Η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, παρουσίασε τα αποτελέσματα της «2ης Πανελλήνιας Έρευνας για τα Ψυχόμενα Logistics», με Τίτλο “The Geography of Greece Value Chain”, στις 11 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της FROZEN FOOD. Η έρευνα διεξήχθει σε συνεργασία με την Grant Thornton, το ΕΚΕΤΑ, την Truck & Cargo Insurance, την Data RC και τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν σε ένα πάνελ υψηλού επιπέδου με συμμετέχοντες και από το Υπουργείο Μεταφορών & Υποδομών όπως ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γ.Διευ/ντης Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών & Οδικής Ασφάλειας.

Γίνεται σαφές ότι ο τομέας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης δείχνει μια σημαντική ανθεκτικότητα. Συγκεκριμένα το 72% των εταιρειών παρουσίασε σταθερή οικονομική πορεία την τελευταία τριετία και το 23% ανοδική, ωστόσο η παρατεταμένη κρίση και ύφεση έχει επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία του κλάδου. Το 54% των εταιρειών ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές που δημιουργούνται τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και παγκοσμίως.

Οι τομείς ενέργειας και μεταφορών είναι γεμάτες προκλήσεις για τις εταιρείες του κλάδου της Ψυχρής Εφοδιαστικής Αλυσίδας εφόσον το 90% και πλέον των Εγκαταστάσεων Ψύξης χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς σοβαρή συμμετοχή των ΑΠΕ ή του Φυσικού Αερίου, ενώ μόλις το 25% έχει συμμετοχή σε κάποια προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στο στόλο των οχημάτων χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά ντίζελ, ενώ την εικόνα των δυσκολιών συμπληρώνει η δυσχερής πρόσβαση των εταιριών σε χρηματοδότηση.

Στον ασφαλιστικό τομέα παρατηρήθηκε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας στην επιλογή ασφαλιστικής εταιρείας αποδείχθηκε για άλλη μία φορά ότι είναι η σχέση που έχει αναπτύξει ο επιχειρηματίας με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Ένας στους δύο επιχειρηματίες "περίπου" κατανοεί το συμβόλαιό του και γι' αυτό χρειάζεται αντικειμενικούς και συγκριτικούς πίνακες καλύψεων και όρων συμβολαίων. Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Διονύσης Γρηγορόπουλος τόνισε τον κομβικό ρόλο που έχει η εφοδιαστική αλυσίδα στην ανάπτυξη της χώρας, ανακοινώνοντας ότι η έρευνα θα συνεχιστεί για τους επόμενους δύο μήνες και θα παρουσιαστεί εκ νέου τον Φεβρουάριο στην ετήσια κοπή της πίτας του συνδέσμου.