάσει στα platoons ανάμεσα σε διαφορετικές μάρκες, με την τελική επίδειξη να προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

PreviousNext