Κάτω από το καπό του Ford F-150 βρίσκεται το γραφένιο, στην πρώτη εφαρμογή αυτού του διδιάστατου νανοϋλικού στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τους ιθύνοντες της «μπλε οβάλ» εταιρείας να τονίζουν πως θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα.

Μπορεί το γραφένιο να μην είναι οικονομικά βιώσιμο για όλες τις εφαρμογές, ωστόσο η Ford σε συνεργασία με τις εταιρείες Eagle Industries και XG Sciences, βρήκε τον τρόπο να χρησιμοποιήσει μικρές ποσότητες του υλικού στα καλύμματα της μπεκιέρας, των αντλιών και στα εμπρός καλύμματα του κινητήρα, για μέγιστη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του.

Το «θαυματουργό» υλικό, όπως το αποκαλούν πολλοί μηχανικοί, είναι 200 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι και ένα από τα πιο επαγωγικά υλικά στον κόσμο. Είναι εξαιρετικά ηχομονωτικό, πολύ λεπτό και εύκαμπτο. «Μπορούμε με μία πολύ μικρή ποσότητα, μικρότερη από μισό τοις εκατό, να βελτιώσουμε σημαντικά την αντοχή και την ηχοαπορρόφηση και να μειώσουμε το βάρος – κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί μέχρι τώρα από άλλους», εξήγησε η Debbie Mielewski, Ford senior technical leader, στον τομέα βιωσιμότητας και ανερχόμενων υλικών.