Τροχοί & TIR

Ηλεκτρικό Ducato με αυτονομία έως 360 χλμ.

Μέχρι τα τέλη της χρονιάς, θα βρίσκεται στις εν Ελλάδι εκθέσεις της Fiat Professional το E-Ducato, ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα που διαθέτει ένα προηγμένο τεχνολογικά προφίλ και προσφέρεται σε πλήθος
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Τετάρτη 05/08/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μέχρι τα τέλη της χρονιάς, θα βρίσκεται στις εν Ελλάδι εκθέσεις της Fiat Professional το E-Ducato, ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα που διαθέτει ένα προηγμένο τεχνολογικά προφίλ και προσφέρεται σε πλήθος εκδόσεων, προκειμένου να ικανοποιήσει τις μεταφορικές ανάγκες κάθε υποψήφιου αγοραστή.

Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του πρωτότυπου E-Ducato, ένα όχημα που είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε κατά αποκλειστικότητα στο Τορίνο, η Fiat Professional παρουσιάζει την έκδοση παραγωγής του ηλεκτρικού μοντέλου, το οποίο θα διατίθεται από τα τέλη του έτους στη χώρα μας σε εκδόσεις van, σασί και μεταφοράς προσωπικού.

Αναλυτικότερα, το E-Ducato Van προσφέρεται συνολικά σε 24 εκδόσεις μικτού βάρους 3,5 έως 4,25 τόνων. Οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε τρεις εκδόσεις μήκους και τρία ύψη αμαξώματος, με τον όγκο του χώρου φόρτωσης να παραμένει αναλλοίωτος (10-17 κ.μ.) και το ωφέλιμο φορτίο να φτάνει έως και τα 1.900 κιλά.

Σε ό,τι αφορά στο Chassis Cab, αυτό λανσάρεται σε 14 εκδόσεις, σε 4 μήκη αμαξώματος μικτού βάρους έως 4,25 τόνων. Το μέγιστο φορτίο του εμπρόσθιου άξονα ανέρχεται στους 2,1 τόνους και του οπίσθιου στους 2,4 τόνους. Η επιβατική έκδοση (People Mover) διατίθεται σε δύο μήκη αμαξώματος -στις εκδόσεις Combi και Panorama- και προσφέρει από 5 έως 9 θέσεις (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού).

Δύο μεγέθη μπαταρίας και 4 τρόποι φόρτισης

Σε όλες τις παραπάνω εκδόσεις, η Fiat Professional επιτρέπει στους πελάτες της να επιλέξουν το μέγεθος της μπαταρίας, προκειμένου να επιτύχουν τη βέλτιστη αυτονομία ανάλογα με τις επιχειρησιακές τους ανάγκες.

Συγκεκριμένα, οι μπαταρίες των τριών συστοιχιών έχουν χωρητικότητα 47 kWh και προσδίδουν στο E-Ducato μέγιστη αυτονομία 200 χλμ. (έκδοση Van L2H1 σύμφωνα με τις μετρήσεις NEDC). Το μεγαλύτερο σετ μπαταριών αποτελείται από 5 συστοιχίες συνολικής χωρητικότητας 79 kWh και υπόσχεται αυτονομία έως και 360 χλμ. Σημαντικό είναι το γεγονός πως σε περίπτωση αστοχίας μια συστοιχίας, η παροχή ρεύματος στο όχημα συνεχίζεται κανονικά από τις υπόλοιπες.

Συνολικά υπάρχουν 4 επιλογές φόρτισης των μπαταριών, σε δίκτυα με συνεχές ή εναλλασσόμενο ρεύμα. Αναλυτικότερα, η πλήρης φόρτιση των μικρών μπαταριών στα 7kW διαρκεί 7 ώρες και 50 λεπτά, ενώ με ισχύ φόρτισης 11 kW εξοικονομούνται 3 ώρες. Η πλήρης φόρτιση των μπαταριών με τις 5 συστοιχίες στα 11 kW, απαιτεί 8 ώρες. Σε εναλλασσόμενο ρεύμα στα 22 kW, οι μικρές μπαταρίες φτάνουν στο 100% σε 2 ώρες και 25 λεπτά και οι μεγάλες σε 4 ώρες. Σε έναν ταχυφορτιστή 50 kW συνεχούς ρεύματος, πάλι, οι μπαταρίες των 47 kWh χρειάζονται 50 λεπτά (0-80%) και αυτές των 79 kWh, μία ώρα και 25 λεπτά. Σημειώνεται, πως οι μπαταρίες φορτίζουν σε μικρό ποσοστό και εν κινήσει, μέσω της γνωστής διαδικασίας ανάκτησης της ενέργειας πέδησης (ECoasting και E-Braking).

Οι μπαταρίες προσφέρουν ενέργεια στον ηλεκτροκινητήρα του E-Ducato, ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 90 kW (120 hp) και μέγιστη ροπή 280 Nm. Η τελική ταχύτητα του οχήματος περιορίζεται στα 100 χλμ./ώρα, με στόχο την ιδανική κατανάλωση ενέργειας αλλά και τη μη υπέρβαση των ορίων ταχύτητας. Αξίζει να αναφερθεί, πως μέσω του συστήματος πολυμέσων του οχήματος, ο οδηγός μπορεί να ελέγχει όλες τις παραμέτρους του αυτοκινήτου, να επιλέγει το πρόγραμμα λειτουργίας (Normal, ECO και Power), αλλά και να ελέγχει το αυτοκίνητο κατά τις ώρες στάθμευσης/φόρτισης, ενεργοποιώντας για παράδειγμα το σύστημα κλιματισμού από απόσταση.

Υψηλή συνδεσιμότητα, άνεση και ασφάλεια

Επιπλέον, με την υπηρεσία «Mopar Connect» είναι δυνατός -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των φορτίσεων του Ε-Ducato μέσω smartphone, με τον διαχειριστή να διατηρεί εξ αποστάσεως τον πλήρη έλεγχο του στόλου του.

Αναλυτικότερα, από την εφαρμογή «Uconnect LIVE» στο κινητό του τηλέφωνο, ο οδηγός μπορεί να κάνει χρήση της υπηρεσίας «my:Car» και να παρακολουθεί – ρυθμίζει όλες τις παραμέτρους του οχήματος. Οι λεπτομέρειες της κάθε διαδρομής αναλύονται στην υπηρεσία «my: Journey», ενώ όλες οι επιλογές φόρτισης εμφανίζονται στο «my:eCharge». Σε συνεργασία με την Targa Telematics, αναπτύχθηκε το σύστημα τηλεματικής «My Fleet Manager» για εταιρικούς στόλους. Ακόμα, προσφέρεται 24ωρη εξυπηρέτηση μέσω της υπηρεσίας «my:Assistant», καλύπτοντας έκτακτες περιπτώσεις, όπως μηχανικά προβλήματα και κλοπές.

Για το τέλος αφήσαμε την ενεργητική ασφάλεια, τα επίπεδα της οποίας αναβαθμίζει το σύστημα παρακολούθησης τυφλών σημείων «Blind Spot Assist», όπως και η τεχνολογία αυτόνομης πέδησης έκτακτης ανάγκης. Μέσω ραντάρ, ανιχνεύονται ακόμα διερχόμενα οχήματα όταν το van της Fiat κινείται με την όπισθεν. Επιπλέον, ο οδηγός λαμβάνει ειδοποίηση όταν πατάει τη διαχωριστική γραμμή αυτοκινητόδρομου, προκειμένου το Ε-Ducato να μην αλλάξει ακούσια λωρίδα. Μεγάλη διευκόλυνση για τον οδηγό είναι και το σύστημα αυτόματης εναλλαγής φώτων, ανάλογα με τον αν υπάρχουν διερχόμενα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπως και η τεχνολογία αναγνώρισης των πινακίδων του ΚΟΚ (Traffic Sign Recognition).

PreviousNext