Τροχοί & TIR

Ηλεκτρικό e-Berlingo Van με αυτονομία έως 275 χλμ. (+VIDEO)

Τον χορό των μικρών ηλεκτρικών van του Group PSA, ανοίγει η Citroen με το λανσάρισμα του e-Berlingo Van, το οποίο θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις μήκους, την «Μ» των 4,40 μέτρων και την «XL» των 4,75
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Δευτέρα 01/02/2021 - 06:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση απέκτησε το Berlingo Van, το οποίο από το 1996 μέχρι σήμερα, έχει σημειώσει περισσότερες από 1,6 εκ. πωλήσεις παγκοσμίως.
Μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση απέκτησε το Berlingo Van, το οποίο από το 1996 μέχρι σήμερα, έχει σημειώσει περισσότερες από 1,6 εκ. πωλήσεις παγκοσμίως.

Τον χορό των μικρών ηλεκτρικών van του Group PSA, ανοίγει η Citroen με το λανσάρισμα του e-Berlingo Van, το οποίο θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις μήκους, την «Μ» των 4,40 μέτρων και την «XL» των 4,75 μέτρων. Το ύψος αμφότερων των εκδόσεων είναι στα 1,84 μέτρα, γεγονός που προσδίδει στο όχημα μεγάλη αστική ευχρηστία, όπως και ο κύκλος στροφής των 10,8 μέτρων.

Σε ό,τι αφορά στις μεταφορικές δυνατότητες του οχήματος, χάρη στην αναδίπλωση του καθίσματος του συνοδηγού (μόνο στην τριθέσια έκδοση Extenso Cabin), είναι εφικτή η μεταφορά αντικειμένων μήκους έως και 3,09 μέτρων στη μικρή έκδοση και μέχρι 3,44 μέτρων στη μεγάλη. Ο όγκος του χώρου φόρτωσης είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν των συμβατικών εκδόσεων (από 3,3 έως 4,3 κ.μ.) και επιπλέον, το εσωτερικό πλάτος των 1,23 μέτρων ανάμεσα στους θόλους, επιτρέπει την κατά μήκος μεταφορά δύο ευρωπαλετών. Ανάλογα με την έκδοση, το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο και η ελκτική ικανότητα ορίζονται στα 800 και 750 κιλά αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως το ωφέλιμο των «κανονικών» εκδόσεων του Berlingo Van, είναι από 650 έως 1.000 κιλά.

Ισχύς 136 ίππων και τρία «drive modes»

Το νέο e-Berlingo Van φέρει τη γνωστή ηλεκτρική γραμμή κίνησης που τοποθετεί το Group PSA στα μοντέλα που στηρίζονται στην ηλεκτρική πλατφόρμα e-CMP. Λόγος γίνεται για έναν ηλεκτρικό κινητήρα μέγιστης ισχύος 100 kW (136 hp) και ροπής 260 Nm, ο οποίος προσδίδει στο όχημα τελική ταχύτητα 130 χλμ./ώρα. Οι παραπάνω τιμές επιτυγχάνονται όταν ο οδηγός έχει επιλέξει –μέσω του σχετικού διακόπτη– τη λειτουργία «Power», η οποία βελτιστοποιεί την απόδοση του οχήματος υπό συνθήκες πλήρους φορτίου. Εναλλακτικά, μπορεί να επιλεγεί η λειτουργία «Normal» (80 kW/180 Nm) για έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην αυτονομία και στον δυναμισμό ή η «Eco» (60 kW/190 Nm), χάρη στην οποία βελτιστοποιείται η κατανάλωση της ενέργειας, μέσω της μείωσης της απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα και του συστήματος ψύξης/θέρμανσης.

Μπαταρίες 50 kWh για φόρτιση σε 30 λεπτά

Οι υποψήφιοι αγοραστές του e-Berlingo Van δεν έχουν επιλογή ως προς το μέγεθος των μπαταριών που θα φέρει το όχημά τους, με τη Citroen να προσφέρει αποκλειστικά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρητικότητας 50 kWh, οι οποίες –ανάλογα με τις συνθήκες– προσδίδουν στο μικρό ηλεκτρικό van μέγιστη αυτονομία 275 χλμ. (κύκλος WLTP). Οι μπαταρίες τοποθετούνται κάτω από τα καθίσματα και τον χώρο φόρτωσης του οχήματος και συνοδεύονται από 8ετή εγγύηση (ή 160.000 χλμ.) για το 70% της απόδοσής τους.

Σημειώνεται, πως κατά την πέδηση ή την επιβράδυνση του αυτοκινήτου ανακτάται η παραγόμενη κινητική ενέργεια και μετατρέπεται σε ηλεκτρική, φορτίζοντας εν κινήσει τις μπαταρίες. Επιπλέον, αν ο οδηγός επιθυμεί το μέγιστο βαθμό ανάκτησης της ενέργειας, μπορεί να πατήσει το κουμπί ≪Β≫ που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα.

Όταν φτάσει η στιγμή το e-Berlingo Van να οδηγηθεί στην πρίζα, προσφέρονται τρεις επιλογές φόρτισης των μπαταριών του. Σε μία οικιακή πρίζα 8A ή σε μία ενισχυμένη 16A (Green’Up) για επίσπευση της διαδικασίας, απαιτούνται σχεδόν 15 ώρες για την πλήρη φόρτιση των μπαταριών, ενώ σε 5,5 ώρες οι μπαταρίες είναι σε θέση να παράσχουν αυτονομία 100 χλμ.

Οι χρόνοι είναι αισθητά καλύτεροι, αν το αυτοκίνητο συνδεθεί σε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό Wallbox ισχύος 3,7 έως 22 kW. Σε αυτή την περίπτωση, οι μπαταρίες φτάνουν από το 0 στο 100% σε 7,5 ώρες σε ένα μονοφασικό φορτιστή των 7,4 kW ή σε 5 ώρες αν χρησιμοποιηθεί ένα τριφασικό Wallbox των 11kW. Από την άλλη, αν το ηλεκτρικό Citroen επισκεφθεί έναν σταθμό υπερταχείας φόρτισης των 100 kW, απαιτούνται μόλις 30 λεπτά για να φτάσουν οι μπαταρίες στο 80% φόρτισης.

Υψηλή άνεση, ασφάλεια και συνδεσιμότητα

Αξίζει να αναφερθεί, πως στον εξοπλισμό του e-Berlingo Van περιλαμβάνονται 18 τεχνολογικές εφαρμογές που αυξάνουν τα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας του οδηγού και των επιβαινόντων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το έγχρωμο head-up display, η κάμερα οπισθοπορείας με περιμετρική ορατότητα, η ένδειξη υπερφόρτωσης, το Grip Control με Hill Assist Descent, τα ενεργά συστήματα Safety Brake και Lane Departure Warning System, ο έλεγχος ευστάθειας ρυμούλκησης, το σύστημα παρακολούθησης τυφλών σημείων, η ενισχυμένη αναγνώριση των σημάτων οδικής κυκλοφορίας και οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης και για την απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Citroen Advanced Comfort», προσφέρονται τρία πακέτα συνδεσιμότητας, τα «Connect Assist», «Connect Na» και «Connect Play». Μέσω της εφαρμογής «My Citroen» ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει τη φόρτιση και τη θερμοκρασία του οχήματος από απόσταση. Ακόμα, χάρη στην εφαρμογή «Free2Move» έχει πρόσβαση σε 220.000 σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που απλοποιεί σημαντικά τη χρήση του οχήματος.

 

Video URL
PreviousNext