Τροχοί & TIR

Το πρώτο ηλεκτρικό ταξί της Ελλάδας

Στην εταιρεία Taxiplon ανήκει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό ταξί της χώρας μας, ένα Nissan LEAF, το οποίο χάρη στη μπαταρία των 62 kWh είναι σε θέση να διανύει έως και 528 χλμ. με μία μόνο φόρτιση. «Η η
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Κυριακή 08/11/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
To Nissan LEAF της Taxiplon.
To Nissan LEAF της Taxiplon.

Στην εταιρεία Taxiplon ανήκει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό ταξί της χώρας μας, ένα Nissan LEAF, το οποίο χάρη στη μπαταρία των 62 kWh είναι σε θέση να διανύει έως και 528 χλμ. με μία μόνο φόρτιση.

«Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Και είναι ένα γεγονός που υποδεχόμαστε όλοι με πολύ μεγάλη ικανοποίηση αλλά και μεγάλες προσδοκίες. Η Taxiplon, με το πρώτο ηλεκτρικό ταξί στην Ελλάδα, ένα αυτοκίνητο που προσφέρει αυτονομία έως 528 χλμ. αλλά και ταυτόχρονα μηδενικούς ρύπους, ανοίγει νέους δρόμους. Τα ταξί με μηδενικούς ρύπους είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλουν πάρα πολύ στο να αναπνέουμε πολύ καθαρότερο αέρα στις πόλεις μας», δήλωσε μεταξύ άλλων κατά την πρόσφατη τελετή παράδοσης του ταξί, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., κ. Τάκης Θεοχαράκης.

«Η Taxiplon με αυτήν την πρωτοβουλία, κάνει ένα μικρό πρώτο βήμα προς την μείωση των ρύπων και του θορύβου που τόσο πολύ ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Αθήνας, προσφέροντας παράλληλα μία απαράμιλλη εμπειρία άνεσης στους επιβάτες που θα την επιλέξουν για τις μετακινήσεις τους στην πόλη», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Taxiplon A.E., κ. Αργύρης Κατσαντώνης.

Nissan LEAF με αυτονομία έως και 528 χλμ.

Σημειώνεται, πως το Nissan LEAF προσφέρεται στη βασική έκδοση με μπαταρίες 40 kWh, που του προσδίδουν αυτονομία 389 χλμ. και οι οποίες τροφοδοτούν με ενέργεια τον κινητήρα των 110 kW (150 PS) και 320 Nm.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη έκδοση σε τιμές που ξεκινούν από τις 24.630€ (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στην αρχική τιμή και με απόσυρση παλαιού οχήματος).

Σε ό,τι αφορά στην έκδοση «e+», αυτή εξοπλίζεται με έναν ισχυρότερο ηλεκτρικό κινητήρα απόδοσης 160 KW (217 PS) ισχύος και 340 Nm ροπής, που επιτρέπει στο όχημα να πραγματοποιεί το 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,9 δλ. Επιπλέον, το LEAF e+ φέρει τις μπαταρίες των 62 KWh για αυτονομία κίνησης μέχρι και 528 χλμ. (κύκλος WLTP). Σε ένα wallbox των 6,6 kW, η πλήρης φόρτιση των μπαταριών διαρκεί 11,5 ώρες, ενώ σε έναν ταχυφορτιστή των 50 KW η μπαταρίες χρειάζονται 90 λεπτά για να φτάσουν από το 0% στο 80%.

Αξίζει να αναφερθεί, κλείνοντας, πως το Nissan LEAF μεταξύ άλλων διαθέτει τις τεχνολογίες οδήγησης: ProPILOT (σύστημα υποστήριξης του οδηγού), ProPILOT Park (σύστημα αυτόνομης στάθμευσης) και e-Pedal, που επιτρέπει ουσιαστικά την οδήγηση του οχήματος μόνο με το πεντάλ του γκαζιού.

Στο ίδιο τεύχος #391

PreviousNext