Τροχοί & TIR

Τα «έξυπνα» εργοστάσια της IVECO

Αυξάνουν συνεχώς οι λύσεις αυτοματισμού που υιοθετεί ο όμιλος CNH Industrial, στις 113 μονάδες (εργοστάσια και αποθήκες) που έχει παγκοσμίως για τις 12 μάρκες που διαθέτει, ανάμεσα στις οποίες είναι
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Δευτέρα 14/12/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Χάρη στο εύκαμπτο μακρύ μπράτσο τους, τα cobots της αποθήκης στην Μπρέσια, μπορούν να συλλέξουν τα απαιτούμενα αντικείμενα και να τα μεταφέρουν στον χώρο εργασίας του υπαλλήλου.
Χάρη στο εύκαμπτο μακρύ μπράτσο τους, τα cobots της αποθήκης στην Μπρέσια, μπορούν να συλλέξουν τα απαιτούμενα αντικείμενα και να τα μεταφέρουν στον χώρο εργασίας του υπαλλήλου.

Αυξάνουν συνεχώς οι λύσεις αυτοματισμού που υιοθετεί ο όμιλος CNH Industrial, στις 113 μονάδες (εργοστάσια και αποθήκες) που έχει παγκοσμίως για τις 12 μάρκες που διαθέτει, ανάμεσα στις οποίες είναι και η IVECO.

Μια σειρά ρομπότ και «έξυπνων» οχημάτων βοηθούν τους υπαλλήλους, αυξάνοντας την ασφάλεια, την ταχύτητα και την ακρίβεια των εργασιών. Για παράδειγμα, στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, ο όμιλος εισήγαγε πρόσφατα οχήματα αυτοματοποιημένης καθοδήγησης (AGVs). Παράλληλα, στο εργοστάσιο της Μπρέσια της Ιταλίας, το τελευταίο διάστημα τέθηκαν σε λειτουργία ρομπότ που η εταιρεία ονομάζει «cobots», από τη σύντμηση των λέξεων «collaborative» (συνεργατικός) και «robot».

Στο εργοστάσιο του Βαγιαδολίδ όπου παράγονται τα IVECO, τα ρομπότ AGVs που φέρουν κάμερες, αισθητήρες και λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι.), μεταφέρουν αντικείμενα βάρους από 10 έως 20 κιλά. Κινούνται με ταχύτητα περίπου 5 χλμ./ώρα -όσο δηλαδή και ένας άνθρωπος- μόνο που αυτά δεν κουράζονται. Επιπλέον, χάρη στο προηγμένο λογισμικό τους, μπορούν να ανιχνεύσουν το ενδεχόμενου κινδύνου και να σταματήσουν άμεσα. Οι κάμερες και οι αισθητήρες εξασφαλίζουν πως δεν πρόκειται να συγκρουστούν με το προσωπικό ή άλλα αντικείμενα.

Τα cobots, από την άλλη, βοηθούν στην αποθήκη της εταιρείας που βρίσκεται στην Μπρέσια. Χάρη στο μακρύ εύκαμπτο μπράτσο τους, μπορούν να επιλέξουν τα απαιτούμενα αντικείμενα και να τα μεταφέρουν στον χώρο εργασίας ενός υπαλλήλου. Αυτό το άτομο μπορεί στη συνέχεια να συγκεντρώσει ό,τι χρειάζεται ενώ κάθεται άνετα, χωρίς να χρειάζεται να κινείται συνεχώς μεταξύ του γραφείου και της αποθήκης για να πάρει τα απαιτούμενα ανταλλακτικά, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και ενέργεια.

Επί της παρούσης, τα cobots υπάρχουν σε αρκετές μονάδες του ομίλου, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και αυτή της Μαδρίτης. Η εταιρεία σχεδιάζει στο μέλλον να έχει 25-50 τέτοια «συνεργατικά» ρομπότ σε κάθε αποθήκη της, κάτι που θα μειώσει δραστικά την ανάγκη για ύπαρξη πλήθους περονοφόρων, ανυψωτικών και καροτσιών μεταφοράς.

Στο εργοστάσιο της IVECO στο Βαγιαδολίδ, τα AGVs που εξοπλίζονται με κάμερες, αισθητήρες και λογισμικό Α.Ι., μεταφέρουν αυτόνομα αντικείμενα βάρους 10-20 κιλών.
PreviousNext