Η Hyundai Motor Company είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που συμφώνησε να συμμετάσχει στις προσπάθειες της Uber να κατασκευάσει ιπτάμενα ταξί, τα λεγόμενα Uber Air Taxis.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κορεάτικη μάρκα παρουσίασε στην έκθεση ηλεκτρονικών CES του Λας Βέγκας, ένα πρωτότυπο αεροσκάφος σε πραγματικές διαστάσεις, το S-A1. Βάσει της συμφωνίας, η Hyundai θα παράγει τα αεροσκάφη και η Uber θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης του εναέριου χώρου, συνδέσεις με τα επίγεια μέσα μεταφοράς και επικοινωνία με τους πελάτες, μέσω ενός δικτύου κοινής χρήσης και διαμοιρασμού της εναέριας κυκλοφορίας. Αμφότεροι οι εταίροι θα συμμετάσχουν στη δημιουργία των υποδομών που θα υποστηρίζουν την απογείωση και την προσγείωση των ιπτάμενων ταξί.
Mε 290 χλμ./ώρα
Σύμφωνα με τα πρώτα τεχνικά χαρακτηριστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το S-A1 έχει σχεδιαστεί για να ταξιδεύει με ταχύτητα έως και 290 χλμ./ώρα, πετώντας σε υψόμετρο 1.000-2.000 ποδών (περί τα 300-600 μέτρα) και έχοντας αυτονομία μέχρι και 100 χλμ. Το πρωτότυπο αεροσκάφος είναι πλήρως ηλεκτροκίνητο και οι μπαταρίες του απαιτούν μόλις 5-7 λεπτά για να επαναφορτιστούν. Χρησιμοποιεί κατανεμημένη ηλεκτρική πρόωση, τροφοδοτώντας πολλαπλούς ρότορες και έλικες γύρω από τον σκελετό του αεροσκάφους, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια σε περίπτωση μερικής βλάβης, αλλά και για να μειώνονται τα επίπεδα θορύβου, στοιχείο ιδιαίτερα κρίσιμο για τις αστικές πτήσεις.
Το S-A1 έχει σχεδιαστεί για να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα μεταφέροντας έως και 4 επιβάτες. Σε πρώτη φάση τον χειρισμό του αεροσκάφους θα αναλαμβάνει πιλότος, ενώ στην πορεία το S-A1 θα καταστεί αυτόνομο. Πρόθεση της Uber είναι οι δοκιμαστικές πτήσεις να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους, προκειμένου το αεροσκάφος να είναι διαθέσιμο για χρήση το 2023.