«Στο βουνό αντέχουν τα δυνατά εργαλεία και οι έμπειροι οδηγοί» είναι τα πρώτα λόγια του προϊστάμενου αυτοκινήτων του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, Νίκου Φιλίππου στη συνάντησή μας στο εργοστάσιο.

Ο ίδιος μετράει είκοσι πέντε χρόνια πορείας στο χώρο, μεταφέροντας τα ξακουστά μήλα από τη Ζαγορά σε όλη την Ελλάδα. Θα τον συναντήσουμε μαζί με όλη την ομάδα των οδηγών στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού στο Πήλιο, όπου θα μας ξεναγήσουν στους χώρους και θα μας παρουσιάσουν το στόλο τους.

Το βουνό των Κενταύρων κρύβει πολλές δυσκολίες για τους οδηγούς, ιδιαίτερα το χειμώνα με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η διαδρομή περνάει από σημεία με μεγάλο υψόμετρο και συχνά γίνονται απροσπέλαστα εξαιτίας του πάγου και των έντονων χιονοπτώσεων. Γι αυτό το λόγο οι οδηγοί πρέπει να διαθέτουν πείρα, υπομονή και υπευθυνότητα. Πρέπει ακόμα να είναι πάντα προετοιμασμένοι να ξεπεράσουν κάθε απρόβλεπτο εμπόδιο. Ένα λάθος ή μια στιγμή απροσεξίας μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Οι οδηγοί της Ζαγορίν είναι στο σύνολό τους οπαδοί της Scania με το στόλο να αποτελείται από τέσσερα συρόμενα της συγκεκριμένης μάρκας αλλά και ένα Volvo. Βέβαια ο λόγος της επίσκεψής μας ήταν οι δράκοι στους οποίους έχουν βάλει μπόλικο από το μεράκι και την αγάπη τους. Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα φορτηγά τους. Παρά τις δυσκολίες που περνάνε καθημερινά, εξαιτίας του κακού οδικού δικτύου αλλά και της φθοράς που προκαλούν οι πάγοι και τα αλάτια, τα φορτηγά διατηρούνται πάντα άψογα. Η αδυναμία στο V8 κινητήρα είναι εμφανής, καθώς τα τρία έχουν υψηλή ιπποδύναμη, 580 ίππους, με τη ναυαρχίδα βέβαια να είναι το R 620.

Διαβάστε την αναλυτική παρουσίαση του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, στο τεύχος Νοεμβρίου (379) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.