Τροχοί & TIR

Οι Γερμανοί με τα IVECO κυριάρχησαν στο Hungaroring (+video)

Στην πίστα «Hungaroring», λίγο έξω από τη Βουδαπέστη, πραγματοποιήθηκε ο 2ος γύρος του πρωταθλήματος FIA ETRC 2019, με τον περσινό πρωταθλητή Jochen Hahn να παίρνει με το IVECO του την πρωτιά σε δύο
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Τετάρτη 21/08/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Στην πίστα «Hungaroring», λίγο έξω από τη Βουδαπέστη, πραγματοποιήθηκε ο 2ος γύρος του πρωταθλήματος FIA ETRC 2019, με τον περσινό πρωταθλητή Jochen Hahn να παίρνει με το IVECO του την πρωτιά σε δύο από τις τέσσερις κούρσες του διημέρου, επαναλαμβάνοντας την επίδοση που είχε στον εναρκτήριο αγώνα του Misano.

Νίκη και για τον Sascha Lenz (ΜΑΝ), αλλά και για τον André Kursim (IVECO) στην τελευταία κούρσα της Ουγγαρίας, όπου και στις τέσσερις αναμετρήσεις επικράτησαν Γερμανοί οδηγοί, με την IVECO να νικά σε 3 από τους 4 αγώνες στην πίστα μήκους 4.381 μέτρων.

Αναλυτικότερα, ο Jochen Hahn έδειξε για μία ακόμα φορά έτοιμος να διεκδικήσει με αξιώσεις τον έκτο τίτλο της καριέρας του στο ETRC. Εκκίνησε τον αγώνα από την pole position, έχοντας δίπλα του τον Antonio Albacete (ΜΑΝ), ο οποίος έδειχνε ιδιαίτερα απειλητικός. Ο πρωταθλητής, όμως, κατάφερε γρήγορα να πάρει διαφορά, με τον Albacete να κάνει ένα μικρό λάθος και να χάνει επιπλέον έδαφος, παραχωρώντας τη 2η θέση της κούρσας στον Adam Lacko (Freightliner), ο οποίος παρέμεινε πίσω από τον πρωτοπόρο για τη μισή περίπου κούρσα. Μόνο που τότε ο Lacko δέχθηκε ποινή 10 δλ. για υπερβολική ταχύτητα, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε από τους αγωνοδίκες σε υποχρεωτικό πέρασμα από τη λωρίδα των pit με μειωμένη ταχύτητα (Drivethrough penalty), γεγονός που εξανέμισε τις όποιες ελπίδες είχε ο Τσέχος οδηγός για διάκριση. Κάπως έτσι, ο Hahn πήρε την πρωτοπορία στη γενική κατάταξη από τον Lacko, δηλώνοντας μετά το τέλος της κούρσας: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι ονειρεμένο σενάριο να κατακτήσεις τόσο την pole position όσο και τη νίκη στον αγώνα. Είχαμε καλή ταχύτητα από τις ελεύθερες δοκιμές και συνεχίσαμε έτσι και στην κούρσα».

Τη δεύτερη νίκη της καριέρας του στο πρωτάθλημα FIA ETRC, κατέκτησε στη 2η κούρσα του Hungaroring ο Sascha Lenz. Ο Γερμανός οδηγός της ΜΑΝ τερμάτισε 7ος στον πρώτο αγώνα, αλλά εκκίνησε 2ος στην επόμενη αναμέτρηση, πίσω από τον Rene Reinert. Ο Lenz προσπέρασε γρήγορα τον συμπατριώτη του και συνέχισε να ανοίγει τη διαφορά του, βλέποντας τελικά την καρό σημαία με «αέρα» 7,6 δλ. Θεαματική μάχη δόθηκε για την κατάληψη της δεύτερης θέσης ανάμεσα στον Rene Reinert και στη Steffi Halm (αμφότεροι με IVECO), η οποία ξεσήκωσε το κοινό των 25.000 και πλέον θεατών και κατέληξε με την επικράτηση του Reinert. «Είχα μια πολύ καλή εκκίνηση και συνέχισα δίχως να κοιτάζω τους καθρέπτες μου. Μετά από 3-4 γύρους είχα ήδη μια μεγάλη διαφορά από τον Reinert. Δεν ήταν τόσο εύκολο όσο μπορεί να φάνηκε. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την ομάδα και τον εαυτό μου», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Sascha Lenz.

Απόλυτη επικράτηση της IVECO

Στους αγώνες της δεύτερης ημέρας της Ουγγαρίας τα IVECO έκαναν το 1-2, ενώ ενδεικτικό της απόλυτης επικράτησής τους είναι το γεγονός πως από τα δέκα φορτηγά που τερμάτισαν στις πέντε πρώτες θέσεις στις δύο κούρσες, τα επτά έφεραν το σήμα της ιταλικής μάρκας. Το παραπάνω αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως το σκηνικό στην πίστα του Hungaroring άλλαξε, καθώς ο ήλιος της πρώτης ημέρας έδωσε τη θέση του στη βροχή, κάτι που προσέδωσε επιπλέον ενδιαφέρον στην αγωνιστική δράση, προς τέρψιν του πολυπληθούς κοινού.

Στην 3η κούρσα, λοιπόν, ο Jochen Hahn εκκίνησε εκ νέου από την pole position και δεν έχασε καθόλου την πρωτοπορία στη βρεγμένη πίστα, τερματίζοντας μετά από 11 γύρους μπροστά από τη Steffi Halm, η οποία οδηγούσε επίσης ένα IVECO. Σημειώνεται πως ο αγώνας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ξεκίνησε με κίτρινες σημαίες, κάτι που ωστόσο δεν πτόησε τον Γερμανό πρωταθλητή, ο οποίος πήρε διαφορά 2,1 δλ. από τη συμπατριώτισσά του. «Στην αρχή δεν ήξερα τι να κάνω, καθώς δεν είχαμε “πράσινο” σινιάλο και υπήρχαν ήδη κίτρινες σημαίες. Άκουσα από τον ασύρματο πως μπορώ να πάω γρήγορα, οπότε υπολόγισα τις συνθήκες και ξεκίνησα να πηγαίνω όλο και πιο γρήγορα. Είχαμε μια ασφαλή εκκίνηση και η πίστα συνεχώς στέγνωνε. Πήγανε όλα καλά και είμαι χαρούμενος», τόνισε ο Jochen Hahn μετά τη δεύτερη νίκη του στην Ουγγαρία. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο «τοπικός ήρωας», ο Ούγγρος Norbert Kiss (Mercedes-Benz), εκμεταλλευόμενος την εγκατάλειψη του Sascha Lenz στους τελευταίους γύρους του αγώνα, λόγω προβλημάτων στο σύστημα διεύθυνσης του MAN. Για να τερματίσει τρίτος ο Ούγγρος οδηγός, έπρεπε να αντέξει στην έντονη πίεση του Antonio Albacete (ΜΑΝ), ο οποίος κατετάγη 4ος.

Ο μονόλογος των Γερμανών οδηγών συνεχίστηκε και στο φινάλε του Hungaroring, με τον André Kursim (IVECO) να τερματίζει πρώτος, μπροστά από τον René Reinert που οδηγούσε ένα ακόμα φορτηγό της ιταλικής μάρκας. Για να πάρει την πρωτιά ο Kursim έπρεπε να αντέξει στην αρχική πίεση του Adam Lacko (Freightliner), ο οποίος ξεκίνησε από την 3η γραμμή της εκκίνησης. Ωστόσο, ο Τσέχος πρωταθλητής του 2017 εγκατέλειψε τον αγώνα στον πρώτο γύρο λόγω δυσλειτουργίας του γκαζιού, δίνοντας την ευκαιρία στον Kursim να επιτεθεί στον Jamie Anderson (ΜΑΝ), ο οποίος είχε ξεκινήσει από την pole position της κούρσας. «Ήξερα ότι έπρεπε να επικρατήσω στην εκκίνηση. Ο Jamie Anderson δεν ήταν τόσο γρήγορος στην αρχή και κατάφερα να τον περάσω, οπότε έπρεπε απλά να διαχειριστώ τον αγώνα. Μερικές φορές έπρεπε να ελέγχω τους καθρέπτες για να δω πού είναι οι υπόλοιποι, αλλά ήμουν σε θέση να ελέγξω τον ρυθμό μου», δήλωσε περιχαρής ο Andre Kursim.

Το φινάλε του αγωνιστικού διημέρου της Ουγγαρίας, βρήκε τον Jochen Hahn να αποκτά προβάδισμα 23 βαθμών στην κατάταξη των οδηγών, ακολουθούμενος από τον Antonio Albacete και τον Norbert Kiss. Μεγάλος χαμένος του Hungaroring ήταν ο Adam Lacko, ο οποίος συγκέντρωσε συνολικά μόλις 9 βαθμούς, κατρακυλώντας έτσι από την 1η θέση που κατείχε μετά το Misano, στην 6η θέση της γενικής βαθμολογίας. Καλύτερα τα πήγε το Freightliner του Oly Janes, ο οποίος συνεχίζει να προηγείται στην κατηγορία GRAMMER TRUCK CUP, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως και στους 4 αγώνες του εν λόγω κυπέλου επικράτησαν Βρετανοί οδηγοί (από μία νίκη οι Oly Janes και Terry Gibbon το Σάββατο και δύο νίκες την Κυριακή ο Jamie Anderson).

Video URL
PreviousNext