Τροχοί & TIR

Ηλεκτρικό Peugeot e-Expert με αυτονομία έως 320 χλμ. (+VIDEO)

Σε τρεις εκδόσεις μήκους και με ωφέλιμο φορτίο έως και 1.275 κιλά, θα κάνει το εμπορικό του ντεμπούτο στις ευρωπαϊκές αγορές κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, το πλήρως ηλεκτρικό Peugeot e-E
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Κυριακή 12/07/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Λανσάρεται το ηλεκτρικό Peugeot e-Expert.
Λανσάρεται το ηλεκτρικό Peugeot e-Expert.

Σε τρεις εκδόσεις μήκους και με ωφέλιμο φορτίο έως και 1.275 κιλά, θα κάνει το εμπορικό του ντεμπούτο στις ευρωπαϊκές αγορές κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, το πλήρως ηλεκτρικό Peugeot e-Expert που «υπόσχεται» αυτονομία έως και 320 χλμ.

Σε τρεις εκδόσεις μεταξονίου θα κατασκευάζεται στο Βαλανσιέν της Γαλλίας το ολοκαίνουργιο e-Expert, με το οποίο η Peugeot εισέρχεται στα ηλεκτροκίνητα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Εκτός από βαν, η γαλλική εταιρεία θα προσφέρει το νέο της μοντέλο, επιπλέον, σε εκδόσεις μεταφοράς προσωπικού (5 ή 6 θέσεων), όπως και σε εκδόσεις σασί. Το νέο Peugeot e-Expert θα διατίθεται στις εκδόσεις εξοπλισμού PRO και PREMIUM, όπως και με τα πακέτα εξοπλισμού ASPHALT και URBAN, ανάλογα με το αν προορίζεται για περιαστική ή αστική χρήση αντίστοιχα.

Φόρτιση σε μισή ώρα

Οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις μπαταρίες των 50 ή 75 kWh, οι οποίες σύμφωνα με τον κατασκευαστή προσδίδουν στο όχημα αυτονομία 230 και 320 χλμ. αντίστοιχα (πρότυπο WLTP). Οι μπαταρίες βρίσκονται κάτω από το δάπεδο και δεν επηρεάζουν τον όγκο του χώρου φόρτωσης (έως 6,6 κ.μ.).

Σε ένα Wall Box των 11 kW, η πλήρης φόρτιση των μικρών μπαταριών πραγματοποιείται σε πέντε ώρες, με αυτές των 75kWh να χρειάζονται 7,5 ώρες. Από την άλλη, σε ένα Wall Box των 7,4 kW, η πιο πάνω διαδικασία διαρκεί 7,3 και 11,2 ώρες αντίστοιχα. Σε έναν δημόσιο σταθμό ταχείας φόρτισης ισχύος 100 kW, πάλι, απαιτούνται 30 ή 45 λεπτά για να φτάσουν στο 80% οι μπαταρίες των 50 και 75 kWh αντίστοιχα.

Τρία set-up οδήγησης και δύο πέδησης

Σημειώνεται, πως το νέο e-Expert στηρίζεται στην πλατφόρμα EMP2 του ομίλου PSA και εξοπλίζεται με ηλεκτρικό κινητήρα μέγιστης απόδοσης 100 kW (136 hp) ισχύος και 260 Nm ροπής, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το καπό και νέων ΙΧ ηλεκτρικών μοντέλων της γαλλικής εταιρείας. Προσφέρονται τρεις επιλογές απόδοσης του ηλεκτρικού κινητήρα.

Συγκεκριμένα, στη θέση «Eco» το ζητούμενο είναι η μέγιστη αυτονομία και για αυτό η απόδοση του κινητήρα περιορίζεται στα 60 kW ισχύος και στα 190 Nm ροπής. Η επιλογή «Normal» (80 kW και 210 Nm) προτείνεται για τυπική καθημερινή χρήση. Η μέγιστη απόδοση του κινητήρα προσφέρεται στη λειτουργία «Power» και χρησιμοποιείται όταν μεταφέρεται βαρύ φορτίο ή όταν οι οδικές συνθήκες το απαιτούν. Αξίζει να αναφερθεί, πως μέσω του νέου επιλογέα «e-Toggle» του αυτόματου κιβωτίου, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει έναν από τους δύο τρόπους πέδησης. Στη λειτουργία «Moderate» τα φρένα έχουν τη συνήθη απόδοση, ενώ αν ο οδηγός πατήσει το «Β» στο κιβώτιο, ενεργοποιείται η λειτουργία «Augmented» και το όχημα επιβραδύνει έντονα με το που οδηγός σηκώσει το πόδι του από το γκάζι. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάκτηση της ενέργειας πέδησης είναι μεγαλύτερη και οι μπαταρίες φορτίζουν εν κινήσει περισσότερο.

Άνεση και ασφάλεια για τον οδηγό

Αξίζει να αναφερθεί, πως ο οδηγός μπορεί να πραγματοποιήσει τη φόρτιση των μπαταριών είτε μέσω της οθόνης αφής του οχήματος είτε από το smartphone με την εφαρμογή «MyPeugeot», μέσω της οποίας μπορεί να ρυθμίσει από απόσταση και τη θερμοκρασία της καμπίνας. Σημαντικό είναι πως χάρη στην υπηρεσία «Free2Move Services», ο οδηγός έχει πρόσβαση σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο χιλιάδων σταθμών ταχείας φόρτισης. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα ο οδηγός να προεπιλέξει τους σταθμούς που επιθυμεί βάσει του δρομολογίου και της χρέωσης της φόρτισης, ώστε το GPS να τον καθοδηγήσει στις επιλογές του.

Ανάλογα με την έκδοση, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του μια σειρά από επικουρικά συστήματα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα άνεσης και ενεργητικής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων συναντάμε τις εξής τεχνολογίες: «Hands-free» άνοιγμα των πλευρικών θυρών, είσοδος και ξεκίνημα χωρίς κλειδί, Heads-up display, Grip Control, Visiopark 1, ρυθμιστής/περιοριστής ταχύτητας, προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, προειδοποίηση σύγκρουσης, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, προειδοποίηση απόσπασης προσοχής, αναγνώριση σήμανσης ΚΟΚ, σύστημα παρακολούθησης τυφλών σημείων και προειδοποίηση για ύπαρξη πεζών μπροστά και πίσω από το όχημα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον αντιπρόεδρο του Groupe PSA, Xavier Peugeot, να μιλάει για τα ηλεκτρικά LCV του ομίλου.

PreviousNext