Τροχοί & TIR

Στο δρόμο με τα ηλεκτρικά Peugeot e-Expert & Citroen e-Jumpy (+VIDEO)

Διατηρώντας όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν το Peugeot Expert και το Citroen Jumpy δημοφιλή στο ευρύ κοινό, το Group PSA εξέλιξε τις νέες ηλεκτροκίνητες εκδόσεις οι οποίες προσφέρουν υψηλή α
από Παύλος Μαυρομύτης | Παρασκευή 01/01/2021 - 01:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Το e-Expert (φωτό) και το e-Jumpy είναι διαθέσιμα σε τρία διαφορετικά μήκη αμαξώματος (4.60, 4.95 και 5.30 μέτρα).
Το e-Expert (φωτό) και το e-Jumpy είναι διαθέσιμα σε τρία διαφορετικά μήκη αμαξώματος (4.60, 4.95 και 5.30 μέτρα).

Διατηρώντας όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν το Peugeot Expert και το Citroen Jumpy δημοφιλή στο ευρύ κοινό, το Group PSA εξέλιξε τις νέες ηλεκτροκίνητες εκδόσεις οι οποίες προσφέρουν υψηλή απόδοση και εκμετάλλευση και φυσικά μηδενικούς ρύπους. Είχαμε την ευκαιρία να τα οδηγήσουμε σε μικτές διαδρομές λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι αξιολογώντας την οδηγική συμπεριφορά, την αυτονομία και τα στοιχεία εκμετάλλευσης.

Αμάξωμα - Βάρη

Ο πελάτης ανάλογα με τις μεταφορικές του ανάγκες μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία διαφορετικά μήκη αμαξώματος, στην Compact (XS για το e-Jumpy) στα 4.60 μέτρα, την Standard (M) στα 4.95 μέτρα και την Long (XL) στα 5.30 μέτρα. Να αναφέρουμε ότι με το σύστημα Moduwork μπορούν να τοποθετηθούν στο χώρο φόρτωσης και κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού αντικείμενα μήκους έως και 3,23 μέτρα, ακόμα και στην πιο κοντή έκδοση. Επίσης με το σύστημα αυτό αυξάνεται ο ωφέλιμος όγκος στην κλούβα και συγκεκριμένα από τα 4.6 κ.μ στα 5,1 κ.μ στην κοντή έκδοση, από 5.3 κ.μ στα 5.8 στη μεσαία έκδοση και από τα 6.1 κ.μ στα 6.6 κ.μ στη μακρύτερη έκδοση. Το ωφέλιμό τους είναι 1.275 κιλά, έναντι 1.405 που είναι στα συμβατικά μοντέλα, εξαιτίας του επιπλέον βάρους των μπαταριών. Τα νέα e-Expert και e-Jumpy προσφέρονται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους αμαξώματος, ως επαγγελματικό βαν, Crew cab με διπλή καμπίνα και χώρο φόρτωσης, Platform cab (σασί) και ως επιβατική έκδοση.

Μπαταρίες –Ηλεκτροκινητήρας

Το e-Expert και το e-Jumpy είναι διαθέσιμα σε δύο μεγέθη μπαταριών ιόντων λιθίου: με 50 kWh και έως 230 χιλιόμετρα αυτονομία ή με 75 kWh και έως 330 χιλιόμετρα αυτονομία. Οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες κάτω από το δάπεδο, εξασφαλίζοντας χαμηλό κέντρο βάρους και κατ' επέκταση, σταθερότητα στο δρόμο, και αποτελούνται από 18 και 27 συστοιχίες (modules). Οι μπαταρίες καλύπτονται από εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χλμ. και διατίθενται με τριφασικό φορτιστή 11 kW ή μονοφασικό 7.4 kW.

H φόρτιση της μπαταρίας γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως μέσω οικιακής παροχής όπου για μια πλήρη φόρτιση χρειάζονται 31 ώρες για την μπαταρία 50 kWh ή 47 ώρες για την 75kWh, μέσω ενισχυμένης παροχής σε 15 ώρες για την μπαταρία των 50 kWh ή 23 ώρες για την 75kWh, σε wall box απόδοσης 7.4 kW απαιτούνται 7,5 ώρες για την μπαταρία 50 kWh ή 11,20 ώρες για την 75kWh ενώ σε 11 kW απαιτούνται 5 ώρες για την μπαταρία 50 kWh ή 7,5 ώρες για την 75kWh και σε ταχυφορτιστή 30 λεπτά (0-80%) για την μπαταρία 50 kWh ή 45 λεπτά για την 75kWh.

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει απόδοση 100 Kw (136 ίπποι), μέγιστη ροπή 260 Nm και η τελική ταχύτητα του οχήματος περιορίζεται στα 130 χλμ/ώρα.

Εργονομικό εσωτερικό

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η εργονομία και οι πλούσιοι αποθηκευτικοί χώροι, που φτάνουν μέχρι τα 100 λίτρα. Στο κέντρο του ταμπλό είναι τοποθετημένη οθόνη αφής από την οποία ο οδηγός έχει πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες του οχήματος, το τηλέφωνο και το GPS.

Η θέση του ηλεκτρικού χειρόφρενου στη δεξιά πλευρά του καθίσματος θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τον οδηγό, καθώς είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο. Στην αριστερή πλευρά του νέου πίνακα οργάνων βρίσκεται το κοντέρ και δίπλα του το Powermeter το οποίο ενημερώνει τον οδηγό σχετικά με το επίπεδο κατανάλωσης της μπαταρίας (Eco για βέλτιστη εκμετάλλευση ενέργειας, Power για μέγιστη ισχύ και Charge για ανάκτηση ενέργειας). Επίσης με ψηφιακή ένδειξη ο οδηγός ενημερώνεται σχετικά με το ποσοστό επάρκειας της μπαταρίας.

Συστήματα ασφαλείας

Τα e-Expert και e-Jumpy εξοπλίζονται με πολλά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης κάνοντας το έργο του οδηγού ευκολότερο. Το σύστημα Lane Departure Warning προειδοποιεί τον οδηγό με ένα ηχητικό σήμα όταν το όχημα παρεκκλίνει της πορείας του, ενώ με το Blind Spot Monitoring αναβοσβήνει μια ένδειξη στον καθρέφτη όταν πλησιάζει κάποιο άλλο όχημα. Πολύ σημαντικό σύστημα είναι το Collision Risk Alert, το οποίο προειδοποιεί τον οδηγό για πιθανή πρόσκρουση με το προπορευόμενο όχημα.

Το σύστημα Driver Attention Alert εντοπίζει τυχόν μειωμένη επαγρύπνηση του οδηγού και τον ενημερώνει σχετικά με οπτικές ενδείξεις. Επιπλέον και τα δύο ηλεκτρικά οχήματα εφοδιάζονται με το Hill Start Assist για ομαλή εκκίνηση σε ανηφόρες καθώς και με περιοριστή ταχύτητας και αναγνώρισης σημάτων. Να αναφέρουμε επίσης ότι με το σύστημα Grip Control (ελέγχεται μέσω περιστροφικού διακόπτη), ο οδηγός επιλέγει το πρόγραμμα που επιθυμεί ανάλογα με την κατάσταση του οδοστρώματος. Στην άμμο για παράδειγμα λειτουργούν οι δύο κινητήριοι τροχοί συγχρονισμένα βοηθώντας το αυτοκίνητο να ξεκολλήσει, ενώ στο χιόνι μεταδίδεται περισσότερη ροπή στον τροχό με την καλύτερη πρόσφυση.

Χώρος φόρτωσης

Οι πλαϊνές συρόμενες πόρτες μπορούν να είναι ηλεκτρικές και ανοιγοκλείνουν με μία κίνηση του πέλματος του οδηγού κάτω από τον σένσορα, βοηθώντας τον σημαντικά όταν έχει αντικείμενα στα χέρια του. Η πίσω δίφυλλη πόρτα ανοίγει στις 90 και 180 μοίρες και το κατώφλι φόρτωσης βρίσκεται χαμηλά στα 510 χιλιοστά. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη, η κλούβα μπορεί να επενδυθεί στις πλαϊνές πλευρές για την καλύτερη προστασία της από χτυπήματα και γδαρσίματα.

Στο εσωτερικό του χώρου φόρτωσης υπάρχουν δύο φώτα με επαρκή φωτισμό για τις βραδινές παραδόσεις. Το μήκος της κλούβας, ανάλογα με την έκδοση, κυμαίνεται από 2.162 χιλιοστά έως 2.862 και με το σύστημα Moduwork αυξάνεται μέχρι τα 4.026 χιλιοστά. Στο εσωτερικό της πιο κοντής έκδοσης χωρούν δύο ευρωπαλέτες ενώ στις υπόλοιπες εκδόσεις, τρεις ευρωπαλέτες.

Δυνατό στον δρόμο

Είχαμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε το e-Expert και το e-Jumpy με τον ηλεκτροκινητήρα των 100 Kw (136 ίπποι) και τη ροπή των 265 Nm σε αστικές και υπεραστικές διαδρομές με την ανώτατη ταχύτητα να αγγίζει τα 130 χλμ/ώρα. Να αναφέρουμε ότι η λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα είναι εντελώς αθόρυβη και ο μοναδικός θόρυβος προέρχεται από την κύλιση των ελαστικών και το παρμπρίζ, σε υψηλές ταχύτητες. Τα 0-100 χλμ/ώρα έρχονται σε 13,1 δτλ. και η απόσταση 0-1.000 μέτρων καλύπτεται σε 35,8 δτλ.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρία διαφορετικά προγράμματα για τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα, την Eco , τη Normal (80 Kw) και την Power (100 Kw). Με τη λειτουργία Eco επιτυγχάνεται η μέγιστη οικονομία, όπου το επίπεδο της μπαταρίας μειώνεται αργά και οι επιδόσεις του κινητήρα είναι πιο περιορισμένες, μέχρι 60 kW. Την χρησιμοποιήσαμε κυρίως στο κέντρο της πόλης όπου δεν χρειαζόμασταν αυξημένες επιδόσεις. Πατώντας απότομα το γκάζι, με επιλεγμένη τη λειτουργία Eco, η ταχύτητα ανεβαίνει από τα 60 στα 78 χλμ/ώρα σε έξι δτλ.

Η λειτουργία Normal (80 kW) είναι η ενδεδειγμένη για καθημερινή χρήση, όπως μας ενημέρωσαν τα στελέχη της γαλλικής εταιρείας, καθώς προσφέρει οικονομία στην μπαταρία αλλά και καλές επιδόσεις στο δρόμο.

Η λειτουργία Power (100kW)είναι αυτή που θα ενθουσιάσει περισσότερο τον οδηγό και ενδείκνυται για την περίπτωση μεταφοράς βαρέων φορτίων. Να αναφέρουμε ότι σε 4 δτλ. Ανεβάζει την ταχύτητα από τα 40 στα 76 χλμ./ώρα. Η λειτουργία Power εξασφαλίζει γρήγορες επιδόσεις, ακόμη και όταν το όχημα κινείται με το μέγιστο μικτό βάρος του.

Γενικότερα στο δρόμο, μας άρεσε η εξαιρετική ποιότητα κύλισης των οχημάτων καθώς και το καλοζυγισμένο σύστημα διεύθυνσης. Επιπλέον η φόρτιση κατά την κίνηση γίνεται ταχύτατα, είτε με το ρολάρισμα, είτε με την πέδηση , ενώ οι επιβάτες δεν αισθάνονται σχεδόν καθόλου τη διαδικασία ανάκτησης.

Στο δια ταύτα τα δύο μοντέλα του Group PSA βάζουν γερές βάσεις στην κατηγορία τους με δύο μοντέλα, e-Expert και e-Jumpy, τα οποία αυτή τη στιγμή προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες τους, τόσο από θέμα επιδόσεων του ηλεκτροκινητήρα όσο και επάρκειας της μπαταρίας τους. Άλλωστε σύμφωνα με μελέτες των υπευθύνων της γαλλικής εταιρείας, το 44% των οδηγών βαν δεν οδηγούν περισσότερα από 300 χλμ την ημέρα, ενώ το 88% λιγότερα από 200 χλμ. την ημέρα. Οπότε με την αυτονομία των 330 χιλιομέτρων (75 kWh) που εξασφαλίζουν οι μπαταρίες των δύο μοντέλων είναι βέβαιο ότι αρκεί με το παραπάνω για τις ημερήσιες μεταφορές.

 

Στο ίδιο τεύχος #393

PreviousNext