Η Mercedes-Benz ξεκινά την παραγωγή του πολυτελέστερου Actros που παρουσίασε ποτέ – οδηγούμε το νέο Actros L, το πρώτο φορτηγό το οποίο περνάει στη μαζική παραγωγή με στοιχεία εξατομίκευσης που μέχρι τώρα ήταν αποκλειστικό προνόμιο ειδικών εκδόσεων και με εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας που το καθιστούν κινητή έκθεση προηγμένης τεχνολογίας.

Όταν ανακοινώθηκε διαδικτυακά το νέο Actros L τον περασμένο Ιούλιο, με ταυτόχρονο άνοιγμα του βιβλίου παραγγελιών, η Mercedes-Benz το χαρακτήρισε ως το πολυτελέστερο μοντέλο της σειράς.

Με το περιορισμένης παραγωγής Edition 2, και το Actros F με έμφαση στην πρακτικότητα (π.χ., τρία σκαλοπάτια, συμβατικός πίνακας οργάνων) να έχουν μόλις προηγηθεί, ήταν δύσκολο να φανταστείς τι ακόμη θα μπορούσε να δημιουργήσει η Mercedes σε μία γκάμα που ήδη φάνταζε υπερπλήρης.

Συνομιλώντας τον περασμένο Σεπτέμβρη με τους μηχανικούς που ασχολήθηκαν με την εξέλιξή του, ήταν εύκολο να καταλάβεις πως, σκοπός ήταν πολλά από τα στοιχεία μοναδικότητας του φοβερού και τρομερού Edition 2 να βρουν εδώ το δρόμο προς τα μοντέλα μαζικής παραγωγής, και να δημιουργηθεί ένας μαζικής παραγωγής μεν, πλήρως εξατομικευμένος δε, τράκτορας μεγάλων αποστάσεων.

Actros L

Όσο για το ίδιο το Edition 2, ξεχάστε το –και οι 400 μονάδες ενός από τα πιο ιδιαίτερα περιορισμένης παραγωγής μοντέλα που φτιάχτηκαν ποτέ, πουλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού.

Οπότε, βρεθήκαμε στη Γερμανία για να δοκιμάσουμε στην πανευρωπαϊκή του πρεμιέρα το νέο Actros L, του οποίου η παραγωγή ξεκινά το Νοέμβριο.

Ποιότητα και με σεβασμό στη λεπτομέρεια

Με μία πρώτη ματιά στο Actros L 1853 LS 4x2, με την GigaSpace καμπίνα που μας περίμενε στο πάρκινγκ του κέντρου δοκιμών εξέλιξης βαρέων οχημάτων EVZ της Daimler Trucks, είναι πολύ πιθανό να μην καταλάβεις κάποια εξωτερική διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα παρατεταγμένα φορτηγά.

Actros L

Σύντομα όμως, το μάτι πέφτει στα εντυπωσιακά φουλ LED φωτιστικά σώματα, και πλησιάζοντας παρατηρείς και το σκούρο φινίρισμα όλων των λογότυπων σε μάσκα και πόρτες. Στο «L» λοιπόν, κάνουν πρεμιέρα τα νέα LED φώτα της Mercedes. Υπερτερούν σε απόδοση των αντίστοιχων τεχνολογίας xenon, και χωρίς να ξέρουμε αν το επεδίωξαν οι σχεδιαστές, «αγριεύουν» συνολικά το Actros. Αναμενόμενα, είναι τμήμα του έξτρα εξοπλισμού. Το Actros L διατίθεται με τις καμπίνες StreamSpace, BigSpace και GigaSpace –σε όσες δηλαδή είναι πλάτους 2,5 μέτρων και έχουν τελείως φλατ δάπεδο. 

Στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Οκτωβρίου οδηγούμε για πρώτη φορά το απόλυτο Actros, το νέο Actros L, και καταγράφουμε τις εντυπώσεις και τις μετρήσεις μας για την οδική του συμπεριφορά , την άνεση των οδηγών που περνούν σημαντικό μέρος της εβδομάδας εντός της καμπίνας και, φυσικά, τα μοναδικά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας ανώτερου επιπέδου, που «δείχνουν το δρόμο» στην τεχνογνωσία των κατασκευαστών.

Actros L