Τροχοί & TIR

Το Σημείωμα του Εκδότη

Το μέλλον ήρθε νωρίτερα Ξεκινάμε αυτό το μήνα κάπως ασυνήθιστα, με μια πολύ σύντομη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπογράφων με τον απεσταλμένο μας στις Βρυξέλλες δημοσιογράφο Βασίλη Δαραμούσκα που
από Μανώλης Αγριμανάκης | Παρασκευή 01/11/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Το μέλλον ήρθε νωρίτερα

Ξεκινάμε αυτό το μήνα κάπως ασυνήθιστα, με μια πολύ σύντομη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπογράφων με τον απεσταλμένο μας στις Βρυξέλλες δημοσιογράφο Βασίλη Δαραμούσκα που βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα για να καλύψει την Busworld, τη μεγαλύτερη έκθεση λεωφορείων της Ευρώπης. Σας τη μεταφέρουμε:

  • Αγριμανάκης: Έφτασες;

  • Δαραμούσκας: Ναι, είμαι μέσα στην έκθεση. Ξεκινάω δουλειά…

  • Αγριμανάκης: Μπράβο, δώσε έμφαση στα ηλεκτρικά

  • Δαραμούσκας: Μα εδώ, όλα ηλεκτρικά είναι…

Η συνομιλία μας είχε ακριβώς έτσι και επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ του Βασίλη, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα παρουσιαστεί στο επόμενο τεύχος λόγω του προχωρημένου του χρόνου. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές λεωφορείων, Ευρωπαίοι και Ασιάτες, παρουσίασαν πλήθος ηλεκτρικών εκδόσεων για αστικά λεωφορεία, minibus, shuttle κ.α. επιβεβαιώνοντας ότι το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών βρίσκεται στην ηλεκτροκίνηση.

Θέματα υποδομών φόρτισης που τώρα προβάλλονται ως τροχοπέδη στη διάδοση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη χώρα μας, θα ξεπεραστούν και γρήγορα μάλιστα, αφού ήδη υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο ξεκίνησε η τοποθέτηση φορτιστών σε δημοτικά Parking, στους ΣΕΑ των αυτοκινητόδρομων, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζονται και περαιτέρω επενδύσεις με επίκεντρο τα συστήματα ηλεκτροκίνησης και τις υποδομές φόρτισης.

Με δυο λόγια, οι ευρωπαϊκές πόλεις – θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα και οι ελληνικές – εγκαταλείπουν οριστικά το πετρέλαιο, σχεδιάζουν τη νέα εποχή του e-mobility και των μηδενικών ρύπων με αποτέλεσμα οι συγκοινωνιακοί φορείς να τοποθετούν αθρόες παραγγελίες για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων. Όσοι θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το εκθεσιακό συνέδριο Ηλεκτροκίνηση expo, θα ενημερωθείτε γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί οι πάντες, ιδιώτες, επιχειρηματίες, δήμοι, οργανισμοί και επενδυτές στρέφονται ή θα στραφούν στην ηλεκτροκίνηση.

Εκπαίδευση και αναβάθμιση

Σημαντικό βήμα στην εκπαίδευση των νέων πάνω σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας έγινε πριν λίγες ημέρες με την αναβάθμιση των σπουδών σε όλες τις βαθμίδες από την επιμόρφωση για υπαλλήλους αποθηκών μέχρι μεταπτυχιακό στη διοίκηση της εφοδιαστικής. Το θέμα της εκπαίδευσης αποτελούσε πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων, αλλά και πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές και στα Logistics. Ο τομέας αυτός θα σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, θα δημιουργηθούν εμπορευματικά κέντρα και βιομηχανικά πάρκα όπου θα εγκατασταθούν μεγάλες εμπορικές και μεταφορικές επιχειρήσεις, η ανάπτυξη των οποίων θα εξαρτηθεί ως ένα βαθμό και από το επίπεδο των γνώσεων των διοικούντων και όλων των εργαζομένων σε αυτές. Χαιρετίζουμε την αναβάθμιση των σπουδών και ευχόμαστε καλή προκοπή σε αυτούς που θα φοιτήσουν στα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν.

Καλό μήνα και πάντα καλοτάξιδοι

PreviousNext