Τροχοί & TIR

Το ιπτάμενο ταξί της Uber (+video)

Μετά από το Ντάλας και το Λος Άντζελες, η Μελβούρνη της Αυστραλίας θα γίνει η πρώτη πόλη εκτός Η.Π.Α. όπου θα δοκιμαστεί το ιπτάμενο ταξί της Uber Air. Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις προγραμματίζετα
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Πέμπτη 22/08/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μετά από το Ντάλας και το Λος Άντζελες, η Μελβούρνη της Αυστραλίας θα γίνει η πρώτη πόλη εκτός Η.Π.Α. όπου θα δοκιμαστεί το ιπτάμενο ταξί της Uber Air.

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά, με τα δρομολόγια για το επιβατικό κοινό να σχεδιάζεται να εκκινήσουν το 2023. Όπως ανακοινώθηκε, η πτήση με το ταξί της Uber Air θα κοστίζει περίπου τα ίδια χρήματα με μία αντίστοιχου μήκους οδική διαδρομή με ένα όχημα της UberX.

Το κέρδος για τον επιβάτη θα είναι στο χρόνο που θα γλιτώνει για να φτάσει στον προορισμό του και το όφελος για την κοινωνία απορρέει από το γεγονός πως θα περιοριστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις μεγαλουπόλεις και μαζί του και η περιβαλλοντική ρύπανση. «Καθώς γιγαντώνονται οι μεγάλες πόλεις, η απόλυτη εξάρτηση από τα Ι.Χ. αυτοκίνητα δεν είναι βιώσιμη. Η Uber Air έχει τεράστιες δυνατότητες για να συμβάλει στη μείωση της οδικής συμφόρησης. Για παράδειγμα, η μήκους 19 χλμ. διαδρομή από το κέντρο της Μελβούρνης προς το αεροδρόμιο, μπορεί να πάρει με το αυτοκίνητο από 25 λεπτά έως μία ώρα σε ώρα αιχμής, αλλά η εναέρια πτήση θα διαρκεί περίπου 10 λεπτά», δήλωσε σχετικά ο παγκόσμιος επικεφαλής της Uber Elevate, Eric Allison.

Οι προδιαγραφές

Σημειώνεται πως το εν λόγω αεροσκάφος της Uber που βρίσκεται υπό εξέλιξη, στην πρώτη φάση θα έχει πιλότο και 3-4 θέσεις επιβατών, ενώ στην πορεία σχεδιάζεται να κινείται αυτόνομα. Βάσει προδιαγραφών, θα πρέπει να ζυγίζει τουλάχιστον 445 κιλά και στη μέγιστή του διάσταση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15,2 μέτρα (μέγιστο ύψος 6,1 μέτρα). Επιπλέον, το ιπτάμενο ταξί της Uber θα κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια και θα έχει τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (Electric Vertical Takeoff & Landing - eVTOL) στα υπέργεια αεροδρόμια (Skyports) που θα κατασκευαστούν σε ταράτσες υψηλών κτηρίων και στα οποία θα υπάρχουν υποδομές φόρτισης.

Μάλιστα, η εταιρεία δουλεύει πάνω σε ταχυφορτιστές χωρητικότητας έως και 600 kW, μέσω των οποίων τα ιπτάμενα ταξί θα φορτίζουν τις μπαταρίες τους σε 7-15 λεπτά. Η αυτονομία των αεροσκαφών υπολογίζεται πως θα είναι της τάξης των 100 χλμ. και προγραμματίζεται να πετάνε σε ύψος 1.500 ποδών (457 μ.), έχοντας τη δυνατότητα να ανεβαίνουν μέχρι και τα 5.000 πόδια (1.524 μ.). Η ταχύτητα με την οποία θα ταξιδεύουν είναι της τάξης των 240 χλμ./ώρα και τα dB που θα εκπέμπουν θα είναι αντίστοιχα με αυτά ενός τυπικού ελικοπτέρου παρόμοιων διαστάσεων.

Video URL
PreviousNext