Η πιο χαμηλή κατανάλωση με το νέο Mercedes-Benz Actros 1853

Σάβ, 01/07/2017 - 00:00

Η μέχρι τώρα εμπειρία από το Actros 1853 έχει δείξει ότι πρόκειται για ένα δυνατό μηχανικό σύνολο, κατάλληλο να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του δρομολογίου υπό αυξημένη χρονική πίεση, κυρίως όμως έχει να παρουσιάσει έναν ιδιαίτερα αποδοτικό κινητήρα, με χαμηλή κατανάλωση. Ο συντάκτης μας Παύλος Μαυρομύτης συνταξιδεύει με τον ιδιοκτήτη της μεταφορικής Άκη Σαράντη και συζητούν για τη μέχρι τώρα εμπειρία του από το αυτοκίνητο και για τους βασικούς λόγους της αγοράς του.

Στο δρόμο με το Actros

Η κύρια δραστηριότητα της Sarantis Trans με έδρα τη Λάρισα είναι η μεταφορά ευπαθών προϊόντων από και προς τις εγκαταστάσεις της στη Λάρισα καθώς και στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Καθημερινά τα οχήματά της μεταφέρουν με σύγχρονους ψυκτικούς θαλάμους τα εμπορεύματα των πελατών της, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας επενδύουν σε νέα φορτηγά μάρκας Mercedes-Benz, με την αγορά του τράκτορα, ενώ πριν από λίγες ημέρες παρέλαβαν ένα τριαξονικό φορτηγό και σύντομα θα γίνει η παράδοση ενός ακόμη. Σε ένα μέρος του δρομολογίου από Λάρισα για Θεσσαλονίκη και επιστροφή για Αθήνα περάσαμε από την καμπίνα του Actros, με τον Άκη Σαράντη στο τιμόνι. Συζητάμε και την ίδια στιγμή ελέγχουμε την κίνηση του οχήματος. Εστιάζουμε κυρίως στο εξαιρετικό αυτοματοποιημένο κιβώτιο 12 σχέσεων Powershift 3 λόγω των γρήγορων αλλαγών που επιτυγχάνει και της καλής συνεργασίας με τον κινητήρα ο οποίος διατηρεί ικανοποιητική ταχύτητα σε όλες τις μεγάλες ανηφόρες της διαδρομής.

«Βασικός λόγος που στραφήκαμε στη Mercedes-Benz ήταν η ενημέρωση που είχαμε από τον πωλητή της εταιρείας κ. Νίκο Παπαθανασίου. Πολλές φορές είχαμε βρεθεί στο παρελθόν κοντά με την εταιρεία για να αγοράσουμε κάποιο όχημα, ωστόσο, τελευταία στιγμή τα χαλούσαμε, κυρίως για οικονομικούς λόγους γιατί είχαν κάποια απόκλιση οι απαιτήσεις οι δικές μας με αυτές της αντιπροσωπείας. Μου άρεσε το ήθος του πωλητή και παράλληλα όλης της εταιρείας, καθώς ναι μεν δεν κάναμε δουλειά μαζί τους γιατί αγόραζα καινούργια φορτηγά άλλων εταιρειών, ωστόσο με καλούσε στο τηλέφωνο και μου ευχόταν να είναι καλορίζικα και καλοτάξιδα τα οχήματα, και το εκτίμησα πραγματικά. Επίσης, σε πολλά ταξίδια που κάναμε στην Ευρώπη παρατηρούσα ότι σε όλες τις αγορές έχει ιδιαίτερη δυναμική η συγκεκριμένη εταιρεία, οπότε είναι αναγνωρισμένο αυτοκίνητο στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τη χώρα μας που δεν ίσχυε κάτι τέτοιο και αναφέρομαι κυρίως στο χώρο των Δ.Χ φορτηγών, και έτσι πήραμε την τελική απόφαση να δοκιμάσουμε τα συγκεκριμένα οχήματα. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι ότι η Mercedes-Benz διαθέτει καλό δίκτυο συνεργείων σε όλη τη χώρα. Βέβαια, για εμάς είναι μια μεγάλη επένδυση καθώς ο στόλος μας αυξάνεται, ενώ παράλληλα ανανεώνεται ο υπάρχων με σύγχρονα αυτοκίνητα, επικαθήμενα και συρόμενα, έτσι ώστε να προσφέρουμε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Η εταιρεία μας ειδικεύεται στην ψυγειομεταφορά και θέλουμε συνέπεια και ταχύτητα στους τελικούς χρόνους παράδοσης των εμπορευμάτων. Παράλληλα, μου αρέσει να ρισκάρω στη ζωή μου, πολλές φορές βγαίνει και πολλές όχι, στο συγκεκριμένο ζήτημα το ρίσκαρα και απ’ ότι φαίνεται από τον τράκτορα μου βγήκε σε καλό και με το παραπάνω.

1.400 λίτρα λιγότερα

Μέχρι στιγμής είμαι υπερευχαριστημένος θα έλεγα από τη συμπεριφορά των ανθρώπων της εταιρείας καθώς και από το προϊόν που πουλούν, το οποίο έχει προηγμένη τεχνολογία. Μας παρέδωσαν το αυτοκίνητο στις δικές μας εγκαταστάσεις, μας το έφεραν σχεδόν φουλαρισμένο από πετρέλαια, ενώ επικοινωνούν μαζί μας πολύ συχνά, από έμπρακτο ενδιαφέρον, για να διαπιστώσουν αν όλα πάνε καλά με το φορτηγό. Όσον αφορά το αμάξι το πρώτο και βασικό σημείο στο οποίο είμαι ευχαριστημένος είναι η κατανάλωσή του, και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω 1.400 λίτρα διαφορά το μήνα, στα δέκα δρομολόγια, σε σχέση με το όχημα που αντικατέστησα. Αυτό μπορώ να πω ότι μου φτάνει και περισσεύει! Για παράδειγμα, στη διαδρομή Λάρισα-Αθήνα Θεσσαλονίκη-Λάρισα, με τα ίδια φορτία σε σχέση με το προηγούμενο φορτηγό, καταναλώνει 140 λίτρα λιγότερα στο δρομολόγιο. Σε μικτό κύκλο είναι περίπου στο 1λίτρο/3,5 χιλιόμετρα.

Στο πρώτο δρομολόγιο όπου το αυτοκίνητο διάνυσε συνολική απόσταση 1.472 χιλιομέτρων, με 35 τόνους μικτό φορτίο, κατανάλωσε συνολικά 409 λίτρα πετρελαίου. Αναφέρω το μικτό κύκλο γιατί τα δικά μας φορτηγά καταγράφουν πολλά χιλιόμετρα και μέσα στην Αθήνα για παράδοση και παραλαβή παλετών σε πελάτες, οπότε απ’ ότι καταλαβαίνετε η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά.

Πέρα από την χαμηλή κατανάλωση όμως, το αυτοκίνητο με ικανοποιεί και σε άλλους τομείς, όπως στην καβάλα του όπου οι αναρτήσεις είναι σωστά ρυθμισμένες και δεν με κουράζουν, την απίστευτη οδηγική συμπεριφορά του και το ακριβές τιμόνι, ενώ έχει και πολύ αποδοτικό βοηθητικό σύστημα πέδησης. Έχει μηχανόφρενο και retarder το οποίο δουλεύω μηχανικά μόνο στις δυο πρώτες σκάλες, για παράδειγμα στην κατηφόρα της Πελασγίας όπου διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του συρμού.

Όσον αφορά το θέμα της καμπίνας και της άνεσης του οδηγού πιστεύω πως η συγκεκριμένη καλύπτει με το παραπάνω τις ανάγκες μας. Έχει πολλούς και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, τα κρεβάτια είναι φαρδιά με παχύ στρώμα, ενώ η απουσία θόλου στον κινητήρα επιτρέπει να κινούμαστε άνετα μέσα στο εσωτερικό. Επίσης, αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ σαν εταιρεία είναι το κόστος ανά χιλιόμετρο και πώς θα καταφέρουμε να το μειώσουμε. Επειδή μας νοιάζουν πραγματικά τα νούμερα, παρατηρούμε ότι ο συγκεκριμένος τράκτορας έχει πολλά υπέρ και μπορώ να σας τα απαριθμήσω: Πρώτον, το αμάξι θέλει σέρβις ανά 180.000 χιλιόμετρα, οπότε η επίσκεψη στο συνεργείο δεν γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δεύτερον έχει μειωμένα πετρέλαια και τρίτον λιγότερους φορολογήσιμους ίππους. Τέταρτον, έχει τρία χρόνια εγγύηση οπότε και αν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα θα λυθεί δωρεάν και πέμπτον είναι φθηνότερο στην αγορά του και στη συντήρησή του σε σχέση με κάποια οχήματα του ανταγωνισμού.

95.000 ευρώ κέρδος

Με μια σύντομη μελέτη που έχω κάνει, συγκεντρώνοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία έχω ένα κέρδος της τάξης των 95.000 ευρώ στην πενταετία ή στο 1.000.000 χλμ. που κάνουν τα οχήματά μας στη διάρκεια αυτή, με το σημαντικότερο κέρδος να προέρχεται από τα πετρέλαια, σε σύγκριση πάντα με τα υπόλοιπα οχήματα της εταιρείας μας. Σύντομα βγάζω στην κυκλοφορία δυο ακόμη φορτηγά Mercedes-Benz και αυτό πιστεύω πως θα ανοίξει δρόμους στην αντιπροσωπεία και για άλλες πωλήσεις στο χώρο των Δ.Χ φορτηγών. Ήδη, με έχουν ρωτήσει αρκετοί συνάδελφοι για τη συμπεριφορά του οχήματος, κυρίως ως προς την κατανάλωση και το περπάτημά του, και τους λέω την πραγματικότητα, δείχνοντάς τους τα τιμολόγια πετρελαίου ή τον υπολογιστή ταξιδιού.

Τέλος, ένα σημαντικό βοήθημα για τον οδηγό, το οποίο είναι δωρεάν από τη Mercedes-Benz, είναι η εκπαίδευση που μας έκανε ο υπεύθυνος της εταιρείας κ. Γιάννης Τριανταφύλλου. Ο ίδιος μας βοήθησε σημαντικά στο να αλλάξουμε τον τρόπο οδήγησής μας, να τον βελτιώσουμε και εν τέλει θα έλεγα να οδηγούμε ακόμη πιο οικονομικά».

Λευκό Αστέρι

Επιβλητικότερη από ποτέ, η παρουσία του Mercedes-Benz Actros, κερδίζει θετικά σχόλια από τους ιδιοκτήτες της μάρκας και όχι μόνο. Το σήμα της εταιρείας, το αστέρι, τοποθετείται ψηλά στην κεντρική μάσκα η οποία έχει πέντε γρίλιες για την καλύτερη εισαγωγή αέρα στον κινητήρα. Οι μαύρες κυψελοειδείς γρίλιες καθώς και τα βαμμένα πλαστικά στην κάτω πλευρά δημιουργούν όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν το όχημα βρίσκεται σε κίνηση. Τα δυο πλαϊνά σκαλοπάτια στην αριστερή πλευρά επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση του οδηγού στο σασί, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η εξάτμιση είναι τοποθετημένη στη δεξιά πλευρά. Η γενικότερη αεροδυναμική σχεδίαση του τράκτορα, τόσο στην επάνω όσο και στην πλαϊνή πλευρά, βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της οικονομίας καυσίμων.

Ευρύχωρη καμπίνα

Ένα από τα θετικά στοιχεία του Actros είναι ότι ο υποψήφιος αγοραστής έχει να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες-πολλές-εκδό-σεις καμπίνας για να αποφασίσει τελικά ποια ταιριάζει στις δικές του μεταφορικές ανάγκες. Σίγουρα, κρίσιμο ρόλο στην απόφασή του αυτή παίζει το γεγονός αν το αυτοκίνητο είναι εθνικών ή διεθνών μεταφορών καθώς και η διάρκεια των ημερών που θα διανυκτερεύσει σε αυτή. Στο όχημα της δοκιμής ο ιδιοκτήτης του επέλεξε τη Big Space και την έκδοση Solo Star Concept, δεδομένου ότι ο οδηγός του κάνει περίπου δώδεκα δρομολόγια το μήνα στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Αθήνα που συνεπάγεται πολλές διανυκτερεύσεις.

Η συγκεκριμένη έκδοση καμπίνας παρέχει πολλές ανέσεις. Το επίπεδο πάτωμά της επιτρέπει ευκολία κινήσεων σε αυτήν, ενώ ο οδηγός με ψηλό ανάστημα σηκώνεται χωρίς να «βρίσκει» το κεφάλι του επάνω.

Επίσης, το κάθισμα του συνοδηγού, το οποίο είναι πολυθρόνα και τοποθετημένο αρκετά εκατοστά πίσω, απελευθερώνει μεγάλο χώρο για κινήσεις, ενώ οι ώμοι του οδηγού δεν ακουμπούν στα επάνω ντουλάπια. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ύπαρξη της πολυθρόνας όταν το εσωτερικό μοιράζονται δυο οδηγοί καθώς μπορούν να είναι ταυτόχρονα όρθιοι και οι δυο χωρίς να εμποδίζει ο ένας την κίνηση του άλλου.

Η αναδίπλωση του κάτω κρεβατιού επιτρέπει την πρόσβαση στα μεγάλα ντουλάπια, ενώ τέλος, επιπλέον χώρος για αντικείμενα βρίσκεται πάνω από το παρμπρίζ, με τρία κλειστά ντουλαπάκια και δυο ανοιχτά.

Κλείνοντας μπορούμε να πούμε ότι το Actros 1853, συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα της άνεσης και της ασφάλειας που ενδιαφέρουν τον οδηγό, αλλά κυρίως είναι οικονομικό, αυτό δηλαδή που ενδιαφέρει τον αυτοκινητιστή και τη μεταφορική εταιρεία

Παύλος Μαυρομύτης