Τροχοί & TIR

Το πρώτο αυτόνομο Scania χωρίς καμπίνα (+VIDEOS)

«AXL» ονομάζει η Scania το πρωτότυπο αυτόνομο φορτηγό που δημιούργησε, ένα φουτουριστικό εργοταξιακό όχημα στο οποίο η καμπίνα λάμπει δια της απουσίας της. Χρησιμοποιώντας κάμερες, ραντάρ και αισθητ
Παρασκευή 18/10/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

«AXL» ονομάζει η Scania το πρωτότυπο αυτόνομο φορτηγό που δημιούργησε, ένα φουτουριστικό εργοταξιακό όχημα στο οποίο η καμπίνα λάμπει δια της απουσίας της.

Χρησιμοποιώντας κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες lidar (light detection and ranging), οι μηχανικοί της Scania είχαν ως στόχο να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο μάτι και την ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να επεξεργάζεται αποφάσεις με βάση το τι βλέπουν τα μάτια. Σημειώνεται πως στα αυτόνομα οχήματα όπως αυτό της Scania, το software είναι σημαντικότερο από το hardware, καθώς απαιτείται όλες οι 2D εικόνες που καταγράφονται από τις κάμερες, να μετατραπούν σε 3D εικόνες υψηλής ευκρίνειας.

Το AXL concept καθοδηγείται και παρακολουθείται από ένα ευφυές περιβάλλον ελέγχου. Στα ορυχεία, για παράδειγμα, τα αυτόνομα δρομολόγια διευκολύνονται από ένα σύστημα logistics που αναφέρει στο όχημα πώς πρέπει να εκτελέσει την κάθε προγραμματισμένη εργασία. «Έχουμε ήδη αυτόνομα φορτηγά να δοκιμάζονται από πελάτες μας. Ωστόσο, μέχρι τώρα είναι απαραίτητη η παρουσία ενός οδηγού ασφαλείας, για να αναλάβει τον έλεγχο σε περίπτωση ανάγκης. Το Scania AXL δεν διαθέτει καμπίνα και αυτό αλλάζει σημαντικά το παιχνίδι», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Scania, κ. Claes Erixon.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι ιθύνοντες της εταιρείας αποφάσισαν να τοποθετήσουν στο 4αξονικό φορτηγό τους έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και όχι έναν ηλεκτροκινητήρα, όπως θα περίμενε κανείς από ένα φουτουριστικό όχημα. Ωστόσο, ο εν λόγω κινητήρας λειτουργεί με ανανεώσιμα βιοκαύσιμα, ένα χαρακτηριστικό που του προσδίδει μια «πράσινη» διάσταση, ενώ όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της σουηδικής εταιρείας, με αυτή τους την κίνηση είχαν ως στόχο να παντρέψουν το παλιό με το καινούργιο.

Video URL
PreviousNext