Τροχοί & TIR

Συμφωνία κορυφής: Maersk και Hapag-Lloyd με στόλο 290 πλοίων για 3,4 εκ. κοντέινερ

Τόσο η Hapag-Lloyd όσο και η Maersk μπορούν να προσαρμόσουν ευέλικτα τις δραστηριότητές τους έξω από το δίκτυο για να κλιμακώσουν τη χωρητικότητα σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών τους.
Πέμπτη 08/02/2024 - 15:36
Κοινοποίηση στα Social Media
maersk

Η Hapag-Lloyd AG (Hapag-Lloyd) και η Maersk A/S υπέγραψαν συμφωνία για μια νέα μακροπρόθεσμη επιχειρησιακή συνεργασία με την ονομασία «Συνεργασία Gemini», η οποία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2025, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο και διασυνδεδεμένο θαλάσσιο δίκτυο με κορυφαία αξιοπιστία στον κλάδο.

«Η συνεργασία με τη Maersk θα μας βοηθήσει να ενισχύσου με περαιτέρω την ποιότητα που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Επιπλέον, θα επωφεληθούμε από τα κέρδη αποτελεσματικότητας στις δραστηριότητές μας και τις κοινές προσπάθειες για την περαιτέρω επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του κλάδου μας», λέει ο Rolf Habben Jansen, Διευθύνων Σύμβουλος της Hapag-Lloyd. 

Η νέα συνεργασία μεταξύ της Hapag-Lloyd και της Maersk θα περιλαμβάνει ένα στόλο 290 περίπου πλοίων με συνδυασμένη χωρητικότητα 3,4 εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων (TEU). Η Maersk θα αναπτύξει το 60% και η Hapag-Lloyd το 40%. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε αυτή τη συνεργασία με τη Hapag-Lloyd, η οποία είναι ο ιδανικός εταίρος στο στρατηγικό μας ταξίδι. Με την είσοδο σε αυτή τη συνεργασία, θα προσφέρουμε στους πελάτες μας ένα ευέλικτο θαλάσσιο δίκτυο που θα ανεβάσει τον πήχη της αξιοπιστίας στον κλάδο. Αυτό θα ενισχύσει την ολοκληρωμένη προσφορά στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και θα καλύψει τις ανάγκες των πελατών μας», υποστηρίζει ο Vincent Clerc, Διευθύνων Σύμβουλος της Maersk. 

Ως μέρος της συμφωνίας, οι δύο εταιρείες έχουν θέσει τον φιλόδοξο στόχο της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών και των χρόνων διέλευσης σε πολλά μεγάλα λιμάνια και θαλάσσιους κόμβους. Και οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των στόλων τους και έχουν θέσει τους πιο φιλόδοξους στόχους με τη Maersk να στοχεύει στο μηδέν το 2040 και την Hapag-Lloyd το 2045. 

Κατά τη διάρκεια του 2024, η Maersk και η Hapag-Lloyd θα σχεδιάσουν προσεκτικά τη μετάβαση από τις τρέχουσες συμμαχίες τους στη νέα επιχειρησιακή συνεργασία. Ταυτόχρονα, η εξυπηρέτηση των πελατών θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμφωνίες. Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη «Συνεργασία Gemini», συμπεριλαμβανομένων των νέων δρομολογίων πλοίων, θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες. 

Σχετικά με το νέο δίκτυο 

Τόσο η Hapag-Lloyd όσο και η Maersk μπορούν να προσαρμόσουν ευέλικτα τις δραστηριότητές τους έξω από το δίκτυο για να κλιμακώσουν τη χωρητικότητα σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών τους.

Ως μέρος της συμφωνίας, οι δύο εταιρείες έχουν θέσει τον φιλόδοξο στόχο να προσφέρουν αξιοπιστία χρονοδιαγράμματος άνω του 90% όταν το θαλάσσιο δίκτυο θα είναι πλήρως εγκατεστημένο και λειτουργικό. Η συνεργασία θα καλύπτει 7 εμπορικές αγορές: Ασία/ Δυτική Ακτή ΗΠΑ, Ασία/ Ανατολική Ακτή ΗΠΑ, Ασία/ Μέση Ανατολή, Ασία/ Μεσόγειος, Ασία/ Βόρεια Ευρώπη, Μέση Ανατολή - Ινδία/ Ευρώπη και Υπερατλαντική. 

hapag lloyd

Η «Συνεργασία Gemini» θα αποτελείται από 26 κύριες υπηρεσίες. Οι κύριες υπηρεσίες θα συμπληρωθούν από ένα παγκόσμιο δίκτυο αποκλειστικών θαλάσσιων δρομολογίων που θα επικεντρώνονται σε ιδιόκτητους ή/και ελεγχόμενους κόμβους μεταφόρτωσης – εκ των οποίων 14 θα είναι στην Ευρώπη, 4 στη Μέση Ανατολή, 13 στην Ασία και 1 στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτές οι υπηρεσίες μεταφοράς θα προσφέρουν γρηγορότερες συνδέσεις και ευελιξία στη χωρητικότητα μεταξύ κόμβων και λιμένων και αντίστροφα.

PreviousNext