Τροχοί & TIR

Karsan e-Jest: Πρωτιά στις ταξινομήσεις

Αν και έχουν περάσει δέκα περίπου χρόνια από την εμφάνισή της στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων, η Karsan έχει ξαφνιάσει τους κατασκευαστές λεωφορείων που παρακολουθούν την ιλιγγιώδη ανάπτυξή της.
Πέμπτη 18/05/2023 - 11:05
Κοινοποίηση στα Social Media

Αν και έχουν περάσει δέκα περίπου χρόνια από την εμφάνισή της στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων, η Karsan έχει ξαφνιάσει τους κατασκευαστές λεωφορείων που παρακολουθούν την ιλιγγιώδη ανάπτυξή της. 

Την τελευταία μάλιστα πενταετία κατάφερε όχι μόνο να εδραιωθεί ως πολύ σοβαρός «παίχτης» στην κατηγορία των ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων, αλλά σε κάποιες περιστάσεις να ηγείται κιόλας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το λιλιπούτειο e-Jest. Συγκεκριμένα, το μίνι λεωφορείο που παρουσιάστηκε το 2018, είναι πρώτο στις ταξινομήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας επί τρία συναπτά έτη -2020, 2021 και 2022 -αποσπώντας μερίδιο αγοράς 28%. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των πανευρωπαϊκών ταξινομήσεων, η κατηγορία των μίνι ηλεκτρικών λεωφορείων (3,5-8 τόνους μικτό) σχεδόν διπλασιάστηκε σε όγκο το 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, με το μοντέλο της Karsan να αποτελεί την προτίμηση πολλών πελατών: ένα στα τέσσερα λεωφορεία της κατηγορίας που πωλούνται στην Ευρώπη, είναι e-Jest. Είναι χαρακτηριστικό πως, αντίστοιχη εμπορική επιτυχία εμφανίζει και το 8μετρο (επίσης ηλεκτρικό) midibus e-Atak. Μεγάλη είναι και η διείσδυση της μάρκας στη Ρουμανία όπου ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων με το λογότυπο Karsan θα ξεπεράσει τις 200 μονάδες φέτος.

Το e-Jest, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα στην έκθεση Transport Show 2018, διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα της BMW που παράγει ισχύ 170 ίππων και ροπή 290 Nm. Με τις μπαταρίες του που επίσης χρησιμοποιούν τεχνολογία της BMW, το e-Jest προσφέρει αυτονομία έως 210 χιλιόμετρα και δίνει (σύμφωνα με τον κατασκευαστή) τις καλύτερες επιδόσεις στην κατηγορία των ηλεκτρικών minibus 6 μέτρων. Το σύστημα αναγεννητικής πέδησης του e-Jest που παρέχει ανάκτηση ενέργειας μπορεί να φορτίσει το 25% των μπαταριών του. Εξοπλισμένο με πλήρως ψηφιακό πίνακα ενδείξεων, εκκίνηση χωρίς κλειδί, είσοδο USB και προαιρετική λειτουργία που παρέχει υποδομή συμβατή με Wi-Fi, το e-Jest παρέχει υψηλού επιπέδου άνεση χάρη στο σύστημα ανεξάρτητης ανάρτησης και στους δύο άξονες.

PreviousNext