Τροχοί & TIR

Περισσότεροι μνηστήρες για την εξαγορά της ΕΛΒΟ

Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα της πώλησης της ΕΛΒΟ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, ότι επίκειται η επανάληψη του διαγωνισμού, δηλών
Τετάρτη 06/02/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Οι τελευταίες πληροφορίες του Τ.Τ. αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι πλέον τουλάχιστον πέντε και ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο του άκαρπου διαγωνισμού.
Οι τελευταίες πληροφορίες του Τ.Τ. αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι πλέον τουλάχιστον πέντε και ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο του άκαρπου διαγωνισμού.

Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα της πώλησης της ΕΛΒΟ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, ότι επίκειται η επανάληψη του διαγωνισμού, δηλώνοντας μάλιστα αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Καινούργιο στοιχείο στην υπόθεση θεωρείται το γεγονός ότι αυτή τη φορά στο διαγωνισμό θα εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, όπως αποκάλυψε ο κ. Πιτσιόρλας, είναι όμως άγνωστο, αν θα ανέβει και το τίμημα. Να υπενθυμίσουμε ότι άμεσα ενδιαφερόμενοι και συμμετέχοντες στον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν οι εκπρόσωποι της γερμανικής Krauss Maffei και της νοτιοαφρικάνικης Paramount, και οι δυο με τεράστια εμπειρία στις κατασκευές οχημάτων, αρμάτων μάχης και άλλων στρατιωτικών εξοπλισμών βαρέως τύπου.

Έγκυρες πληροφορίες του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR αναφέρουν, ότι πολύ κοντά σε μια συμφωνία είχε φτάσει η Paramount, όμως την περίοδο εκείνη επρόκειτο να αλλάξει το Δ.Σ. του Ομίλου, όπως και έγινε. Έτσι, από τον περασμένο Οκτώβρη, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της νοτιοαφρικάνικης εταιρείας ανέλαβε ο Mike Ramagona προερχόμενος από το υπ. Άμυνας της χώρας του στο οποίο κατείχε υψηλή θέση.

Για την ίδια υπόθεση, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στράφηκε κατά του ειδικού εκκαθαριστή για σκοπούμενες καθυστερήσεις και αποκάλυψε ότι η Paramount ήταν έτοιμη να καταθέσει το τίμημα (κάτι παραπάνω από 10 εκ.), αλλά και να θέσει σε πλήρη λειτουργία την ΕΛΒΟ με την τοποθέτηση δικών της παραγγελιών.

Οι τελευταίες πληροφορίες του Τ.Τ. αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι πλέον τουλάχιστον πέντε και ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο του άκαρπου διαγωνισμού, αποτέλεσμα που θα οδηγούσε στο «plan B», δηλαδή τη γρήγορη εκκαθάριση της ΕΛΒΟ, τη μεταβίβαση των περιουσιακών της στοιχείων σε νέο επιχειρηματικό σχήμα, το οποίο όμως θα αποτελεί μια ΣΔΙΤ, δηλαδή σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σε αυτή την περίπτωση, το δημόσιο θα διατηρήσει τουλάχιστον το 20% των μετοχών, ενώ ο επενδυτής θα δεσμευτεί να εισφέρει κεφάλαια συγκεκριμένου ύψους, αλλά και να φέρει δουλειές στη βιομηχανία.

Στο ίδιο τεύχος #370

PreviousNext