Τροχοί & TIR

Αυτόνομες μεταφορές στα λιμάνια

Τα πρώτα του βήματα κάνει το λιμάνι του Χέλσινμποργκ της νότιας Σουηδίας, προκειμένου να αναπτύξει ένα αυτόνομο, ηλεκτρικό σύστημα μεταφορών το οποίο θα είναι βιώσιμο, αποτελεσματικό και ασφαλές. Γι
Σάββατο 21/12/2019 - 11:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Τα πρώτα του βήματα κάνει το λιμάνι του Χέλσινμποργκ της νότιας Σουηδίας, προκειμένου να αναπτύξει ένα αυτόνομο, ηλεκτρικό σύστημα μεταφορών το οποίο θα είναι βιώσιμο, αποτελεσματικό και ασφαλές.

Για αυτό το λόγο, οι Αρχές του λιμένα έκλεισαν μια συμφωνία με την εταιρεία τεχνολογίας Einride, η οποία έχει παρουσιάσει ήδη δύο αυτόνομα φορτηγά δίχως καμπίνα, το μικρότερο T-log των 16 τόνων και το μεγαλύτερο T-pod των 26 τόνων. Στόχος είναι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, να εφαρμόζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ δύο διαφορετικών τμημάτων στην περιοχή του λιμανιού. Στο τελευταίο στάδιο των δοκιμών, μάλιστα, τα φορτηγά της Einride θα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθούν αυτόνομα σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων έξω από το λιμάνι.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Einride, η συνεργασία με το σουηδικό λιμάνι θα επιτρέψει στην εταιρεία να διερευνήσει πώς τα αυτόνομα, ηλεκτρικά φορτηγά θα μπορούσαν να συμβάλλουν τόσο στις αποτελεσματικές όσο και στις ασφαλείς μεταφορές στις περιοχές των λιμανιών, μειώνοντας ριζικά τις εκπομπές CO2.

Υπενθυμίζεται, πως η Einride η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2016, έχει συνάψει μια συμφωνία με την εταιρεία logistics, DB Schenker, προμηθεύοντάς την με τα αυτόνομα φορτηγά T-pod, τα οποία πραγματοποίησαν πρόσφατα δοκιμαστικές διαδρομές τόσο εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας όσο και σε κοντινούς δημόσιους δρόμους.

Στο ίδιο τεύχος #380

PreviousNext