Τροχοί & TIR

Mercedes-Benz Vans & Truck Safety Weekend: Εμπειρία Ασφάλειας για Επαγγελματίες

Μια πρώτη αίσθηση αυτόνομης οδήγησης πήραν εκατοντάδες επαγγελματίες που βρέθηκαν στην εκδήλωση Safety Weekend της Mercedes-Benz στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων όπου εί
Τρίτη 05/11/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μια πρώτη αίσθηση αυτόνομης οδήγησης πήραν εκατοντάδες επαγγελματίες που βρέθηκαν στην εκδήλωση Safety Weekend της Mercedes-Benz στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων όπου είχαν την ευκαιρία να βιώσουν με έναν πρωτόγνωρο τρόπο τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν τα επαγγελματικά της οχήματα, όπως το Active Drive Assist που διευθύνει, επιβραδύνει ή επιταχύνει αυτόματα το όχημα υπό προϋποθέσεις και πλέον επιτρέπει τη μερικώς αυτοματοποιημένη οδήγηση σε όλο το εύρος ταχυτήτων, που αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς τα αυτόνομα οχήματα.

Η εκδήλωση, πέρα από τα συνηθισμένα, πέτυχε να ενθουσιάσει τους επαγγελματίες που γνώρισαν από κοντά την πλήρη γκάμα των φορτηγών Mercedes-Benz από το μικρό βαν Citan μέχρι το εντυπωσιακό νέο Actros, να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες, να πραγματοποιήσουν test drives σε εκτός πίστας διαδρομές, να ενημερωθούν παίρνοντας μέρος σεμινάρια και να συζητήσουν με τους Συμβούλους Πωλήσεων όλων των κατηγοριών.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι επαγγελματίες δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους ύστερα από κάθε επίδειξη με τα δύο Actros εντός κλειστής διαδρομής στην πίστα. Οι Γερμανοί & Έλληνες εκπαιδευτές εξηγούσαν με κάθε λεπτομέρεια τις καινοτομίες των συστημάτων υποβοήθησης στο νέο Actros καθώς και τις εφαρμογές των τεχνολογιών συνδεσιμότητας.

Μέσα από ζωντανές επιδείξεις οι συμμετέχοντες στη δοκιμαστική διαδρομή κατανόησαν πώς λειτουργεί το σύστημα καμερών MirrorCam ή πώς ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις ατυχημάτων δεδομένου ότι το όχημα ακινητοποιείται όταν «αναλάβουν δράση» οι αισθητήρες που ανιχνεύουν το νεκρό σημείο, το προπορευόμενο όχημα ή κάποιον πεζό που διασχίζει το δρόμο χωρίς να κοιτάξει.

Στην πίστα με τα Actros

Στη διάρκεια του Safety Weekend, εξειδικευμένοι εκπαιδευτές από τη Γερμανία, σε συνεργασία με τους καταρτισμένους ανθρώπους της Mercedes-Benz Ελλάς με επικεφαλής τους κ.κ Ιωάννη Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνο Καββαδία, παρουσίασαν σε πραγματικές συνθήκες τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας με τα οποία εξοπλίζονται τα Actros.

Τα νέα μοντέλα εφοδιάζονται με Μirror Cam, κάμερες αντί για καθρέφτες, οι οποίες παρέχουν αυξημένη ορατότητα στις πλαϊνές πλευρές του οχήματος. Παράλληλα οι επιβάτες του Actros είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τη χρησιμότητα του Sideguard Assist κάθε φορά που ένας ποδηλάτης βρισκόταν στη δεξιά πλευρά του φορτηγού οπότε μια ηχητική ειδοποίηση ακουγόταν στην καμπίνα και μια οπτική (κόκκινο τρίγωνο) άναβε στη δεξιά μπροστινή κάθετη κολόνα, ενημερώνοντας άμεσα τον οδηγό.

Εντυπωσιακότερη όλων ήταν η παρουσίαση του Active Brake Assist 5, η τελευταία εκδοχή του συστήματος αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης της Mercedes, το οποίο είναι ικανό να ανιχνεύει πεζό και να εκτελεί φρενάρισμα πανικού με όλη τη διαθέσιμη δύναμη πέδησης, κάτι που έκανε και στην πίστα των Μεγάρων. Επιπλέον ανίχνευε το προπορευόμενο εν κινήσει ή σταματημένο όχημα και χωρίς να αντιδράσει ο οδηγός του Actros φρέναρε το συρμό ακαριαία, μέσα σε λίγα μέτρα.

Εκτός δρόμου με την X-Class

Συνεχόμενα και χωρίς σταματημό ήταν τα test drive για τις X-Class τις οποίες ο κόσμος οδηγούσε σε μικτή διαδρομή, σε άσφαλτο αλλά και εκτός δρόμου, δοκιμάζοντας τα όριά τους αλλά και τις τρομερές δυνατότητές τους. Διαθέσιμη ήταν η 250d με τους 190 ίππους καθώς και η κορυφαία, 350d με τους 258 ίππους και τη ροπή των 550 Νm.

Συστήματα ασφαλείας από το Sprinter

Στα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης, το Sprinter προσφέρει ένα πλούσιο φάσμα εφαρμογών, όπως το έξυπνο, ενεργό cruise control distronic, Active Brake Assist, Ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας ESP, σύστημα υποβοήθησης κατά των πλευρικών ανέμων, Active Lane Keeping Assist και Attention Assist. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τα δουν στην πράξη εντός της πίστας, ως συνοδηγοί, όπου το αυτοκίνητο περνούσε ανάμεσα στις κορίνες με υψηλή ταχύτητα καθώς επίσης και σε φρενάρισμα πανικού. Επιπλέον διαπίστωσαν την απόδοση του τετρακύλινδρου κινητήρα ο οποίος διατίθεται σε πέντε εκδόσεις ισχύος από 114 έως 177 ίππους. Κορυφαίος σε απόδοση είναι ο εξακύλινδρος, στα τρία λίτρα, ο οποίος αποδίδει 190 ίππους και μέγιστη ροπή 440 Νm.

Αυτοκινητοδρόμιο-Μέγαρα με το ηλεκτρικό eVito

Εντυπωσίασε με την παρουσία του στο Safety Weekend το νέο πλήρως ηλεκτρικό βαν της Mercedes-Benz, το eVito, το οποίο οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε μια ενδεικτική διαδρομή από το αυτοκινητοδρόμιο μέχρι την πόλη των Μεγάρων. Να αναφέρουμε ότι η αυτονομία του φτάνει τα 150 χιλιόμετρα (εξαρτάται από το φορτίο και τις συνθήκες οδήγησης), η ισχύς των μπαταριών είναι 41 kW και ο χρόνος φόρτισής τους είναι 6 ώρες. Η ιπποδύναμή του είναι 85 Kw, η ροπή στρέψης 300 Nm και η μέγιστη ταχύτητα 80-120 χλμ./ώρα.

Παραγγελία του Actros Edition 1

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και μια σημαντική παραγγελία από τον ιδιοκτήτη της Sarantis Trans από τη Λάρισα, Διονύση Σαράντη, του Actros Edition 1. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι το δέκατο Actros που αγοράζει η εταιρεία του, αποτέλεσμα βέβαια της καλής συνεργασίας του με τους ανθρώπους της Mercedes-Benz Ελλάς και φυσικά λόγω της καλής ποιότητας των οχημάτων της.

 Η άποψη των αυτοκινητιστών

Έμπειροι αυτοκινητιστές, ιδιοκτήτες φορτηγών Mercedes-Benz και όχι μόνο, κατέθεσαν τη δική τους άποψη για την εκδήλωση της εταιρείας καθώς και την εμπειρία τους από τα συστήματα ασφαλείας των οχημάτων.

Βασίλης Αντωνόπουλος: «Κατ' αρχάς να δώσω συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Mercedes-Benz Ελλάς για την ωραία εκδήλωση που πραγματοποίησαν. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά όλη την γκάμα της εταιρείας και να συνομιλήσουμε με τους έμπειρους πωλητές της. Το Actros είναι το αγαπημένο μου φορτηγό. Έχω εμπειρία από το συγκεκριμένο αυτοκίνητο καθώς οδηγώ το Actros 2544 Euro 5. Σχετικά με το νέο μοντέλο μου αρέσει πολύ η εμφάνισή του και πιστεύω πως είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό χωρίς καθρέφτες. Η ορατότητα από τις κάμερες είναι εξαιρετική και ο οδηγός έχει καλό οπτικό πεδίο παντού. Επίσης τα συστήματα ασφαλείας αντιδρούν άμεσα και πιο γρήγορα ακόμη και από έναν έμπειρο οδηγό. Πιστεύω ότι το νέο μοντέλο θα έχει ανοδική πορεία στην αγορά με πολλές πωλήσεις».

Ευθύμιος Σουλάντζος: «Η MercedesBenz μας απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι είναι η νούμερο ένα εταιρεία επαγγελματικών οχημάτων και η κορυφαία στα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Τα συστήματα που μας παρουσίασαν είναι πολύ αποτελεσματικά και μηδενίζουν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων. Μου έκανε εντύπωση η αποτελεσματικότητα του Active Brake Assist 5 τόσο με κινούμενο εμπόδιο όσο και με τον πεζό. Πιστεύω πως στο μέλλον εάν όλα τα επαγγελματικά οχήματα εξοπλίζονται με τέτοια συστήματα, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ατυχημάτων. Ακόμη θέλω να αναφέρω ότι είμαι κάτοχος ενός τετραξονικού χωματουργικού Actros και με ενδιαφέρει άμεσα το μοντέλο Arocs. Οι πωλητές της εταιρείας μου εξήγησαν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα στιβαρό και αξιόλογο αυτοκίνητο».

Κώστας Παπαδάτος: «Η εκδήλωση της Mercedes-Benz ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε από κοντά όλα τα επαγγελματικά της οχήματα καθώς και να οδηγήσουμε τα μικρότερα αυτοκίνητά της, όπως το eVito, το Sprinter και την Χ-Class. Πιστεύω ότι όλα τα μοντέλα της είναι ποιοτικά ανώτερα από αυτά του ανταγωνισμού. Μου άρεσε η εργονομία τους και η άνεση που προσφέρουν στους επιβάτες τους. Σχετικά με τα συστήματα ασφαλείας το μόνο που έχω να τονίσω είναι ότι η τεχνολογία του αύριο, έχει ήδη τοποθετηθεί σήμερα στα οχήματα της Mercedes-Benz. Με εντυπωσίασε ο τρόπος λειτουργίας του Active Brake Assist 5, το πόσο γρήγορα δηλαδή εντοπίζει το εμπόδιο, κινητό ή σταθερό, και η αμεσότητα στο φρενάρισμα. Στην κυριολεξία γονατίζει το συρμό. Επίσης η ορατότητα από τις κάμερες είναι πολύ καλύτερη από τις καθρέφτες. Ο οδηγός έχει πιο αυξημένο οπτικό πεδίο».

Γιώργος Σιόντας: «Ταξιδέψαμε από τη Λάρισα στην Αθήνα για να δούμε από κοντά τα φορτηγά της Mercedes-Benz, κυρίως το Arocs αλλά και τα συστήματα ασφαλείας του Actros. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση. Από τη γραμματεία που κάναμε την εγγραφή μέχρι τους εκπαιδευτές στα φορτηγά όλα ήταν άψογα και εύχομαι να γίνονται πιο συχνά τέτοιες διοργανώσεις. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε σε πραγματικό χρόνο και συνθήκες την απόδοση των συστημά-των ασφαλείας (Brake Assist 5) και είδαμε ότι λειτουργούν πολύ γρήγορα. Ιδιαίτερα σε αστικό κύκλο όπου κυκλοφορούν πολλοί πεζοί και ποδηλάτες και μια στιγμή απροσεξίας μπορεί να στοιχίσει σοβαρά, το σύστημα Sideguard Assist αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο του οδηγού. Πριν αντιληφθεί κάτι ο ίδιος, το σύστημα έχει αντιδράσει. Επίσης, οι καθρέφτες έχουν καλή ανάλυση και εμφανισιακά το Actros μου άρεσε περισσότερο χωρίς τους καθρέφτες. Το μόνο που θα θέλαμε ήταν να μπορούσαμε να οδηγήσουμε και το Arocs για να δούμε σε ρεαλιστικές συνθήκες την απόδοσή του».

Νίκος Λούτας: «Ήρθαμε από τη Ζάκυνθο αποκλειστικά και μόνο για το νέο Actros. Έχουμε στην επιχείρησή μας ένα παλαιότερο μοντέλο Actros αλλά το καινούργιο που παρουσιάστηκε είναι φανταστικό. Ειδικά το Edition 1 είναι το όνειρο του κάθε φίλου της Mercedes-Benz. Μου άρεσε πολύ η εμφάνισή του και χωρίς καθρέφτες πιστεύω ότι είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Γενικότερα αυτό που είδα στα μοντέλα της εταιρείας είναι ότι έχουν πολύ προχωρημένη τεχνολογία η οποία τα καθιστά πιο ξεκούραστα και ασφαλέστερα για τον οδηγό τους. Με ενθουσίασε μπορώ να πω το σύστημα που αναγνωρίζει τους ποδηλάτες στη δεξιά πλευρά του φορτηγού καθώς από τη θέση οδήγησης δεν είναι ορατοί. Σε διαφορετική περίπτωση με ένα όχημα που δεν διαθέτει το συγκεκριμένο σύστημα είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί ατύχημα. Επίσης πρώτη φορά ανέβηκα σε φορτηγό με το σύστημα ημί-αυτόνομης οδήγησης Active Drive Assist και είδα ότι η δουλειά του οδηγού γίνεται πιο εύκολη. Ακόμη και αν αφαιρεθεί από την οδήγηση το τιμόνι κρατά σταθερό το συρμό μέσα στις λωρίδες. Ο τρόπος με τον οποίο κάνει την επαναφορά του τιμονιού είναι ήπιος, χωρίς απότομες κινήσεις».

Βασίλης Ταμπουρατζής: «Ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση από τη Mercedes-Benz σε όλους τους τομείς και οι επαγγελματίες είχαμε την ευκαιρία να δούμε όλα τα μοντέλα της, να οδηγήσουμε κάποια από αυτά και να είμαστε συνοδηγοί στα Actros με τα νέα συστήματα ασφαλείας. Επίσης, έδωσε το παρών και το Truck Store που διαθέτει αρκετές και καλές λύσεις στον τομέα των μεταχειρισμένων φορτηγών και οι πωλητές του ήταν πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν σε ό, τι θέλαμε. Όσον αφορά το νέο Actros θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα φορτηγά που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους. Έχει ευρύχωρη και άνετη καμπίνα με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει τα πλέον εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας. Σχετικά με το Brake Assist 5 έχω να πω ότι είναι το καλύτερο σύστημα ασφαλείας που υπάρχει σήμερα σε φορτηγό. Αναγνωρίζει αμέσως τον κίνδυνο και για να αποφύγει την πρόσκρουση φρενάρει ακαριαία το φορτηγό. Το βασικό είναι ότι με ενημέρωσαν οι εκπαιδευτές ότι έχει τους ίδιους χρόνους αντίδρασης ακόμη και όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες και η ορατότητα είναι χαμηλή».

PreviousNext