Τροχοί & TIR

Η Ford στο CV Show 2018

Η Ford εμφανίστηκε στην έκθεση «CV Show 2018» του Μπέρμιγχαμ (24-26 Απριλίου), με τον «αέρα» της πρώτης σε πωλήσεις εταιρείας της Ευρώπης στα επαγγελματικά οχήματα. Οι άνθρωποι της «μπλε οβάλ» μάρκα
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Δευτέρα 04/06/2018 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Ford εμφανίστηκε στην έκθεση «CV Show 2018» του Μπέρμιγχαμ (24-26 Απριλίου), με τον «αέρα» της πρώτης σε πωλήσεις εταιρείας της Ευρώπης στα επαγγελματικά οχήματα. Οι άνθρωποι της «μπλε οβάλ» μάρκας, διεκδίκησαν το μέγιστο δυνατό ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα προϊόντα τους και για αυτό διέθεταν στο περίπτερό τους το πιο σημαντικό έκθεμα, το νέο Fiesta Van που έκανε εκεί παγκόσμιο ντεμπούτο.

Το μικρότερο επαγγελματικό όχημα της Ford είναι ήδη διαθέσιμο προς παραγγελία, με τις πρώτες παραδόσεις να προγραμματίζονται για το προσεχές φθινόπωρο. Στηρίζεται στην τρίθυρη έκδοση του καινούργιου επιβατικού Fiesta και εξοπλίζεται με δύο κινητήρες βενζίνης και έναν πετρελαίου. Στη βάση της γκάμας συναντάμε το 3κύλινδρο μοτέρ των 1,1 λίτρων που αποδίδει ισχύ 85 ίππων. Τις επιλογές βενζίνης ολοκληρώνει ο -επίσης τρικύλινδρος- υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1.0L EcoBoost στην έκδοση των 125 ίππων. Σε ό,τι αφορά στο diesel μοντέλο, αυτό εξοπλίζεται με το 1.5L TDCi κινητήρα σε δύο εκδόσεις, με 85 και 120 ίππους.

Ο χώρος φόρτωσης του νέου Fiesta Van έχει μήκος 1,3 μέτρων και προσφέρει χωρητικότητα 1,0 m3. Το συνολικό ωφέλιμο φορτίο είναι της τάξης των 500 κιλών. Ο χώρος φόρτωσης διαθέτει διαχωριστικό πλέγμα, ανθεκτικά πλευρικά τοιχώματα, δάπεδο με πλαστικό κάλυμμα και τέσσερις γάντζους πρόσδεσης φορτίου.

Στην καμπίνα επιβατών ξεχωρίζει το τελευταίας γενιάς σύστημα infotainment «SYNC 3». Ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό, συνεργάζεται με οθόνη αφής 8 ιντσών και είναι συμβατό με τα Apple CarPlay και Android Auto. Μέσω της υπηρεσίας «Ford SYNC AppLink», οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε μία σειρά εφαρμογών από το κινητό τους τηλέφωνο, όπως τις «Waze» και «Cisco WebEx». Την προσφερόμενη ασφάλεια αναβαθμίζουν τεχνολογίες όπως το Pre Collision Assist με σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης με Pedestrian Detection, το Adaptive Cruise Control και το Blind Spot Information System.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν συστήματα όπως το Active Park Assist με Perpendicular Parking και Cross Traffic Alert για ευκολότερο και ασφαλέστερο παρκάρισμα, αλλά και τα Traffic Sign Recognition και Adjustable Speed Limiter για την αποφυγή προστίμων υπέρβασης ορίου ταχύτητας.

Για όσους θέλουν περισσότερο σπορ στιλ στο αυτοκίνητό τους, η Ford δημιούργησε το Fiesta Sport Van. Αυτό ξεχωρίζει από την ελαφρώς τροποποιημένη εμφάνιση του εμπρόσθιου και οπίσθιου τμήματος, τα μαρσπιέ στο χρώμα του αμαξώματος και τις ζάντες αλουμινίου που φτάνουν έως και τις 18 ίντσες. Το σπορτίφ ύφος συνεχίζεται και στο εσωτερικό, όπου έχουν τοποθετηθεί διαφορετικά καθίσματα και ξεχωριστός διάκοσμος. Νέο είναι και το τιμόνι, όπως επίσης και τα πεντάλ, καθώς και ο επιλογέας ταχυτήτων.

FordPass Connect

Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά στην καμπίνα του νέου Fiesta Van σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του, είναι το νέο ενσωματωμένο modem «FordPass Connect», που έκανε ντεμπούτο νωρίτερα στο νέο Transit Connect. Ουσιαστικά μετατρέπει το νέο Fiesta Van σε ένα κινητό Wi-Fi hotspot, καθώς μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 10 συσκευές. Μέσω του FordPass Connect, ο ιδιοκτήτης παρακολουθεί την «υγεία» του οχήματός του και λαμβάνει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις (Vehicle Health Alerts) όταν πρέπει να γίνει κάποιο service, να προστεθεί λάδι, να αλλαχθεί μια καμένη λάμπα κ.τ.λ. Η λειτουργία «Vehicle Status» απεικονίζει σε τι κατάσταση βρίσκεται το αυτοκίνητο και προβαίνει σε έλεγχο της στάθμης υγρών, του συναγερμού, των πιέσεων των ελαστικών κ.α. Ασφάλεια οχήματος και φορτίου προσφέρει η λειτουργία «Door Lock & Unlock» που επιτρέπει το τηλεχειριζόμενο κλείδωμα.

Τέλος, μέσω του «Vehicle Locator» διευκολύνεται η εύρεση του οχήματος σε πολυσύχναστα πάρκινγκ και αχανείς χώρους εργασίας. Η εφαρμογή FordPass είναι ευέλικτη, για να μπορούν επιχειρήσεις με πάνω από ένα όχημα να συνεργάζονται με τα συνδεδεμένα οχήματά τους, χρησιμοποιώντας έναν ή πολλαπλούς λογαριασμούς FordPass. To Ford Ranger, το κορυφαίο σε πωλήσεις pick-up στην Ευρώπη, μετά την επιτυχημένη έκδοση «Black Edition», αποκτά μία ακόμα ειδική έκδοση. Το νέο Ranger Wildtrak X, έκανε και αυτό παγκόσμιο ντεμπούτο στην έκθεση «CV Show 2018» του Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Το Wildtrak X διαθέτει ιδιαίτερα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, η μεταλλική βαφή «Performance Blue» διατίθεται για πρώτη φορά στο μοντέλο Wildtrak. Επιπλέον, τη μορφή του οχήματος αναβαθμίζουν οι μαύρες λεπτομέρειες στη μάσκα, τη σπορ μπάρα, τις ράγες οροφής και τα πλαϊνά σκαλοπάτια. Μαύρες είναι και οι ζάντες αλουμινίου, αλλά και τα λογότυπα «Wildtrak», όπως και το στάνταρ κάλυμμα του χώρου φόρτωσης, το οποίο ασφαλίζει.

Στο εσωτερικό, συναντάμε στοιχεία που βελτιώνουν την εικόνα, δημιουργώντας ένα περισσότερο πολυτελές περιβάλλον. Ο εξοπλισμός της καμπίνας περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– μαύρα δερμάτινα καθίσματα με γκρι (River Rock) ραφές. Το Wildtrak X θα προσφέρεται αποκλειστικά σε αμάξωμα Double Cab, με τον ισχυρό diesel κινητήρα του Ranger 3.2L TDCi, ένα μοτέρ απόδοσης 200 ίππων που συνεργάζεται με εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης. Η Ford ανακοινώνει μέση κατανάλωση καυσίμου 8,8 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 της τάξης των 231 γρ./χλμ.

Transit PHEV

Στο περίπτερο της Ford στην έκθεση του Μπέρμιγχαμ, βρέθηκε ένα από τα plug-in υβριδικά, ηλεκτρικά (PHEV) Transit Custom van, που συμμετέχουν αυτή την εποχή σε μία 12μηνη δοκιμή στόλου πελατών στο Λονδίνο, που διερευνά με ποιο τρόπο τα υβριδικά van μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην αυξημένη παραγωγικότητα σε συνθήκες πόλης. Το Transit PHEV –το οποίο διαχειρίζεται η Transport for London, που υποστηρίζει το project δοκιμής στόλου– διαθέτει υβριδικό σύστημα με στόχο αυτονομίας άνω των 50 χλμ. με μηδενικούς ρύπους. Για την επέκταση της αυτονομίας χρησιμοποιεί τον χιλιάρη βενζινοκινητήρα Ford EcoBoost. Το όχημα δοκιμών διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα τηλεματικής που προσφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τις επιδόσεις του van.

Συνολικά, 20 μονάδες του PHEV Transit θα λειτουργούν δοκιμαστικά, εξυπηρετώντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα επιχειρήσεων. Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία εικονικών γεωγραφικών οριοθετήσεων (geofencing), που μπορεί να τροποποιεί αυτόματα τις ρυθμίσεις του οχήματος με βάση την τρέχουσα θέση κάθε van.

Τέλος, στο Μπέρμιγχαμ παρουσιάστηκε και μία νέα φιλοσοφία ψηφιακής υπηρεσίας που απευθύνεται σε διαχειριστές στόλων επαγγελματικών οχημάτων διανομής αγαθών και υπηρεσιών εντός πόλης. Η υπηρεσία χρησιμοποιεί μία σύνθετη μέθοδο για τη σύνδεση στόλων van με μοτοσικλετιστές courier και διανομείς φορτίων στην πόλη για αύξηση της απόδοσης και της ταχύτητας στις διανομές των προϊόντων. Η Ford επιδιώκει να δημιουργήσει μια λίστα συνεργαζόμενων στόλων στο Λονδίνο, αργότερα μέσα στη χρονιά. T

No1 η Ford σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η Ford αναδείχθηκε No.1 μάρκα επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη με συνολικές πωλήσεις που ανήλθαν στις 93.200 μονάδες από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Μαρτίου. Την περίοδο αυτή, η Ford πέτυχε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς επαγγελματικών οχημάτων πρώτου τριμήνου από το 1995. Η επίδοση αυτή συνεχίζει την πρωτιά στις πωλήσεις επαγγελματικών των τελευταίων 3 ετών. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ελλάδα, όπου η Ford εξακολουθεί να είναι No.1 στις ταξινομήσεις ελαφρών φορτηγών, με τα Ford Transit και Ford Ranger να πρωταγωνιστούν στις πωλήσεις ανάμεσα στα επαγγελματικά μοντέλα Ford, ανεβάζοντας το συνολικό μερίδιο πωλήσεων στο 18%.

PreviousNext