Τροχοί & TIR

Ντεμπούτο για το ηλεκτρικό MAN Lion’s City E

Μέχρι το τέλος του έτους, η MAN Truck & Bus θα έχει βγάλει στους δρόμους πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Γαλλία), έναν στόλο 15 ηλεκτρικών Lion’s City E, προκ
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Πέμπτη 17/09/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Το ηλεκτρικό  MAN Lion’s City E στους δρόμους του Μονάχου.
Το ηλεκτρικό MAN Lion’s City E στους δρόμους του Μονάχου.

Μέχρι το τέλος του έτους, η MAN Truck & Bus θα έχει βγάλει στους δρόμους πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Γαλλία), έναν στόλο 15 ηλεκτρικών Lion’s City E, προκειμένου να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, οι επιδόσεις του 12μετρου λεωφορείου μηδενικών ρύπων.

Αρχή έγινε πρόσφατα με την πόλη του Μονάχου, όπου η εταιρεία δημόσιων μεταφορών Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG), ενέταξε στη δημοφιλή γραμμή «Museenlinie 100» ένα MAN Lion’s City E, το οποίο σημειώνεται πως πριν από λίγο καιρό, απέκτησε και 18μετρη αρθρωτή έκδοση. Το 12μετρο λεωφορείο του Μονάχου μπορεί να μεταφέρει έως και 88 επιβάτες, την επιβίβαση και αποβίβαση των οποίων, επιταχύνουν οι τρεις πόρτες του οχήματος.

Υπενθυμίζεται, πως το MAN Lion’s City E διαθέτει στον πίσω άξονα, έναν κεντρικά τοποθετημένο ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει συνεχή ισχύ 160 kW (215 hp), με τη μέγιστη τιμή της ισχύος να ορίζεται στα 240 kW (322 hp). Ο ηλεκτρικός κινητήρας παίρνει ενέργεια από έξι συστοιχίες μπαταριών λιθίου, οι οποίες έχουν χωρητικότητα 480 kWh και προσδίδουν στο λεωφορείο μια ρεαλιστική αυτονομία της τάξης των 200 χλμ., με τη ΜΑΝ να τονίζει πως υπό ιδανικές συνθήκες, η αυτονομία μπορεί να φτάσει έως και τα 270 χλμ. Με ισχύ φόρτισης 150 kW, οι μπαταρίες του Lion’s City E χρειάζονται λιγότερο από τρεις ώρες για να φτάσουν στο 100%.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της αυτονομίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι MVG και MAN θα είναι πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα των δοκιμών. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του Lion's City E, καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία μπαταριών του Volkswagen Group, προσαρμόζοντάς την στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των αστικών λεωφορείων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των λεωφορείων στην MAN Truck & Bus, Rudi Kuchta.

Αξίζει να αναφερθεί κλείνοντας, πως τα πρώτα μαζικής παραγωγής 12μετρα MAN Lion’s City E, θα παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους προς τα τέλη του έτους, με το αρθρωτό Lion’s City 18 E να ακολουθεί έξι μήνες αργότερα. Υπενθυμίζεται τέλος, πως στο ηλεκτρικό λεωφορείο της MAN απονεμήθηκε το χρυσό βραβείο (iF Gold Award), στον φετινό διαγωνισμό σχεδίασης «iF DESIGN AWARD 2020».

PreviousNext