Τροχοί & TIR

Ford Tourneo Custom σε τουριστική επιχείρηση

Το οχταθέσιο Ford Tourneo Custom αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση στο χώρο της επιβατικής μεταφοράς που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, από τουριστικές εταιρείες μέχρι πολύτεκν
από Παύλος Μαυρομύτης | Τετάρτη 01/03/2017 - 00:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Το οχταθέσιο Ford Tourneo Custom αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση στο χώρο της επιβατικής μεταφοράς που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, από τουριστικές εταιρείες μέχρι πολύτεκνες οικογένειες. Ποιο είναι όμως το ατού ενός οχήματος σαν το Ford Tourneo Custom με διάταξη θέσεων 7+1; Αν πρόκειται για μεταφορές ατόμων, π.χ με αναπηρία ή μικρής ηλικίας, δίνεται η δυνατότητα της άμεσης εποπτείας και πρόσβασης στα πίσω καθίσματα, από τον συνοδό, ο οποίος κάθεται στη θέση του συνοδηγού, όσο το όχημα βρίσκεται εν κινήσει, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει. Επιπλέον, με γνώμονα την απόλαυση του ταξιδιού των πίσω επιβατών, λόγω της απουσίας του μπροστινού μεσαίου καθίσματος, αυξάνεται σημαντικά το οπτικό τους πεδίο. Ακόμη, οδηγός και συνοδηγός απολαμβάνουν πιο άνετο ταξίδι καθώς έχουν αρκετό διαθέσιμο χώρο ανάμεσά τους, στον οποίο μπορεί για παράδειγμα να τοποθετηθεί φορητό ψυγείο με αναψυκτικά για διάθεση στους επιβάτες. Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα για το όχημα της παρουσίασης αποτελεί ο χώρος αποσκευών, μεγάλης χωρητικότητας.

Μεταφορά πελατών/τουριστών

Όπως αναφέραμε, το οχταθέσιο (7+1) Ford Tourneo Custom βρίσκει εφαρμογή σε διάφορες επιχειρήσεις και κλάδους, και ένας από αυτούς είναι ο τουριστικός και κυρίως τα ξενοδοχεία, όπως το Hotel Κούρια στα Αμπελάκια Λάρισας. Η συζήτησή μας άλλωστε με τον ένα εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου, τον Αλέξανδρο Κούρια, επικεντρώθηκε γύρω από το όχημα και την αναγκαιότητά του. «Σίγουρα, μια επιχείρηση σαν τη δική μας χρειάζεται ένα τέτοιου είδους όχημα, για πολλούς λόγους. Το βασικότερο είναι η μετακίνηση των πελατών μας σε διάφορες περιοχές, είτε κοντινές όπως για παράδειγμα τα παράλια του νομού, είτε πιο μακρινές, όπως τα Μετέωρα. Επιπρόσθετα, μπορεί να έχουμε ακόμη και καθημερινές μεταφορές ατόμων, από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη για το ξενοδοχείο μας. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός τέτοιου οχήματος για την καλύτερη εξυπηρέτηση και παροχή οργανωμένων υπηρεσιών από το ξενοδοχείο μας. Όσον αφορά το συγκεκριμένο όχημα, σίγουρα μου αρέσει η εμφάνισή του και η ποιότητα κατασκευής του εσωτερικού. Επίσης, τα έξι πίσω καθίσματα είναι άνετα για τους επιβάτες και έχει μεγάλο χώρο για αποσκευές».

Προσεγμένη σχεδίαση

Η στιβαρή κατασκευή του, η προσεγμένη σχεδίαση και η ευρυχωρία του εσωτερικού του, το φέρνουν ψηλά στις προτιμήσεις των υποψήφιων αγοραστών. Το 2λιτρο μηχανικό σύνολο συνεργάζεται άψογα με εξάρι μηχανικό κιβώτιο επιτυγχάνοντας καλές επιδόσεις και οικονομία καυσίμων.

Το Tourneo είναι ένα όμορφο όχημα με σπορ σχεδιαστικά στοιχεία, όπως οι ζάντες του, τα ογκώδη φώτα του και ο ανασχεδιασμένος προφυλακτήρας του. Τα μεγάλα φιμέ παράθυρα, οι συρόμενες πλαϊνές πόρτες και τα κάθετα πίσω φωτιστικά σώματα αναδεικνύουν τη μοντέρνα εμφάνισή του. Το μπροστινό παρμπρίζ συνδέεται όμορφα με το κοφτό καπό και γενικότερα οι σχεδιαστές του οχήματος διατήρησαν έντονες γραμμές κατά μήκος του, προσέχοντας παράλληλα την αεροδυναμική του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ομορφιά και η αντοχή του αμαξώματος οφείλεται σε μια μελετημένη διαδικασία βαφής πολλαπλών σταδίων.

Ευρυχωρία και πρακτικότητα

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός του Tourneo είναι συγκεκριμένος, περιλαμβάνοντας μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων, όπως τουριστικές επιχειρήσεις, φροντιστήρια, αθλητικούς συλλόγους, μεταφορά προσωπικού, πολύτεκνες οικογένειες, κέντρα αποκατάστασης. Οι τρεις βασικότεροι παράγοντες για την επιλογή ενός τέτοιου οχήματος είναι η πρακτικότητα, η ευρυχωρία και οι προσφερόμενοι χώροι. Ελέγχουμε ξεχωριστά χώρο οδήγησης και επιβατών, εξετάζοντας την εργονομία και την άνεση που προσφέρει στον καθένα. Για την είσοδο στην καμπίνα οδήγησης γίνεται χρήση ενός εσωτερικού σκαλοπατιού το οποίο βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό είναι πολύ καλά, χωρίς τριγμούς, με στιβαρή κατασκευή. Στο ταμπλό ξεχωρίζει η πολυλειτουργική οθόνη 4 ιντσών TFT η οποία είναι εύκολη στο χειρισμό της. Οδηγός και συνοδηγός αποκλείεται να μην βρουν θέση να βολέψουν τα πράγματα και τα μικροαντικείμενά τους, καθώς οι θήκες είναι πολυάριθμες στο εσωτερικό. Η άψογη θέση οδήγησης, με το κάθισμα του οδηγού να είναι ρυθμιζόμενο και σε ύψος, ενώ το τιμόνι ρυθμίζεται ως προς το ύψος και το βάθος, καθώς και των διακοπτών στο ταμπλό, κάνουν την καθημερινή οδήγηση πιο ξεκούραστη και ασφαλή. Τα άνετα καθίσματα παρέχουν ικανοποιητική στήριξη στο σώμα και φέρουν ανθεκτικές επενδύσεις. Γενικότερα, η καμπίνα του οδηγού διακρίνεται από την κομψότητά της και την προσοχή στη λεπτομέρεια για να απολαμβάνουν οι επιβαίνοντες ένα ευχάριστο ταξίδι.

Ο χώρος των επιβατών αποτελείται από διάταξη δυο σειρών, με τρία καθίσματα η κάθε μία. Η πρόσβαση είναι εύκολη, χάρη στο εξωτερικό σκαλοπάτι, ένα αριστερά και ένα δεξιά, το οποίο, ναι μεν βρίσκεται χαμηλά προς το έδαφος, ωστόσο, έχει τη σωστή απόσταση από αυτό για να μην χτυπάει σε ανώμαλα οδοστρώματα. Κοινό χαρακτηριστικό για όλα τα καθίσματα είναι ότι προσφέρουν αρκετό «αέρα» για τα πόδια των επιβατών, είναι φαρδιά με παχύ στρώμα, έχουν τη σωστή πλευρική στήριξη και φέρουν πτυσσόμενο προσκέφαλο.

Η καμπίνα των επιβατών διαθέτει δικά της χειριστήρια για τον κλιματισμό και για τον κάθε επιβάτη ξεχωριστά ακροφύσια κλιματισμού. Οι ακτίνες του ήλιου δεν εισέρχονται στο εσωτερικό, χάρη στα φιμέ πλαϊνά τζάμια τα οποία ανοίγουν, ενώ, επιπρόσθετα, διαθέτουν και σκίαστρα. Το εσωτερικό του Ford Tourneo Custom χρησιμοποιεί υλικά που περιορίζουν τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης, ενώ τα μοντέλα με air condition διαθέτουν επίσης φίλτρο υψηλής απόδοσης που δεν επιτρέπει την είσοδο σκόνης και γύρης στο διαμέρισμα των επιβατών (πολύ σημαντικό για τις περιοχές δίπλα στη φύση στις οποίες κινείται συνήθως).

Συστήματα ασφαλείας

Το ταξίδι των επιβατών γίνεται με ασφάλεια χάρη στα συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας που αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία. Το Ford Tourneo Custom διαθέτει πληθώρα συστημάτων, όπως του ελέγχου πρόσφυσης, Traction Control, το οποίο αν ανιχνεύσει διολίσθηση των τροχών σε χαμηλές ταχύτητες κατανέμει περισσότερη ροπή στον τροχό με την καλύτερη πρόσφυση, καθώς και το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας το οποίο ανιχνεύει πότε το όχημα αποκλίνει από την πορεία του και βοηθά τον οδηγό να επαναφέρει το όχημα αυτόματα ρυθμίζοντας τα φρένα και τις στροφές του κινητήρα.

Σημαντική βοήθεια προσφέρει το σύστημα Emergency Brake Assist το οποίο είναι σχεδιασμένο για να αναγνωρίζει πότε ο οδηγός φρενάρει απότομα, για να αυξάνει, αν χρειαστεί την πίεση στα φρένα. Για ασφαλή εκκίνηση σε ανηφόρα, με λιγότερη φθορά στο δίσκο, είναι χρήσιμο το σύστημα Hill Start Assist το οποίο συγκρατεί το όχημα για λίγα δευτερόλεπτα, απ' όταν ο οδηγός μετακινήσει το πόδι του από το φρένο, ενώ λειτουργεί και με την όπισθεν.

Προαιρετικό, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το σύστημα Side Wind Stabilisation το οποίο βοηθά τον οδηγό να διατηρήσει στην πορεία του το όχημα, όταν φυσάει δυνατά, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας για να ανιχνεύσει αν το όχημα εκτρέπεται από ισχυρό πλάγιο άνεμο. Τέλος, το σύστημα Roll Stability Control με γυροσκοπικό αισθητήρα που μετρά το ρυθμό περιστροφής, διατηρεί τους τροχούς σταθερά στο έδαφος όταν το κέντρο βάρους είναι υψηλό, καθώς και σε στροφές με ανάποδη κλίση.

Ανεβαίνοντας στα Αμπελάκια Λάρισας

Οδηγούμε το Ford Tourneo Custom στα Αμπελάκια Λάρισας, για τη μεταφορά πελατών του Hotel Κούρια σε κοντινό τουριστικό προρισμό.

Η τοποθεσία του ξενοδοχείου είναι στις βορειοδυτικές πλαγιές του Κισσάβου σε υψόμετρο 400 μέτρων και για την πρόσβαση σε αυτό γίνεται η χρήση της ανηφορικής διαδρομής από τα Τέμπη. Το μοτέρ του τραβάει καλά από χαμηλά και δείχνει γρήγορη απόκριση σε όλες τις σχέσεις, ακόμη και στην πέμπτη και την έκτη. Σημαντικό βοήθημα παραμένει το εξαιρετικό κιβώτιο το οποίο διαθέτει καλή κλιμάκωση.

H σωστή ρύθμιση της ανάρτησης δεν επιτρέπει μεγάλες κλίσεις στο αμάξωμα, ενώ ταυτόχρονα η απόσβεση των κραδασμών πραγματοποιείται σε ικανοποιητικό βαθμό. Ανεξαρτήτου βάρους πατάει σταθερά στο δρόμο, με συμπεριφορά που θυμίζει επιβατικό αυτοκίνητο. Η ποιότητα κύλισης είναι η αναμενόμενη ενώ δεν περνούν ενοχλητικοί θόρυβοι στο εσωτερικό. Τέλος, το σύστημα διεύθυνσης διαθέτει καλή αίσθηση, είναι άμεσο και κόβει αρκετά ώστε να καθιστά ευέλικτο το αμάξωμα κατά την μετακίνηση σε στενά σημεία.

PreviousNext