Τροχοί & TIR

Η αξιοπιστία έφερε τη Ford στην πρώτη θέση

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ford αναδείχθηκε η Νο.1 μάρκα επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα για δεύτερη στη σειρά χρονιά, η εταιρεία κατέλαβε την πρώτη θέση των εγχώριων π
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Πέμπτη 01/03/2018 - 00:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ford αναδείχθηκε η Νο.1 μάρκα επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα για δεύτερη στη σειρά χρονιά, η εταιρεία κατέλαβε την πρώτη θέση των εγχώριων πωλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017 οι συνολικές πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων Ford στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 7,2%, φτάνοντας τις 352.200 μονάδες. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ελλάδα, όπου η Ford διατήρησε την πρώτη θέση στις πωλήσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά, παίρνοντας ένα μερίδιο της τάξης του 18,9% από την πίτα των εγχώριων πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων. Συνολικά, στη χώρα μας, πουλήθηκαν 1.250 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Ford (αύξηση 9,17% σε σχέση με το 2016), μεταξύ των οποίων και 515 Ranger, που είναι το Νο.1 σε πωλήσεις επαγγελματικό μοντέλο της Ford. Επιπλέον, τα Transit και Transit Custom, ανακηρύχθηκαν πρωταθλητές πωλήσεων στην κατηγορία τους.

«Πρωταρχικό μέλημά μας είναι να προσφέρουμε στον Έλληνα επαγγελματία αυτοκίνητα που του λύνουν τα χέρια και τον κάνουν χαρούμενο για την επιλογή του. Διαθέτοντας στη γκάμα μας επαγγελματικά οχήματα με τις δυνατότητες και την αξιοπιστία της σειράς Transit και του Ford Ranger, η δουλειά μας γίνεται εύκολη.», δήλωσε σχετικά ο Νίκος Νοταράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ford Motor Ελλάς.

Τα «μυστικά» της επιτυχίας της Ford έχουν να κάνουν με την υψηλή αξιοπιστία της γραμμής κίνησης (κινητήρας, σασμάν, άξονες), την πολύ καλή σχέση τιμής – αξίας, αλλά και την πλούσια γκάμα της εταιρείας, που είναι ικανή να καλύψει κάθε μεταφορική εφαρμογή. Αυτό γίνεται φανερό με μια γρήγορη ματιά στους χώρους εκμετάλλευσης των αυτοκινήτων, που ξεκινούν από το 1 κυβικό μέτρο και ξεπερνούν τα 15 κυβικά μέτρα.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως φέτος αναμένεται ριζική ανανέωση της γκάμας (με εξαίρεση την ήδη καινούργια οικογένεια Transit), δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας και για το 2018. Εξάλλου, με βάση τις ταξινομήσεις του Ιανουαρίου, η Ford παραμένει πρώτη σε πωλήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου πούλησε 26.700 επαγγελματικά οχήματά της και κατάφερε να έχει τον καλύτερο Γενάρη των τελευταίων 25 χρόνων. Ρεκόρ με 287.600 πωλήσεις μέσα στο 2017 έκανε και η οικογένεια Transit, η οποία άρχισε δυναμικά και το 2018 με 21.600 πωλήσεις, τις περισσότερες που έκανε ποτέ το μήνα Ιανουάριο στη Γηραιά Ήπειρο. Το Ford Ranger, τέλος, με 44.000 ταξινομήσεις το 2017 και 3.800 τον 1ο μήνα του 2018, παραμένει το best seller pick-up της Ευρώπης.

Με την ευκαιρία αυτής της πρωτιάς της Ford, ας δούμε ποια ήταν τα «εργαλεία» που την έφεραν στην κορυφή των ταξινομήσεων.

Ford Fiesta Van

Το μικρότερο μέλος της γκάμας ελαφρών επαγγελματικών της Ford βασίζεται στην προηγούμενη γενιά του δημοφιλούς επιβατικού μοντέλου της εταιρείας, ενώ μέσα στο 2018 αναμένεται και η νέα του γενιά η οποία φυσικά θα στηρίζεται στο ολοκαίνουργιο Fiesta. Το αυτοκίνητο, παρόλο που έχει μήκος μόλις 3.969 χιλιοστά, διαθέτει χώρο φόρτωσης με ωφέλιμο μήκος σχεδόν 1,3 μέτρων και παράλληλα προσφέρει ωφέλιμο φορτίο που κυμαίνεται από 485 έως 508 κιλά, με τη χωρητικότητα της «κλούβας» να φτάνει το 1,0 κυβικό μέτρο. Αναλυτικά, οι διαστάσεις του χώρου φόρτωσης έχουν ως εξής: Μήκος 1.296 χιλιοστά, πλάτος 1.278 χιλιοστά (ανάμεσα στους θόλους 1.004 χιλιοστά) και ύψος 806 χιλιοστά. Το κατώφλι του χώρου φόρτωσης από το έδαφος ανέρχεται στα 540 χιλιοστά.

Ford Ranger

Πρωταγωνιστής στην Ευρώπη στην κατηγορία των pick-up, τo Ford Ranger συνδυάζει ιδανικά τη σκληρή εκτός δρόμου χρήση –περιλαμβανομένων και των αγροτικών εργασιών– με την κίνηση στην πόλη, όπου συχνά αντικαθιστά το επιβατικό αυτοκίνητο. Διατίθεται σε τρεις εκδόσεις καμπίνας –Double, Rap και Regular από τις πλέον ευρύχωρες στην κατηγορία. Ο πετρελαιοκινητήρας TDCI Duratorq των 2,2 λίτρων προσφέρεται σε δύο εκδόσεις με 130 και 160 ίππους, ενώ στην κορυφή της γκάμας τοποθετείται το 5κύλινδρο μηχανικό σύνολο TDCi Duratorq των 3,2 λίτρων, που έχει ισχύ 200 ίππων και ροπή 470 Nm. Το Ranger προσφέρει δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και 1.403 κιλά, αλλά και ρυμούλκησης μέχρι 3.500 κιλά (το βάρος περιορίζεται από τη νομοθεσία που ισχύει). Επίσης, η ικανότητα διέλευσης μέσα από το νερό φτάνει τα 800 χιλιοστά βάθους. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η σπέσιαλ έκδοση περιορισμένης παραγωγής «Black Edition».

Ford Transit Courier

Το Transit Courier είναι το μικρότερο ως προς τις διαστάσεις μέλος της οικογένειας των Ford Transit και το τελευταίο χρονικά από τα τέσσερα μοντέλα της σειράς, ως προς το εμπορικό του λανσάρισμα. Με συνολικό μήκος 4.157 χιλιοστών, τοποθετείται ανάμεσα από τα Fiesta Van και Transit Connect. Ο χώρος φόρτωσης φτάνει μέχρι τα 2,4 κυβικά μέτρα και το ωφέλιμο φορτίο ποικίλλει από τα 500 έως τα 590 κιλά.

Το Transit Courier διατίθεται σε εκδόσεις van και kombi, ενώ καινούργια είναι η έκδοση «Limited» με «φουλ έξτρα» εξοπλισμό. Στη βάση της γκάμας τοποθετείται ο 3κύλινδρος EcoBoost turbo κινητήρας βενζίνης, ο οποίος έχει χωρητικότητα 1,0 λίτρου. Πιο πάνω συναντάμε τον diesel κινητήρα Duratorq TDCi του 1,5 λίτρου, ο οποίος έχει απόδοση 95 ίππων ισχύος και 230 Nm ροπής και εκπέμπει μόλις 97 γρ/χλμ. CO2 ενώ υπόσχεται κατανάλωση έως και 3,7 λίτρα/100 χλμ.

Ford Transit Connect

Το πρόσφατα ανανεωμένο Transit Connect προσφέρεται σε δύο εκδόσεις με κοντό ή μακρύ μεταξόνιο, με χώρο φόρτωσης έως 3,6 κυβικά μέτρα, ικανότητα ωφέλιμου φορτίου 520 – 890 κιλών και αμαξώματα van, kombi και double-cab-in-van. Η γκάμα των κινητήρων εμπλουτίστηκε με το νέο πετρελαιοκινητήρα EcoBlue των 1,5 λίτρων που πληροί τις προδιαγραφές Euro 6.2 και ο οποίος συνδυάζεται προαιρετικά με ένα οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Το Transit Connect προσφέρει μία νέα έκδοση τουκινητήρα βενζίνης 1.0 EcoBoost, ο οποίος διαθέτει τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρου, που του επιτρέπει να λειτουργεί με δύο κυλίνδρους σε χαμηλά φορτία. Τα διαστήματα service έχουν επεκταθεί για τις diesel και για τις βενζινοκίνητες εκδόσεις, φτάνοντας τα δύο χρόνια ή τα 40.000 χλμ.

Ford Transit Custom

Το Transit Custom είναι η ξεχωριστή πρόταση της Ford στην κατηγορία van για ωφέλιμο βάρος που φτάνει τα 1.450 κιλά. Πρόκειται για το μοντέλο που δέχθηκε πρόσφατα μια εκτεταμένη ανανέωση. Εξοπλίζεται με τον 2λιτρο diesel κινητήρα Ford EcoBlue που προσφέρεται σε εκδόσεις με 105, 130 και 170 ίππους. Παράλληλα, η νέα έκδοση ECOnetic (στην έκδοση 300 Series van με κοντό μεταξόνιο και κινητήρα 105 ίππων) εμφανίζει εκπομπές CO2 της τάξης των 148 γρ./χλμ., αλλά και μέση κατανάλωση 5,7 λτ./100 χλμ. Το Transit Custom προσφέρεται με δύο ύψη οροφής, δύο εκδόσεις μεταξονίου, μικτό βάρος από 2,6 έως 3,4 τόνων, ωφέλιμα φορτία έως 1.450 κιλά και αμαξώματα van, kombi και double-cab-in-van (διπλοκάμπινο van). Το αυτοκίνητο λανσάρει, τέλος, πλήθος συστημάτων υποστήριξης οδηγού με τεχνολογίες εφάμιλλες των τελευταίων επιβατικών μοντέλων της Ford, που χρησιμοποιούν προηγμένους αισθητήρες, ραντάρ και κάμερες για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την κυκλοφορία γύρω από το όχημα.

Ford Transit

Βελτιωμένο είναι το κόστος χρήσης και του αναβαθμισμένου Ford Transit, χάρη στον προηγμένο 2λιτρο diesel κινητήρα Ford EcoBlue, ο οποίος προσφέρεται με 105 ίππους (360 Nm), 130 ίππους (385 Nm) και 170 ίππους (405 Nm). Οι εκδόσεις του Transit που εξοπλίζονται με Auto-Start-Stop, πετυχαίνουν εκπομπές CO2 από 174 γρ./χλμ. και μέση κατανάλωση από 6,6 λτ./100 χλμ. Στην περίπτωση των Transit και Transit Custom, ο κινητήρας έχει μεγαλύτερα διαστήματα σέρβις, μέχρι δύο χρόνια ή 60.000 χλμ. Οι υποψήφιοι αγοραστές του Transit μπορούν να επιλέξουν μοντέλα με κίνηση στους εμπρός τροχούς, στους πίσω τροχούς ή με Σύστημα Έξυπνης Τετρακίνησης (Intelligent All Wheel Drive) και αμαξώματα Chassis Cab και Minibus. Για βελτιωμένη άνεση και ευκολία στην πόλη, οι πελάτες των προσθιοκίνητων εκδόσεων του Transit (και του Transit Custom) μπορούν να το αποκτήσουν με το εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο SelectShift. Ο όγκος του χώρου φόρτωσης, τέλος, φτάνει μέχρι τα 15,1 κυβικά μέτρα και το ωφέλιμο φορτίο μέχρι τα 1.429 κιλά.

Κλείνοντας, αξίζει να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω επαγγελματικά αυτοκίνητα είχαν όλα ένα κοινό γνώρισμα: Την αξιοπιστία. Πάνω σε αυτά συνεχίζουν να δουλεύουν τα στελέχη της Ford, ετοιμάζοντας τα νέα πολλά υποσχόμενα μοντέλα.

Στο ίδιο τεύχος #359

Διαβάστε επίσης

PreviousNext