Τροχοί & TIR

Scania: Κινητήρας αιθανόλης από ψωμί

Το πρώτο φορτηγό της Scania το οποίο εξοπλίζεται με κινητήρα 13 λίτρων που καίει ED95 -ένα καύσιμο που αποτελείται κατά 95% από αιθανόλη- παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Νόρσεπινγκ της Σουηδίας. Εκεί βρί
Σάββατο 16/02/2019 - 14:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Το Scania R410 αποτελεί μια παγκόσμια πρωτιά στην κατηγορία των βαρέων φορτηγών και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στη μεταφορά αιθανόλης.
Το Scania R410 αποτελεί μια παγκόσμια πρωτιά στην κατηγορία των βαρέων φορτηγών και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στη μεταφορά αιθανόλης.

Το πρώτο φορτηγό της Scania το οποίο εξοπλίζεται με κινητήρα 13 λίτρων που καίει ED95 -ένα καύσιμο που αποτελείται κατά 95% από αιθανόλη- παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Νόρσεπινγκ της Σουηδίας.

Εκεί βρίσκεται το βιοδιυλιστήριο της εταιρείας Lantmännen Agroetanol, η οποία παράγει το εναλλακτικό αυτό καύσιμο για κινητήρες ντίζελ, χρησιμοποιώντας δημητριακά και υπολείμματα από τα αρτοποιεία και τη βιομηχανία τροφίμων, όπως το ψωμί, τη ζύμη και τα ψίχουλα.

Το εν λόγω Scania R410 αποτελεί μια παγκόσμια πρωτιά στην κατηγορία των βαρέων φορτηγών και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στη μεταφορά αιθανόλης. Σημειώνεται πως το καύσιμο ED95 μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 90%, σε σύγκριση με το ορυκτό ντίζελ. Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η Scania διαθέτει ήδη έναν μικρότερο κινητήρα 9 λίτρων, ο οποίος λειτουργεί με το καύσιμο ED95.

PreviousNext