Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εφαρμογή για τις μετακινήσεις επιβατών λανσάρει η Daimler, σε πιλοτικό πρόγραμμα που «τρέχει» από τον Ιούλιο στη Στουτγκάρδη σε πρώτη φάση ενώ, θα ακολουθήσει το Βερολίνο. Με την ονομασία «moovel» ο κατασκευαστής ανέπτυξε μία εφαρμογή που διατίθεται από το γνωστό Apple Store, και την οποία αποκαλεί «πλατφόρμα κινητικότητας». Σκοπός της εξέλιξης του «moovel» ήταν να μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να μπορούν με μία ματιά στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή τους να ενημερωθούν για τον πλέον σύντομο και αποτελεσματικό τρόπο μετακίνησης από τη μία περιοχή σε άλλη.

Στο κλασικό ερώτημα «πώς πάω από το σημείο Α στο Β;» η Daimler απαντά με νέο τρόπο: η εφαρμογή συνδυάζει τα πάντα, από ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, μέχρι μέσα σταθερής τροχιάς. Η εξέλιξη της εφαρμογής έγινε από το τμήμα επιχειρηματικής καινοτομίας της Daimler και ο κ. Wilfried Steffen, επικεφαλής του Business Innovation στην Daimler AG, θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιείται η χρήση των ήδη διαθέσιμων μέσων μετακίνησης. Οι εμπειρίες των χρηστών της εφαρμογής θα καταγράφονται και σε μελλοντικές αναβαθμίσεις θα περιλαμβάνονται επιλεγμένες προτάσεις τους. Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες είτε «μέσα» στην εφαρμογή, είτε στον ιστότοπο www.moovel.com

Ανάμεσα στους εταίρους στα επιλεγμένα μέσα μετακίνησης του «moovel» περιλαμβάνονται οι Stuttgarter Straßenbahnen AG (SSB), Verkehrs- und Tarifverbund Stuttgart, VVS (Transit and Tariff Association Stuttgart) και η εταιρεία μίσθωσης «κοινόχρηστων» αυτοκινήτων με χρονοχρέωση mitfahrgelegenheit.de. Όταν ο χρήστης για παράδειγμα, κοιτάζει τα διαθέσιμα δρομολόγια λεωφορείων και τρένων της VVS, πληροφορείται από την οθόνη της συσκευής του, τη διάρκεια και το κόστος της διαδρομής. Σε αυτά προστίθενται πληροφορίες για εταιρείες ride-share –όπου παραλαμβάνεις λ.χ., ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στα προάστια και το παρκάρεις στο σταθμό των τρένων- καθώς και ταξί τα οποία μπορείς να κλείσεις απευθείας «μέσα» από την εφαρμογή. Σε γενικές γραμμές, η εφαρμογή παραπέμπει στις γνωστές υπηρεσίες car2go και car2gether προσθέτει όμως στην αρχική ιδέα και άλλα μέσα μετακίνησης. Σε επόμενο στάδιο, θα προστεθούν κι άλλες εταιρείες.

Γενικά, η εφαρμογή είναι ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην μετακίνηση με επιβατικό αυτοκίνητο και στην αντίστοιχη με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επειδή η εφαρμογή πάντα υπολογίζει το κόστος και τον χρόνο του ταξιδιού, καταφέρνει να χρησιμοποιεί υπάρχουσες υποδομές με πολύ αποδοτικό τρόπο. Η Daimler εκτιμά πως κομβικό σημείο επιτυχίας υπήρξε η συμμετοχή πολλών μερών στον σχεδιασμό και χρήση της εφαρμογής, κάτι που ισχύει και για τον κατασκευαστή αφού στην εξέλιξη του «moovel» πήραν μέρος και τα τμήματα ΙΤ και Οικονομικών Υπηρεσιών της εταιρείας, εκτός δηλαδή, από το τμήμα Επιχειρηματικής Καινοτομίας.