Η Volkswagen παρουσίασε το νέο Transporter, το T6.1 στο Άμστερνταμ, όπου είχαμε την ευκαιρία να το οδηγήσουμε.

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία και αδιάλειπτη εμπορική παρουσία εφτά δεκαετιών, το μεσαίο van της Volkswagen Commercial Vehicles είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα του κραταιού κατασκευαστή, και οποιαδήποτε βελτίωση είναι μελετημένη στο μέγιστο βαθμό. Με στοιχεία που παραπέμπουν σε έκδοση αναβάθμισης λογισμικού κι όχι αυτοκινήτου, το νέο Transporter αντικαθιστά το Τ6, προικισμένο με πλειάδα ηλεκτρονικών, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι μηχανικές αναβαθμίσεις.

Με λίγες λέξεις, το νέο T6.1 έχει τις εξής βελτιώσεις: αισθητικές, οι οποίες μπορεί να μην είναι αμέσως ευδιάκριτες, αλλά αν το κοιτάξεις από κοντά είναι καίριες και έξυπνες, και αναδίδουν ποιότητα και σοφιστικέ χαρακτήρα. Μάσκα, προφυλακτήρας και φωτιστικά σώματα είναι τα σημεία όπου δόθηκε έμφαση, ενώ κινητήρες και σασί, παραμένουν (σχεδόν) ως έχουν. Αλλάζουν μόνο σύστημα διεύθυνσης, ορισμένα στοιχεία της ανάρτησης και τοποθετούνται νέα ελαστικά με μειωμένο συντελεστή αντίστασης κύλισης. Στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης το T6.1 παραπέμπει σε λιμουζίνα, και στο εσωτερικό, ανάλογα με τις επιθυμίες και το… πορτοφόλι, οι επιλογές είναι πρακτικά ανεξάντλητες. Οδηγούμε για πρώτη φορά το νέο μοντέλο και καταγράφουμε αυτές τις αλλαγές και την επίδρασή τους σε δυναμικά χαρακτηριστικά κι εκμετάλλευση.

Μπορεί το Τ6.1 να είναι ουσιαστικά ένα εκτεταμένο facelift, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία όπου η Volkswagen κατάφερε να δώσει την αίσθηση πως έχουμε να κάνουμε με καινούργιο μοντέλο. Ειδικά στο εσωτερικό της καμπίνας, το πλήρως ανασχεδιασμένο ταμπλό είναι πολύ μοντέρνο και ενδιαφέρον οπτικά. Εδώ, θεωρούμε ότι, οι σχεδιαστές κατάφεραν να απαλείψουν τον κάπως μονότονο έως βαρετό χαρακτήρα του προηγούμενου μοντέλου, ειδικά στις βασικές εκδόσεις. Ο διάκοσμος είναι πραγματικά εξαιρετικός σε όλες τις εκδοχές, ακόμη και στις εισαγωγικές. Πλαστικά κι επενδύσεις είναι πλέον σε μια νέα απόχρωση του γκρι (παλλάδιο) η οποία όχι μόνο είναι όμορφη, αλλά και απωθεί τις επικαθήσεις σκόνης.

Διαβάστε την πλήρη πρώτη δοκιμή του ανανεωμένου VW Transporter 6ης γενιάς, στο τεύχος Νοεμβρίου (379) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.