Ο χρόνος λένε ότι είναι ο χειρότερος εχθρός για τα μηχανήματα, αλλά εμείς δεν συμφωνούμε με την άποψη αυτή. Πιστεύουμε ότι ο πραγματικός εχθρός τους είναι η αδιαφορία των ανθρώπων όταν τα εγκαταλείπουν. Μόνο σε αυτή την περίπτωση το σίδερο ή το μηχάνημα καταστρέφεται ολοκληρωτικά.

Αν όμως έχει τη δέουσα προσοχή από τους ανθρώπους, τότε θα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για πολλά χρόνια ακόμη, είτε εκτελώντας δρομολόγια, είτε ακόμη και σαν έκθεμα σε ένα μουσείο για να μαθαίνουν οι νέες γενιές σημαντικά πράγματα για το παρελθόν και τους προγόνους τους. Ιδιαίτερα βέβαια για τα λεωφορεία που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στις επιβατικές μεταφορές της χώρας μας, βοηθώντας παράλληλα στην ανάπτυξή της, θεωρούμε ότι αξίζουν μια καλύτερη τύχη. Σήμερα, αρκετά λεωφορεία της δεκαετίας του ’60 και του ’70 είναι παρατημένα σε χωράφια, περιμένοντας τη στιγμή που θα γίνουν παλιοσίδερα, ενώ θα μπορούσαν κάποια να ανακατασκευαστούν και να φυλάσσονται σε στεγασμένο χώρο.

Ευτυχώς, η ιδιωτική πρωτοβουλία και το μεράκι κάποιων ανθρώπων δίνει ζωή σε αυτά και σε εμάς την ευκαιρία να τα θαυμάζουμε και να τα φωτογραφίζουμε. Μια τέτοια περίπτωση ανθρώπου αποτελεί ο Κώστας Φωτόπουλος από την Κοζάνη, ιδιοκτήτης του γνωστού τουριστικού γραφείου Hermes Tours, ο οποίος ανακατασκεύασε ένα παλιό λεωφορείο Mercedes-Benz LP-321 μοντέλο του 1962. Με αυτό κάναμε βόλτα στην πόλη και στα γειτονικά χωριά και οι εντυπώσεις μας ήταν οι καλύτερες. Ακολουθήστε μας…

Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Νοεμβρίου (391) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.