Τροχοί & TIR

Ηλεκτρικό Ford E-Transit με αυτονομία 350 χλμ.

Από την άνοιξη του 2022 θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη οι παραδόσεις του πλήρως ηλεκτρικού E-Transit, το οποίο θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Ford Otosan της επαρχίας Κοτζάελι της Τουρκίας, πλάι στ
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Τρίτη 01/12/2020 - 01:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Ανάμεσα στα επικουρικά συστήματα οδήγησης του E-Transit, συναντάμε τα Traffic Sign Recognition, Intelligent Speed Assist, Pre-Collision Assist, Blind Spot Information System, Lane Change Warning & Aid, Intelligent Adaptive Cruise Control, όπως και μια κάμερα 360 μοιρών με Reverse Brake Assist.
Ανάμεσα στα επικουρικά συστήματα οδήγησης του E-Transit, συναντάμε τα Traffic Sign Recognition, Intelligent Speed Assist, Pre-Collision Assist, Blind Spot Information System, Lane Change Warning & Aid, Intelligent Adaptive Cruise Control, όπως και μια κάμερα 360 μοιρών με Reverse Brake Assist.

Από την άνοιξη του 2022 θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη οι παραδόσεις του πλήρως ηλεκτρικού E-Transit, το οποίο θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Ford Otosan της επαρχίας Κοτζάελι της Τουρκίας, πλάι στο υβριδικό Transit Custom Plug-In Hybrid. Νωρίτερα, μέσα στην επόμενη χρονιά, θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες δοκιμές του μοντέλου σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Σημαντικό είναι το γεγονός, πως στη Γηραιά Ήπειρο το ETransit θα προσφέρεται σε 25 εκδόσεις μικτού βάρους έως και 4,25 τόνων. Θα διατίθεται σε παραλλαγές μήκους (L2, L3 και L4) και ύψους οροφής (H2 και Η3), σε εκδόσεις van, double-cab και chassis cab, με την εταιρεία να στοχεύει στην επίτευξη ωφέλιμου φορτίου έως και 1.616 κιλών για την έκδοση van και 1.967 κιλών για την έκδοση σασί. Επιπλέον, χάρη στην τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα του οχήματος, ο χώρος φόρτωσης έχει μέγιστο όγκο μέχρι και 15,1 κ.μ., όσο δηλαδή και στο πισωκίνητο πετρελαιοκίνητο Transit van.

Σημειώνεται, πως για να βελτιστοποιήσουν τον χώρο φόρτωσης, οι μηχανικοί της εταιρείας επανασχεδίασαν το σύστημα μετάδοσης και την πίσω ανάρτηση του οχήματος, δημιουργώντας μία βαρέως τύπου διάταξη με ημι-υστερούντες βραχίονες, που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στο σύστημα διεύθυνσης και συνολικά καλύτερη οδική συμπεριφορά, ανεξαρτήτως από το αν το ηλεκτρικό Transit είναι φορτωμένο ή όχι.

Το ισχυρότερο ηλεκτρικό van

Με μέγιστη ισχύ 198 kW (269 PS) και ροπή 430 Nm, ο ηλεκτροκινητήρας του E-Transit κινεί τους πίσω τροχούς του οχήματος, το οποίο -με τα έως τώρα δεδομένα- αποτελεί το ισχυρότερο ηλεκτρικό van της Ευρώπης. Ο κινητήρας αντλεί ενέργεια από μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρητικότητας 67 kWh, οι οποίες προσδίδουν στο όχημα αυτονομία έως και 350 χλμ., με βάση τις μετρήσεις του μικτού κύκλου WLTP.

Επιπλέον, στην περίπτωση που το E-Transit κινείται άφορτο σε υψηλές ταχύτητες, ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία «Eco Mode», προκειμένου να βελτιωθεί κατά 8-10% η ενεργειακή διαχείριση του οχήματος. Η εν λόγω λειτουργία, περιορίζει την τελική ταχύτητα, ρυθμίζει τους ρυθμούς επιτάχυνσης και τον έλεγχο του κλιματιστικού, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αυτονομία κίνησης. Ενδιαφέρον έχει και η λειτουργία «Scheduled PreConditioning», που επιτρέπει τη ρύθμιση του κλιματιστικού όσο το όχημα βρίσκεται σε φόρτιση, ώστε η καμπίνα να έχει εξ αρχής την επιθυμητή θερμοκρασία και να περιοριστεί η σπατάλη ενέργειας. Αξίζει να τονιστεί, πως σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνει η Ford, το νέο E-Transit είναι σε θέση να μειώσει το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO) κατά περίπου 40% σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα, χάρη στο μειωμένο κόστος συντήρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι της εταιρείας προσφέρουν στην Ευρώπη ένα ετήσιο πρόγραμμα service με απεριόριστη χιλιομετρική κάλυψη, το οποίο παρέχεται παράλληλα με την 8ετή (ή 160.000 χλμ.) εγγύηση για την μπαταρία και τα ηλεκτρικά συστήματα υψηλής τάσης.

Φόρτιση σε μισή ώρα

Πλήθος λύσεων φόρτισης προσφέρονται για τις μπαταρίες του E-Transit, τόσο σε συνεχές (DC) όσο και σε εναλλασσόμενο ρεύμα (AC). Το ηλεκτρικό van εξοπλίζεται με έναν ενσωματωμένο φορτιστή 11,3 kW, ο οποίος επιτρέπει την πλήρη φόρτιση των μπαταριών σε έως και 8,2 ώρες. Επιπλέον, αν το αυτοκίνητο συνδεθεί σε έναν σταθμό ταχείας φόρτισης DC ισχύος έως και 115 kW, οι μπαταρίες μπορούν να φτάσουν από το 15% στο 80% πληρότητας, σε περίπου 34 λεπτά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προαιρετικό σύστημα «Pro Power Onboard», μέσω του οποίου το E-Transit μετατρέπεται σε μία κινητή πηγή ενέργειας. Συγκεκριμένα, προσφέρεται ισχύς έως και 2,3 kW για την τροφοδοσία με ενέργεια ηλεκτρικών εργαλείων και εξοπλισμού, τόσο στο εργοτάξιο όσο και εν κινήσει, γεγονός που καθιστά περιττή τη μεταφορά γεννήτριας.

Προηγμένες υπηρεσίες συνδεσιμότητας

Στάνταρ -όπως σε όλα τα Ford (διαβάστε Τ&Τ Σεπτεμβρίου 2020)- είναι το μόντεμ FordPass Connect, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί μια σειρά λειτουργιών ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ασφάλεια των οδηγών.

Αναλυτικότερα, προσφέρεται η νέα λειτουργία παρακολούθησης κατανάλωσης της ενέργειας του στόλου, όπως και εργαλεία διαχείρισης οχημάτων της Ford Commercial Solutions, ο χειρισμός των οποίων θα πραγματοποιείται μέσω εφαρμογής και διαδικτυακών διεπαφών. Με τα εν λόγω εργαλεία ηλεκτρικών οχημάτων, οι διαχειριστές στόλων θα μπορούν να παρακολουθούν την απόδοση κάθε οχήματος, να διαχειρίζονται τη χρήση ενέργειας, αλλά και να συλλέγουν σημαντικές πληροφορίες για τις επιδόσεις τους.

Επιπλέον, η Ford λανσάρει μια λειτουργία για την καθοδήγηση και την παροχή συμβουλών προς τον οδηγό σε πραγματικό χρόνο μέσα στο αυτοκίνητο, μέσω του συστήματος infotainment, SYNC 4. Επιπρόσθετα, μέσω της Ford Telematics, οι διαχειριστές στόλων θα ενημερώνονται με νέες ειδοποιήσεις, εάν ένα όχημα έχει κλαπεί, αν χρησιμοποιείται χωρίς έγκριση, αν ρυμουλκείται ή ακόμα και αν έχει πάθει ζημιά ενώ είναι σταθμευμένο. Σημειώνεται, πως το σύστημα εντοπισμού του GPS λειτουργεί ακόμα και με σβηστό τον κινητήρα.

Η Ford προσφέρει επίσης ενσωματωμένο Driver ID, για να μπορούν οι διαχειριστές να συσχετίζουν συγκεκριμένους οδηγούς με οχήματα και να αναλύουν δείκτες και στατιστικά απόδοσης, που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την καθοδήγηση και κατ’ επέκταση την παραγωγικότητα κάθε οδηγού. Σημαντικό είναι πως οι διαχειριστές στόλων μπορούν επίσης, να παρακολουθούν βασικά δεδομένα από οχήματα που δεν είναι μάρκας Ford, απευθείας μέσω της Ford Telematics.

Πέραν αυτών των νέων υπηρεσιών τηλεματικής, η Ford Commercial Solutions προσφέρει την Ford Data Services, που προωθεί εργοστασιακά δεδομένα οχημάτων μέσω εξειδικευμένου λογισμικού ή άλλων εξουσιοδοτημένων παρόχων υπηρεσιών τηλεματικής, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες συσκευές τρίτων.

PreviousNext