Η Scania φάνηκε αποφασισμένη να συνεχίσει την εξέλιξη των φοβερών V8, με τη βεβαιότητα πως τουλάχιστον μέχρι το 2030 τα επιβλητικά οχτακύλινδρα θα εξελίσσονται συνεχώς. Κι όχι μόνο για λόγους πρεστίζ και κύρους ιδιοκτησίας. Η ζήτηση για συνδυασμούς των 60 τόνων μικτού ή και παραπάνω βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, καθώς αρκετές χώρες επιτρέπουν πλέον παρόμοια οχήματα με ή χωρίς ειδική άδεια, και τα Scania V8 μοιάζουν ιδανικά για την έλξη υπερβαρέων συρμών, χάρη στα τεράστια αποθέματα ροπής και ισχύος. Επιπρόσθετα, σε χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία και φυσικά, Ελλάδα, τα Scania V8 ποτέ δεν έπαψαν να είναι περιζήτητα, για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων με φουλ τονάζ.
Το λανσάρισμα της νέας σειράς κινητήρων Scania V8 σε τέσσερις εκδόσεις ισχύος στα 530, 590, 660 και 770 hp άλογα μαζί με τη νέα γενιά κιβωτίων G 33, συνδυάζουν τις υψηλές επιδόσεις στον δρόμο με μειωμένη έως και 6% κατανάλωση καυσίμου.
Η μεγάλη είδηση για τους αναγνώστες μας δεν είναι τόσο τα συν 40 hp (μέγιστη ροπή 3.700 Nm στις 1.000-1.450 σ.α.λ.) του νέου «770» σε σχέση με το απερχόμενο 730, αλλά το γεγονός ότι, χρησιμοποιεί πλέον το ίδιο μπλοκ των 16,4 λίτρων–αυτό που έκανε το τρομερό V8 Scania 650 ένα από τα πιο δημοφιλή φορτηγά που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Αν, λοιπόν, σκεφτεί κανείς την απόδοση του «650» και σε αυτήν προσθέσει 120 hp και 400 Nm, έχει κάθε λόγο να περιμένει εξωπραγματική απόδοση από το νέο βασιλιά του δρόμου.
Τα νέα V8 βασίζονται στα υπάρχοντα μοντέλα, φέρουν πάντως 70 νέα εξαρτήματα και πληθώρα βελτιώσεων. Στη Scania, ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει: δύσκολα θα βρεθεί οδηγός να παραπονεθεί για τα φορτηγά της τρέχουσας γενιάς, οπότε όλες οι επεμβάσεις έχουν στόχο αποκλειστικά την πιο ραφιναριμένη λειτουργία του V8 και, αναμενόμενα, την ακόμη πιο επιβλητική απόδοση. Έτσι, τοποθετήθηκε νέα ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης EMS (Engine Management System) για τον κινητήρα, ενώ νέο είναι και το AMS σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων στην εξαγωγή, με τη δοσολογία του AdBlue να γίνεται πλέον σε δύο σημεία αντί για ένα –πρώτα αμέσως πίσω από το φρένο καυσαερίων (κλαπέτο) κι έπειτα στη συνήθη θέση μέσα στο σιλανσιέ, το «κουτί», όπως συνηθίζεται να λέγεται. Με αυτό τον τρόπο, το AdBlue εξατμίζεται καλύτερα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλών φορτίων, αφού η θερμοκρασία κοντά στην πολλαπλή εξαγωγής είναι υψηλότερη. Έτσι, όχι μόνο βελτιώνεται η στρατηγική επεξεργασίας καυσαερίων, αλλά αυξάνεται και η αποδοτικότητα. Όλα τα νέα V8 φέρουν νέα αντλία καυσίμου υψηλής πίεσης όπου, όλα τα τμήματά της ελέγχονται συνεχώς. Τόσο η έγχυση όσο και η πίεση κοντρολάρονται με νέα διαγνωστικά ενώ μέριμνα έχει δοθεί στη μειωμένη κατανάλωση λιπαντικού κινητήρα.
Αυξημένη είναι επίσης η σχέση συμπίεσης και η μέγιστη πίεση στους κυλίνδρους για καλύτερη καύση και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου. Όλα τα στοιχεία του ψεκασμού καυσίμου ελέγχονται μεμονωμένα από το σύστημα ΑΙΜ (Active Inlet Metering). Όπως επιτάσσουν τα ήθη της αυτοκινητοβιομηχανίας, απώτατος στόχος της εξέλιξης κάθε νέου κινητήρα είναι οι μειωμένες τριβές στο εσωτερικό του, και η Scania δεν αποτελεί εξαίρεση. Πέρα από την προφανή λύση, τη χρήση δηλαδή λιπαντικών με ιδιότητες ανήκουστες πριν από μερικά χρόνια, όλα σχεδόν τα «σωθικά», από πιστόνια και κυλινδροκεφαλές μέχρι βαλβίδες, των νέων κινητήρων είναι ενισχυμένα και κατασκευασμένα με νέα μίγματα, ώστε όχι μόνο να είναι εφικτή η μεγαλύτερη χρονικά απόσταση μεταξύ των σέρβις, αλλά και για να μειωθούν οι εσωτερικές απώλειες, και να εξασφαλιστεί η μακροζωία. Αυξάνοντας συνεχώς την πίεση ψεκασμού, και την ισχύ των κινητήρων, γρανάζια, πιστόνια, κυλινδροκεφαλές, βαλβίδες και άλλα εξαρτήματα, πρέπει να είναι ανθεκτικά, και η Scania έκανε ακριβώς αυτό, με σκοπό να πετύχει τον διπλό, και κάπως αντικρουόμενο στόχο της, δηλαδή να αυξήσει ταυτόχρονα τα διαστήματα μεταξύ των σέρβις και την αντοχή του κινητήρα σε μακρόχρονη χρήση.
Φόβος και τρόμος
Σε ό,τι έχει να κάνει με το νέο «770» με κωδικό κινητήρα DC16 123, η είδηση βρίσκεται στη χρήση του ίδιου μπλοκ με τα υπόλοιπα V8 της νεότερης παραγωγής. Αυτό σημαίνει «SCR μόνο» τεχνολογία πλέον, τουρμπίνα σταθερής γεωμετρίας με ρουλεμάν για άμεση απόκριση, και πολλαπλή εξαγωγής single bank, όπως και τα υπόλοιπα τρία V8, και μείον 75 κιλά βάρος. Η Scania υπόσχεται ατόφια V8 ηχητική υπογραφή χάρη στη νέα πολλαπλή εξαγωγής, με το μπάσο γουργουρητό στις χαμηλές στροφές και τη σχετική εξαλλοσύνη πιο ψηλά, αρκεί να έχεις ανοιχτά παράθυρα, διαφορετικά η κορυφαία ηχομόνωση πνίγει κάθε θόρυβο που επιχειρεί να εισέλθει στην καμπίνα. Η εκπληκτική απόδοση του γνωστού «650» αφήνει πολλές υποσχέσεις για το νέο «770» το οποίο, έχοντας τα ίδια χαρακτηριστικά λειτουργίας με το «650» συν την επιπλέον ισχύ και ροπή, όχι μόνο κερδίζει επάξια τον τίτλο του πιο δυνατού φορτηγού στον κόσμο, αλλά κερδίζει και την εκτίμηση των φίλων της μάρκας και των επαγγελματιών της μεταφοράς. Παραγγελίες ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου, με τις παραδόσεις να αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Νέα κιβώτια ταχυτήτων
Η Scania επένδυσε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στην εξέλιξη νέων αυτοματοποιημένων κιβωτίων ταχυτήτων, τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν όλα τα υπάρχοντα Opticruise. Είναι χαρακτηριστικό πως, δεν υπάρχει ούτε ένα κοινό εξάρτημα μεταξύ των κιβωτίων ταχυτήτων της τρέχουσας γενιάς και των νέων. Τα ολοκαίνουργια G33CM όπως ονομάζονται, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αρχικά σε τρία από τα τέσσερα –όχι ακόμη στο «770»- V8 μοντέλα καθώς και σε όσα Scania «φοράνε» τους πιο δυνατούς εξακύλινδρους κινητήρες στα 500 και 540 hp. Τα νέα κιβώτια κρίθηκαν απαραίτητα, για να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την αποδοτικότητα των νέων Scania και είναι διαθέσιμα για παραγγελία ταυτόχρονα με τα καινούργια V8.
Το κέλυφος των νέων κιβωτίων είναι αλουμινένιο, και το συνολικό βάρος 60 κιλά χαμηλότερο από τα υπάρχοντα GRS905, χάρη και στις ελαφρώς μικρότερες διαστάσεις. Τα επίπεδα θορύβου είναι κατά μέσο όρο 3,5 ντεσιμπέλ πιο χαμηλά και με τη χρήση μόνο δύο συγχρονιζέ (αντί για εφτά) ανάμεσα σε «αργό»-«γρήγορο» και με άξονες ικανούς να διαχειριστούν μεγαλύτερη ροπή, τα νέα κιβώτια αναμένεται να είναι πιο ανθεκτικά καθώς διαθέτουν και γρανάζια μεγαλύτερης διαμέτρου. Υπάρχει νέα σχέση όπισθεν για ταχύτητα έως 54 χλμ./ώρα, καινούρια, πιο ομαλή λειτουργία έρπυσης, επιλογή από εννέα νέους δυναμολήπτες (ΡΤΟ) και εκτιμώμενη μείωση κατανάλωσης 1% (μόνο από τη μετάδοση). Αναφορικά με την όπισθεν, υπάρχουν οχτώ σχέσεις, κάτι το οποίο επιτρέπει στα νέα Scania να αγγίζουν ταχύτητες έως και 54 χλμ./ώρα κινούμενα προς τα πίσω. Μια τέτοια δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν χωματουργικά φορτηγά με ανατροπή χρειάζεται να κινούνται συχνά για μεγάλες αποστάσεις με όπισθεν, λ.χ., μέσα σε τούνελ σε εργοτάξια.
Όλοι οι δυναμολήπτες (ΡΤΟ) έχουν αυξημένη απόδοση και υψηλή ευελιξία χρήσης. Χάρη στην υψηλή ροπή που διαθέτουν οι δυναμολήπτες, τα πλαίσια των φορτηγών μπορούν να δεχτούν βαριές υπερκατασκευές, όπως μεγάλες μπετονιέρες, αντλίες μπετού, ειδικά μηχανήματα κ.α. Τα νέα EK PTO παίρνουν κίνηση από το βολάν, είναι τοποθετημένα μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου, και διατίθενται με τέσσερις διαφορετικές σχέσεις λειτουργίας, και δυνατότητα τοποθέτησης σε τρεις θέσεις πάνω στο όχημα.
Αν και η εξέλιξη ενός νέου κιβωτίου ταχυτήτων είναι από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες που μπορεί να αναλάβει ένας κατασκευαστής, η Scania δεν είχε επιλογές. Όλοι οι κινητήρες που κατασκευάζει πλέον, είναι σχεδιασμένοι να αποδίδουν τα μέγιστα σε πολύ χαμηλές στροφές, τα μικτά βάρη αυξάνονται συνεχώς και κατά συνέπεια η βέλτιστη οδηγησιμότητα απαιτεί τελείως διαφορετικό σχεδιασμό, ενώ και η μείωση των τριβών στο εσωτερικό είναι απαραίτητη συνθήκη. Η Scania πάντα σχεδίαζε γραμμές μετάδοσης κίνησης όπου η μέση απαιτούμενη ροπή για κίνηση στον αυτοκινητόδρομο αποδίδονταν σε πολύ χαμηλές στροφές. Έτσι, αν πριν μερικά χρόνια οι 1.400 σ.α.λ. σε δρομολόγιο στην εθνική θεωρούνταν «χαμηλές» τώρα αυτό το φάσμα έχει κατέβει στις περίπου 1.050 σ.α.λ. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, των νέων σασμάν Opticruise είναι η ευρύτερη κλιμάκωση με την τελευταία σχέση να αποτελεί μια ιδανική overdrive, ικανή να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη ροπή σε μεγαλύτερο εύρος στροφών, αποκλείοντας έτσι το «κρέμασμα» του κινητήρα.
Κλείνοντας, να πούμε ότι ο ερχομός του «770» έφερε, εκτός των άλλων, και ένα αίσθημα ικανοποίησης στους φανατικούς οπαδούς της μάρκας, που για αρκετά χρόνια περίμεναν την ώρα και τη στιγμή που ο «δράκος» θα έκανε την υπέρβαση!