Τροχοί & TIR

Πρωτάθλημα για IVECO και Hahn (+VIDEOS)

Αυλαία έπεσε στο φετινό πρωτάθλημα European Truck Racing Championship, στις πίστες Le Mans Bugatti της Γαλλίας και Jarama της Ισπανίας. Όπως αναμενόταν, η IVECO στέφθηκε πρωταθλήτρια για 2η συνεχή χ
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Παρασκευή 13/12/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Ασταμάτητα ήταν και φέτος τα IVECO, μονοπωλώντας στις περισσότερες κούρσες τις θέσεις του βάθρου.
Ασταμάτητα ήταν και φέτος τα IVECO, μονοπωλώντας στις περισσότερες κούρσες τις θέσεις του βάθρου.

Αυλαία έπεσε στο φετινό πρωτάθλημα European Truck Racing Championship, στις πίστες Le Mans Bugatti της Γαλλίας και Jarama της Ισπανίας.

Όπως αναμενόταν, η IVECO στέφθηκε πρωταθλήτρια για 2η συνεχή χρονιά, με την ιταλική μάρκα να αποτελεί τον τεχνικό σπόνσορα της «Die Bullen von IVECO Magirus», που αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στις αγωνιστικές ομάδες «Team Schwabentruck» και «Team Hahn». Εδώ να υπενθυμίσουμε, ότι οι συμμετοχές πιλότων με άλλες μάρκες, π.χ. Mercedes, Scania, Renault κ.α. δεν υποστηρίζονται από κατασκευαστές.

Έτσι, το ίδιο αναμενόμενη ήταν και η στέψη του Jochen Hahn, με τον Γερμανό πιλότο να κατακτά με το IVECO Stralis τον έκτο τίτλο της καριέρας του στο FIA ETRC (2011, 2012, 2013, 2016, 2018 και 2019), κάτι που μάλλον φέτος κατάφερε ευκολότερα από ποτέ, καθώς κατά τους πρώτους έξι γύρους του πρωταθλήματος, κέρδιζε στις μισές από τις κούρσες που συμμετείχε. Αξίζει να σημειωθεί, πως κανένας άλλος οδηγός στη μέχρι τώρα ιστορία του θεσμού δεν έχει κατακτήσει έξι τίτλους.

Μάχες στο θρυλικό Le Mans

Με κεκτημένη ταχύτητα από το Zolder του Βελγίου, εμφανίστηκε μπροστά στο πολυπληθές κοινό της Γαλλίας ο Jochen Hahn, κερδίζοντας την πρώτη κούρσα (και 12η συνολικά) του αγωνιστικού διημέρου στο Le Mans.

Για να το καταφέρει αυτό ο Γερμανός, έπρεπε να αντιμετωπίσει την ξαφνική βροχή που έπεσε στην αρχή του αγώνα, αλλά και την πίεση του Sascha Lenz (ΜΑΝ) στις τρεις πρώτες στροφές της πίστας. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Antonio Albacete (ΜΑΝ), δίχως να καταφέρει πάντως να απειλήσει σε κανένα σημείο τον 2ο Lenz. «Στον γύρο προθέρμανσης είδα τη βροχή να έρχεται και είπα στον εαυτό μου “ok, να είσαι προσεκτικός” γιατί πρέπει να ξέρεις τα όριά σου και πότε να φρενάρεις. Ο Sascha (Lenz) ήταν κοντά και είχε ελπίδες για τη νίκη, ωστόσο στην πορεία απέκτησα μια μικρή διαφορά», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Jochen Hahn.

Η έκτη θέση στην 2η κούρσα του Le Mans ήταν αρκετή για τον Jochen Hahn για να κατακτήσει μαθηματικά τον φετινό τίτλο. «Ό,τι κάνουμε γίνεται για να κερδίζουμε και φέτος επικρατήσαμε σε πολλές κούρσες. Νιώθω ξεχωριστά, μα κυρίως αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και θαυμασμό για την ομάδα μου, την οποία θέλω και να ευχαριστήσω», δήλωσε περιχαρής ο Jochen Hahn, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει: «Πρώτη φορά κάποιος κερδίζει έξι τίτλους, οπότε είναι μια καταπληκτική ημέρα για εμάς».

Για την ιστορία, πρώτος στον 2ο αγώνα τερμάτισε ο Andre Kursim (IVECO), μπροστά από την Steffi Halm (IVECO) και τον Adam Lacko (Freightliner). Σημειώνεται, πως στην αρχή του αγώνα βγήκε η κόκκινη σημαία, ύστερα από την πολλαπλή σύγκρουση στα μισά του πρώτου γύρου, κατά την οποία το Mercedes-Benz του Norbert Kiss έπεσε πάνω στο ΜΑΝ του Rene Reinert, στέλνοντάς το πάνω στο ΜΑΝ του Luis Recuenco. Αφού μαζεύτηκαν τα συντρίμμια από την πίστα ο αγώνας συνεχίστηκε, δίχως όμως τους προαναφερθέντες πιλότους, τα φορτηγά των οποίων υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Στη 2η ημέρα του Le Mans, ο ήλιος και η βροχή εναλλάσσονταν, με τον Adam Lacko να δίνει ρεσιτάλ επί 11 γύρους στη βρεγμένη πίστα, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη φετινή του νίκη με την εμφατική διαφορά των 5,5 δλ. από τον επόμενο της κατάταξης. «Σκοτωμός» έγινε από εκεί και πίσω, με τους Antonio Albacete και Jochen Hahn να ανεβαίνουν τελικά στο podium. «Είναι πάντα ωραίο να αγωνίζεσαι σε βρεγμένη πίστα, αλλά δεν είναι ποτέ εύκολο. Είχα μια καλή εκκίνηση και η διαφορά ήρθε σχετικά γρήγορα», δήλωσε ο Adam Lacko μετά τη νίκη του.

Στο φινάλε της Γαλλίας, ο Sascha Lenz κατέκτησε την τρίτη νίκη της σεζόν με διαφορά 10,1 δλ.! Για να πάρει την πρωτιά, ο οδηγός της ΜΑΝ έπρεπε να προσπεράσει με αποφασιστικότητα αρχικά την Steffi Halm (IVECO) και στη συνέχεια τον Jamie Anderson (ΜΑΝ), ο οποίος είχε εκκινήσει από την pole position. Πίσω του τερμάτισε πρωταθλητής, ο Jochen Hahn, με την 3η Steffi Halm να ανεβαίνει στη Γαλλία για 2η φορά στο βάθρο. «Ήταν ένας πολύ ωραίος αγώνας. Όλοι ήμασταν ιδιαίτερα γρήγοροι και συνολικά ο ρυθμός ήταν εξαιρετικός καθόλη τη διάρκεια του διημέρου», είπε μετά το τέλος του αγώνα ο Sascha Lenz.

Video URL

Τίτλοι τέλους στο Jarama

Άκρως συναισθηματική ήταν η νίκη του Jochen Hahn στον πρώτο αγώνα του Jarama της Ισπανίας, καθώς ο Γερμανός πιλότος δύο ημέρες νωρίτερα είχε θρηνήσει την απώλεια του πατέρα του, Konrad Hahn, ο οποίος αποτελούσε τον μέντορά του για 20 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα, ο Hahn πήρε εμφατικά την 13η φετινή του νίκη, έχοντας την πρωτοπορία από την αρχή μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας του τερματισμού. Δεύτερος, ήταν ο «τοπικός ήρωας» Antonio Albacete και τρίτος ο Sascha Lenz (αμφότεροι με ΜΑΝ). «Χαμός» έγινε για την κατάκτηση της 4ης θέσης ανάμεσα στην Steffi Halm, τον Adam Lacko και τον Norbert Kiss, που βρήκε νικήτρια την πιλότο της IVECO. «Είμαι χαρούμενος, ακολουθήσαμε την στρατηγική μας και κερδίσαμε», δήλωσε ο Jochen Hahn.

Ιδιαίτερα επεισοδιακή ήταν η 2η κούρσα της Ισπανίας, όπου ο Adam Lacko τερμάτισε πρώτος, αλλά τελικά η νίκη πιστώθηκε στον Norbert Kiss (Mercedes-Benz), καθώς ο οδηγός του Freightliner δέχθηκε από τους αγωνοδίκες ποινή 10 δλ. επειδή έσπρωξε εκτός πίστας τον Rene Reinert. Έτσι, ο Τσέχος πρώην πρωταθλητής κατετάγη 6ος, με τους Antonio Albacete και Jochen Hahn να ανεβαίνουν αυτοί στο βάθρο. Μεγάλος κερδισμένος της κούρσας ήταν ο Oliver Janes, με τον Βρετανό πιλότο του Freightliner να κατακτά την 10η θέση γενικής και μαζί της να εξασφαλίζει τον τίτλο στο κύπελο GRAMMER TRUCK CUP. «Είμαι πολύ χαρούμενος με τη 2η θέση», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Norbert Kiss, πριν δηλαδή πάρει τη νίκη στα χαρτιά.

Την «εκδίκησή» του πήρε ο Adam Lacko στον 3ο αγώνα στην πίστα «Circuito Jarama», κατακτώντας τη νίκη ύστερα από 12 συναρπαστικούς γύρους, με τον Jochen Hahn να του ασκεί στο τέλος ασφυκτική πίεση και τελικά να τερματίζει 2ος με διαφορά μόλις 0,3 δλ. Στο τελευταίο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Antonio Albacete, ο οποίος έπρεπε νωρίτερα να προσπεράσει με το ΜΑΝ του τους Norbert Kiss και Sascha Lenz (Mercedes-Benz και ΜΑΝ αντίστοιχα). «Ήταν πολύ ωραίος αγώνας για μένα και νομίζω και για τους θεατές, καθώς είχα πίσω μου τον Jochen (Hahn) να με πιέζει», είπε ο Adam Lacko.

Την τελευταία νίκη του φετινού πρωταθλήματος κατέκτησε ο Norbert Kiss, ο οποίος είχε εκκινήσει από την 3η θέση. Αμέσως προσπέρασε τον 2ο Fabio Citignola και στη συνέχεια του πρώτου γύρου τον πρωτοπόρο Rene Reinert, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με μηχανική βλάβη. «Η θέση μου στο πρωτάθλημα (6ος) δεν είναι καλή, αλλά είμαι χαρούμενος που κλείνουμε τη σεζόν με μία νίκη και ελπίζω να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο του χρόνου», δήλωσε ο Norbert Kiss. Πίσω του τερμάτισαν ο Jochen Hahn και η Steffi Halm, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη θριαμβευτική χρονιά για την πρωταθλήτρια ομάδα «Die Bullen von IVECO Magirus».

Video URL

Το καλεντάρι του 2020

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αλλαγές σχεδιάζει η FIA για το επόμενο πρωτάθλημα ETRC, τροποποιώντας μερικώς τη σειρά των αγώνων και προσθέτοντας έναν -άγνωστο προς το παρόν- νέο αγώνα στα τέλη Ιουνίου. Για να χωρέσουν, όμως, εννέα αγώνες στο πρόγραμμα, θα πρέπει του χρόνου το πρωτάθλημα να αρχίσει περίπου ένα μήνα νωρίτερα, στα τέλη Απριλίου. Αναλυτικότερα, το προσωρινό πρόγραμμα του FIA ETRC για το 2020 έχει ως εξής:

PreviousNext