Τροχοί & TIR

Στη διαδικασία εκπόνησης το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών

Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο των Μεταφορών στην εθνική μας οικονομία, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών Αθανάσιος Βούρδας αναφέρθηκε στη σημασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορώ
Παρασκευή 15/06/2018 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο των Μεταφορών στην εθνική μας οικονομία, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών Αθανάσιος Βούρδας αναφέρθηκε στη σημασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών, το οποίο όπως είπε μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης. Πρόκειται, είπε, για ένα μεγαλόπνοο έργο που αναμένεται να συντελέσει καθοριστικά στον προσδιορισμό της μελλοντικής στρατηγικής στον τομέα των μεταφορών και την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Το Masterplan αυτό, με τελικό ορίζοντα το έτος 2037 και ενδιάμεσο χρονικό ορίζοντα το έτος 2027, θα διευκολύνει τον εντοπισμό και την αιτιολόγηση των μελλοντικών απαιτούμενων πολιτικών και επενδύσεων για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών (οδικών, σιδηροδρομικών, εναέριων, θαλάσσιων) για την αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της εδαφικής συνοχής της χώρας.

Το εν λόγω έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από Κοινοτικούς Πόρους στο πλαίσιο των δράσεων για την αναδιάρθρωση της χώρας και πραγματοποιείται υπό την οικονομική διαχείριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019. «Ήδη έχει ολοκληρωθεί το σενάριο βάσης πάνω στο οποίο χτίζουμε και στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όσα είναι προγραμματισμένα να υλοποιηθούν άμεσα ή βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία και όσα έχουν εγκρίνει τα όργανα της Ε.Ε.» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας.

Η σημασία των Logistics

Στη συνέχεια, ο κ. Βούρδας επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για μια εθνική στρατηγική των υπηρεσιών Logistics της «αλυσίδας που συνδέει πολλούς τομείς της αγοράς και πολλούς φορείς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) που ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής το 2017, ανέδειξε τις τεράστιες ανάγκες για βελτίωση της αποτελεσματικότητας των logistics που βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η Επιτροπή Παρακολούθησης Υλοποίησης του Logistics Action Plan, όπου συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων καθώς και το Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής, με μοναδική της αποστολή τη διασφάλιση –με κάθε μέσο– της συντονισμένης προσπάθειας και της επίτευξης συνεργειών για την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων. Η Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά ώστε να καθοδηγεί την προτεραιοποίηση των δράσεων και να παρακολουθεί και να αξιολογεί το έργο των Ομάδων Εργασίας ανά Δράση.

PreviousNext